Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite

Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului

Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite

Sărbătoarea creștină „Izvorul Tămăduirii" aduce, an de an, în Parohia Ortodoxă Salonta I a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Înălțarea Domnului" bucuria împlinirii tuturor binecuvântărilor din Săptămâna Luminată.

„Hristos a Înviat! Dacă privim mai adânc în sufletul nostru, putem mărturisi că, în această perioadă, toate s-au umplut de Lumina Sfântă a Învierii Domnului", ne-a declarat vineri, 13 aprilie 2018, preotul paroh Nicolae Marian.
În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Izvorul Tămăduirii". Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor împlinită în Jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos. Numele de „Izvorul Tămăduirii" amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.
Pentru Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului" din Salonta, această mare sărbătoare, care încheie Săptămâna Luminată, reprezintă răspunsul plin de smerenie și dragoste al credincioșilor care, după ce au primit cu adevărat în suflet Lumina Învierii Domnului, rămân în harul lui Hristos și cred cu desăvârșire în minunile pe care Dumnezeu le săvârșește și astăzi în dreptul celor statornici în dreapta credință. „Dar adevărata vindecare pe care Dumnezeu o săvârșește în dreptul creștinului autentic este vindecarea sufletului. Abia apoi puterea lui Dumnezeu lucrează vindecare trupească sau de alte nevoi, ne-a spus preotul paroh Nicolae Marian. Și pentru a primi o astfel de vindecare trebuie să luăm seama la sufletele copiilor care sunt atât de plăcute și binecuvântate înaintea Sfintei Treimi. Trebuie să avem o inimă de copil, curată și credincioasă pentru a primi minunea Izvorului Tămăduirii".
Biserica „Înălțarea Domnului" din Salonta iubește copiii, fapt dovedit și în Duminica Învierii Domnului când, alături de sutele de enoriași, zeci de copii din cadrul Centrului de zi multi­funcțional „Doris" al Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor" din Salonta au mulțumit Bunului Dumnezeu printr-un spectacol de cântece și poezii susținut în fața altarului Bisericii. „Sunt doar o parte dintre cei peste 80 de copii înscriși în cadrul programelor gratuite ale Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor", ne-a declarat doamna Dorina Marian, președinta asociației caritabile din Salonta. Alături de soțul meu, preotul paroh Nicolae Marian, mulțumim tuturor salontanilor inimoși care ne-au ajutat să oferim în prima și a doua zi de Paști peste 500 de pachete-cadou cu dulciuri acestor copilași minunați din Salonta și Lugașu de Sus și să pregătim, în curtea Parohiei Salonta I, un praznic îmbelșugat, cu 2.500 de ouă roșii și cozonaci, după slujba din Duminica Învierii. Dumnezeu să-i răsplătească cu sănătate sfântă pe angajații societății Inteva Products Salonta (director Mihai Cristea), precum și pe generoșii manageri salontani: Valeriu Vâlcan, Adrian Caciora, Eugen Bene, Ioan Bondar, Cristian Șoroș, Ioan Sala, Vasile Savin, Ioan Blăje, Florian Bonchiș, Vasile Crișan, Alex Milorad David, Adrian Laza, Alexandru Chiș, Adrian Leucuța, Octavian Cizmaș, Daniel Fărcuț, Dorin Buda, Ștefan Pap și, nu în ultimul rând, pe toți angajații firmelor care susțin permanent activitățile caritabile ale Parohiei Salonta I și ale Centrului de zi Doris".
În Vinerea Sărbătorii „Izvorul Tămăduirii" au fost invitați să slujească la Salonta, la Slujba Sfântului Maslu din Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului", părintele protopop Vasile Popa și preotul paroh secretar Călin Popa din cadrul Protopopiatului Tinca.
Remus Petrache, Sorin Petrache
Foto: Remus Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:56:29 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...