Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vineri, copiii Grădiniței Nr. 47 - „Amicii” au marcat Ziua Pământului

În parteneriat cu copiii de la Creșa Nr. 1 „Dumbrava Minunată”,

Vineri, copiii Grădiniței Nr. 47 - „Amicii” au marcat Ziua Pământului

„Dragi copii, și mici și mari/ Haideți să fim gospodari!/ Să-ngrijim și pom și floare/ S-ocrotim păsări, izvoare,/ Munți și mare și pădure/ Tot ce e frumos în lume./ Să iubim planeta noastră,/ Minunata floare-albastră!" (Planeta Albastră, de Ilinca Neacșu)

Vineri, 20.04.2018, copiii Grădiniței Nr. 47 - „Amicii" din Oradea (structură a Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna") au marcat, în parteneriat cu copiii de la Creșa Nr. 1 - „Dumbrava Minunată", Ziua planetei Pământ, activitate prezentată de prof. Adriana Nicorici, sub coordonarea prof. Biro Sara și Lăcrimioara Heciu - coordonator creşă.
Scurt istoric
În fiecare an, în 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care poluarea naturii ca urmare a dezvoltării industriale. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl are față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
Activitățile amicilor de Ziua Pământului
Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des și în societatea noastră, așa că, ne-am hotărât să marcăm și să promovăm semnificația și importanța acestei zile printr-o serie de activități menite a încuraja pe cei mai mici dintre noi să respecte mediul înconjurător și să-l prețuiască la adevărata sa valoare.
Dintre activitățile desfășurate vineri la Grădinița ,,Amicii" amintim:
Conturul planetei Pământ (desen pe asfalt)
Copiii îndrumați de cadrelor didactice Anna Racz și Mirela Joja au realizat conturul planetei Pământ; la începutul activității, copiii au fost grupați în cele patru puncte cardinale, fiecare ținând în mâini câte o floare în ghiveci; florile au fost așezate apoi pe conturul desenului;
Imaginea planetei noastre
Copiii din grupa coordonată de prof. Maria Gabor și Nicoleta Mureșan au pregătit diverse obiecte pentru a crea cât mai frumos imaginea planetei din materiale RRR (reciclabile, refolosibile, reutilizabile) - baloane, hârtie creponată, pietre, cuburi, flori, cu care au încercat să reprezinte cât mai bine continentele, cu mări și oceane și cu cei doi poli ai Pământului;
Planeta Albastră (poezie și dans)
Copiii, împreună cu educatoarele Manuela Moale și Simona Cata, au recitat poezia ,,Planeta Albastră", de Ilinca Neacșu, după care, împreună cu profesoara de dans Paula Iano, au dansat în jurul globului pământesc creat. 
În semn de recunoștință, fiecare copil a primit câte un medalion cu sigla planetei Pământ și data sărbătoririi.
Pentru o curte mai curată și mai frumoasă
În încheierea activităților, copiii, împreună cu cadrele didactice și îngrijitoarele, au desfășurat o activitate practică în curtea grădiniței: curățarea curții, din respect pentru natură, iar pentru a înfrumuseța mediul în care pășesc și trăiesc zi de zi, au plantat florile aduse de fiecare dintre ei. 
Felicităm copiii și cadrele didactice pentru activitățile desfășurate, mulțumim părinților pentru sprijinul acordat!
Prof. Adriana Nicorici
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri, copiii Grădiniței Nr. 47 - „Amicii” au marcat Ziua Pământului.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:11:28 Ora standard a Europei de Est