Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite

Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului

Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite

Sărbătoarea creștină „Izvorul Tămăduirii" aduce, an de an, în Parohia Ortodoxă Salonta I a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Înălțarea Domnului" bucuria împlinirii tuturor binecuvântărilor din Săptămâna Luminată.

„Hristos a Înviat! Dacă privim mai adânc în sufletul nostru, putem mărturisi că, în această perioadă, toate s-au umplut de Lumina Sfântă a Învierii Domnului", ne-a declarat vineri, 13 aprilie 2018, preotul paroh Nicolae Marian.
În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Izvorul Tămăduirii". Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor împlinită în Jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos. Numele de „Izvorul Tămăduirii" amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.
Pentru Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului" din Salonta, această mare sărbătoare, care încheie Săptămâna Luminată, reprezintă răspunsul plin de smerenie și dragoste al credincioșilor care, după ce au primit cu adevărat în suflet Lumina Învierii Domnului, rămân în harul lui Hristos și cred cu desăvârșire în minunile pe care Dumnezeu le săvârșește și astăzi în dreptul celor statornici în dreapta credință. „Dar adevărata vindecare pe care Dumnezeu o săvârșește în dreptul creștinului autentic este vindecarea sufletului. Abia apoi puterea lui Dumnezeu lucrează vindecare trupească sau de alte nevoi, ne-a spus preotul paroh Nicolae Marian. Și pentru a primi o astfel de vindecare trebuie să luăm seama la sufletele copiilor care sunt atât de plăcute și binecuvântate înaintea Sfintei Treimi. Trebuie să avem o inimă de copil, curată și credincioasă pentru a primi minunea Izvorului Tămăduirii".
Biserica „Înălțarea Domnului" din Salonta iubește copiii, fapt dovedit și în Duminica Învierii Domnului când, alături de sutele de enoriași, zeci de copii din cadrul Centrului de zi multi­funcțional „Doris" al Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor" din Salonta au mulțumit Bunului Dumnezeu printr-un spectacol de cântece și poezii susținut în fața altarului Bisericii. „Sunt doar o parte dintre cei peste 80 de copii înscriși în cadrul programelor gratuite ale Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor", ne-a declarat doamna Dorina Marian, președinta asociației caritabile din Salonta. Alături de soțul meu, preotul paroh Nicolae Marian, mulțumim tuturor salontanilor inimoși care ne-au ajutat să oferim în prima și a doua zi de Paști peste 500 de pachete-cadou cu dulciuri acestor copilași minunați din Salonta și Lugașu de Sus și să pregătim, în curtea Parohiei Salonta I, un praznic îmbelșugat, cu 2.500 de ouă roșii și cozonaci, după slujba din Duminica Învierii. Dumnezeu să-i răsplătească cu sănătate sfântă pe angajații societății Inteva Products Salonta (director Mihai Cristea), precum și pe generoșii manageri salontani: Valeriu Vâlcan, Adrian Caciora, Eugen Bene, Ioan Bondar, Cristian Șoroș, Ioan Sala, Vasile Savin, Ioan Blăje, Florian Bonchiș, Vasile Crișan, Alex Milorad David, Adrian Laza, Alexandru Chiș, Adrian Leucuța, Octavian Cizmaș, Daniel Fărcuț, Dorin Buda, Ștefan Pap și, nu în ultimul rând, pe toți angajații firmelor care susțin permanent activitățile caritabile ale Parohiei Salonta I și ale Centrului de zi Doris".
În Vinerea Sărbătorii „Izvorul Tămăduirii" au fost invitați să slujească la Salonta, la Slujba Sfântului Maslu din Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului", părintele protopop Vasile Popa și preotul paroh secretar Călin Popa din cadrul Protopopiatului Tinca.
Remus Petrache, Sorin Petrache
Foto: Remus Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:44:46 Ora de vară a Europei de Est