Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Delegaţie franceză la Oradea, cu ocazia împlinirii unui deceniu de la înfrățirea cu Ceyrat

Ieri,

Delegaţie franceză la Oradea, cu ocazia împlinirii unui deceniu de la înfrățirea cu Ceyrat

City managerul Dacian Palladi a primit ieri (12 aprilie 2018), în sala mare a Primăriei, vizita membrilor Asociației de prietenie Oradea-Ceyrat, membri prezenți la Oradea cu ocazia împlinirii a 10 ani de la data înfrățirii celor două orașe.

Întâlnirea a fost una interactivă. După ce a făcut o prezentare generală a orașului Oradea și a evoluției sale din ultimii ani, city managerul Dacian Palladi  a răspuns întrebărilor și curiozităților delegației franceze, delegație formată din aproximativ 30 de persoane.
,,Schimbarea pe care o vedeți încă de la intrarea în oraș se datorează primarului Ilie Bolojan și fondurilor europene pe care Primăria Oradea a reușit să le acceseze. Să știți că Oradea este un oraș care a atras mulți investitori străini, care au înființat locuri de muncă. Totodată țin să vă spun că printr-un proiect de dezvoltare urbană inițiat de Primăria Oradea, am creat o zonă în oraș care va fi locuită de 5.600 de persoane și care se numește Cartierul Ceyrat", a spus city managerul Dacian Palladi. 
Discuțiile s-au purtat în jurul mai multor teme de interes pentru francezi, care toate au privit de fapt modul de administrare a municipiului Oradea și soluțiile găsite de conducerea orașului pentru diversele provocări apărute de-a lungul timpului.
Astfel, s-a discutat despre reabilitarea fațadelor clădirilor și soluțiile cu care a venit municipalitatea pentru grăbirea acestui proces, despre bogăția arhitectonică a orașului reprezentată de clădirile Art Nouveau, despre numeroasele proiecte pe fonduri europene care au schimbat fața orașului, despre demersurile făcute de Primăria Oradea în vederea gestionării parcărilor din municipiu, dar și despre proiectul bugetării participative, în cadrul căruia cetățenii au devenit parte activă în luarea unor decizii care privesc direct bunăstarea orașului.
În final, a fost citit mesajul primarului din Ceyrat, dl. Laurent Masselot: ,,Sunt foarte bucuros să constat că înfrățirea noastră se dovedește a fi dinamică, nu se dezminte de-a lungul timpului. În numele comunității din Ceyrat doresc să le mulțumesc în special celor doi președinţi, respectiv doamnelor Smaranda Burcă și Anne-Marie Fontanier. Oradea ne primește de fiecare dată cu multă căldură, lucru pentru care vă mulțumesc sincer".
Tot astăzi delegația franceză a vizitat Turnul Primăriei, Sinagoga Zion și alte obiective din oraș de care s-au arătat încântați. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:13 Ora de vară a Europei de Est