Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Drum deschis către o formare profesională de succes’ în Cipru

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman’' din Aleșd au, de-acum,

,,Drum deschis către o formare profesională de succes’ în Cipru

Elevii de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman'' din Aleșd au revenit din prima mobilitate în Cypru din cadrul proiectului Erasmus + ,,Drum deschis către o formare profesională de succes'' (OPEN ROAD TO A SUCCESSFUL TRAINING!- 2017-1-RO01-KA102-036786).

Prima mobilitate în cadrul proiectului s-a desfășurat în perioada  9-24 martie 2018,  la care au participat 10 elevi de nivelul 3, specializarea mecanic - auto și 14 elevi de nivelul 4, specializarea tehnician electrotehnist, clasa a XI-a în orașul Paphos -Cypru;Profesorii însoțitori au fost doamna prof. Valeria Vasile și doamna prof. Moți Tatiana, iar pentru procedura de monitorizare a fost desemnată doamna profesor Laura Bradea.
Partenerul extern P. Kousios Electrical LTD  Cypru, pentru modulul Circuite Electronice a facilitat realizarea stagiului de instruire practică pentru cei 14 elevi de la specializarea tehnician electrotehnist nivel 4 de calificare. De asemenea, elevii au învățat de la tutorele de practică Petros Kousios și câteva soluții pentru antreprenoriat posibil la absolvirea liceului în domeniile: securitate - sisteme de supraveghere audio-video; pompe de piscină/spa, panouri de control pentru aer condiționat - service, reparații și instalări; pompe de presiune; sisteme electronice de detectare a avariilor, depanări și reparații; cablaj electrocasnice și electronice; realizarea parcurilor fotovoltaice, pompe solare.
Auto Clinic Garage LTD Paphos este un service auto care oferă servicii de înaltă calitate, complexe, stand la dispoziția clienților, având o gamă variată de servicii pentru autoturisme și autoutilitare de diferite mărci din Paphos. Dotările tehnice permit efectuarea reparațiilor autoturismelor la un nivel ridicat de calitate, timp și promptitudine. A fost firma de stagiu unde au realizat instruirea practică cei 10 elevi având specializarea mecanic-auto. Operațiunile de reparații și întreținere fiind efectuate de personal specializat care au o bogată experiență ce a condus la îmbogățirea cunoștințelor, realizarea competențelor specifice la diagnosticarea funcționării automobilelor. Organizația intermediară care ne-a facilitat derularea întregului proiect  Organization for Promotion of European Issues din Paphos - Cypru, organizație specializată în managementul proiectelor europene, a gestionat masa, cazarea toate, aproape de stația de autobuz și de plajă, servicii de catering și tot ceea ce este necesar pentru un sejur confortabil în Paphos. Validarea și recunoașterea stagiului s-au realizat pe baza rezultatelor consemnate în fișa de evaluare post stagiu prin  compararea competențelor înscrise în Certificatul Europass Mobility și în Learning Agreement cu unitățile de competență specificate de Standardele de Pregătire Profesională pentru cele două calificări și obținerea Certificatului European de Recunoaștere eliberat de firma de stagiu. Toate aceste documente vor crea oportunități de angajare mult mai repede a viitorilor absolvenți atât la nivel național cât și european.
Doamna director Vasile Valeria care este și coordonatorul proiectului a declarat: ,,Competențele și experiențele dobândite în urma derulării proiectului vor fi utilizate în dezvoltarea ulterioară a școlii, astfel: se va îmbunătăți nivelul de cunoaștere și utilizare a limbilor străine, atât la nivelul cadrelor didactice, cât și al elevilor, deoarece vor fi motivați să învețe o limbă străină pentru a putea participa și ei în viitor la astfel de proiecte; se va îmbunătăți nivelul de pregătire profesională inițială, prin conectarea școlii și a profesorilor de specialitate la cerințele de pe piața muncii europene; se vor folosi instrumentele europene ECVET și Europass care vor conferi o dimensiune europeană pregătirii profesionale a elevilor și vor spori mobilitatea acestora; se vor utiliza platforme de colaborare între elevii din diferite țări și adulții implicați în educație; se vor îmbogăți competențele profesorilor în ceea ce privește managementul proiectelor europene; se va schimba politica managerială a instituției prin orientarea către parteneri europeni cu ajutorul cărora să dezvolte proiecte creative și stimulative pentru cei implicați în actul educațional; va crește nivelul de pregătire culturală a elevilor și profesorilor implicați, se vor produce modificări de mentalitate referitoare la unele probleme europene. Toate aceste experiențe și competențe dobândite vor contribui la satisfacerea nevoilor cuprinse în Planul de dezvoltare european.
De asemenea, elevii au participat la programe culturale, excursii în zona peșterilor de la malul mării, vizite la site-urile UNESCO, mormintele regilor, castele, tururi ghidate în zona Limasol, amfiteatrul Kourion, băile Afroditei, seara cipriotă, îmbinând formarea profesională cu informarea culturală. A fost o experiență unică și nimic nu poate fi mai înălțător pentru un dascăl decât mulțumirea și bucuria citită pe chipul elevilor săi", a mai spus doamna director Valeria Vasile, coordonatorul de proiect. (Ov.D.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Drum deschis către o formare profesională de succes’’ în Cipru. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:05:35 Ora de vară a Europei de Est