Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șezătoare – serbare de Crăciun

Ieri, la Grădinița nr. 45 – „Ion Creangă” din Oradea

Șezătoare – serbare de Crăciun

„Bună sara, gazde bune!
Ne-adunăm la șezătoare/ Să arătăm tuturor/ Obiceiuri din Bihor/ Obiceiuri minunate/ De la strămoși adunate./ Ne-am gândit să-mpodobim/ Cât mai bine grupa noastră/ Să vedeți cât vă iubim!/ Noi, cei din grupa mare,/ Vă poftim la șezătoare!...”

Așa au reușit să ne vrăjească și să ne ademenească, ieri (marți, 16 decembrie 2008), Raul și Denisa, Maria și Cristina, Diana și Oana, Delia, Ariana, Nadin și Ioana..., preșcolarii grupei mari „B” (îndrumați de educatoarele Cornelia Blaga și Olga Mușet), protagoniștii unei șezători cât se poate de serioase, tratată cu multă responsabilitate și dăruire. Îmbrăcați în costume populare autentice, copiii s-au comportat ca niște maturi, mândri de portul și obiceiul strămoșesc. Au ales și au tors lână, au sfărmat porumb, au cântat și au recitat...
Alături de ei au colindat și invitații (preotul părinte Gheorghe Dindelegan, prof. Eugenia Pop, directorul grădiniței, dna educatoare Livia Lascu - cea care i-a și ajutat foarte mult, alte educatoare și părinți). Invitații speciali la șezătoare au fost elevii Ioana Pașcalău, Emilia Pantiș și Sorin Paina (din clasa a XII-a A, de la Liceul de Artă, secția canto clasic), însoțiți de prof. Florina Burdaș, care au prezentat un recital de colinde. „Colindele sunt expresia naturii perfecte ce ne duc cu gândul că ele au răsărit așa cum răsar florile câmpului scăldate de razele binecuvântate ale soarelui. Glasurile celor trei tineri artiști (Ioana, Emilia și Sorin) vor răsuna în valuri sonore și joi, la ora 12, în sala Protopopiatului Ortodox Român din Oradea”, după cum ne-a spus profesoara celor trei artiștilor, Florina Burdaș.
„Tradiții și obiceiuri de iarnă din zona Bihorului”
Șezătoarea copiilor de la Grădinița nr. 45 – „Ion Creangă” este, în fapt, rodul final al proiectului tematic „Tradiții și obiceiuri de iarnă din zona Bihorului”, derulat de educatoarele grupei mari „B” (Cornelia Blaga și Olga Mușet) pe o perioadă de trei săptămâni, în care activitățile s-au desfășurat pe trei sectoare: artă (desen – Scrisoare către Moș Crăciun, decorare – ulciorul și costumul popular, modelaj – clopoței, steluțe, brăduleți, confecționare – cadouri pentru cei dragi); în sectorul bibliotecă – citire de imagini despre obiceiuri și datini românești, precum și memorare de versuri – Plugușorul și Sorcova; în sectorul construcții – ieslea în care s-a născut Iisus, căsuța bunicilor și sania lui Moș Crăciun. „Nu vă puteți imagina cu cât drag au lucrat copiii în cadrul atelierelor, iar zilnic, m-au ajutat să împodobim sala de grupă, încât, la final, arată după cum se vede, ca o sală de muzeu, ne-a declarat educatoarea Cornelia Blaga. Tot în cadrul proiectului, vineri, 19 decembrie, vom face o vizită la casele de tip familial „Casa ciupercuțelor” și „Casa iepurașilor”, prilej cu care vom duce cadouri copiilor și vom cânta colinde. Tot pentru un recital de colinde, vom merge și la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.    
Atmosfera specifică apropiatelor sărbători domnește peste tot în grădiniță, iar spiritul Crăciunului i-a însuflețit pe toți copiii, după cum aveam să aflăm și de la doamna directoare, Eugenia Pop: „Ca-n fiecare an, în Ajunul Sfintelor Sărbători de Crăciun, grădinița noastră, cu toți piticii preșcolari, îmbracă haine de sărbătoare, și, prin minunatele colinde, cântece de iarnă și scenete dedicate Nașterii Pruncului Iisus, așteaptă cu sufletul și cu zâmbetul deschis sosirea lui Moș Crăciun, care, încărcat cu daruri, le răsplătește efortul și emoțiile micilor vlăstare. În acest context, se integrează și activitatea de astăzi, de la grupa mare „B”, prezentată în lumina proiectului tematic „Tradiții și obiceiuri de iarnă din zona Bihorului”. (Ov. DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:13 Ora de vară a Europei de Est