Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii

În Noaptea Învierii, la Biserica Sf. Ap. Andrei din Oradea

Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii

Mii de credincioşi au venit şi în acest an în Piaţa Sf. Apostol Andrei din Oradea în Noaptea Învierii Domnului (7/8 aprilie 2018), să ia lumină şi să participe la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Părinţii parohi, părintele vicar Vasile Bota şi părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, împreună cu consilierii şi credincioşii au pregătit sâmbătă dimineața peste 14.000 de punguliţe cu paşte.
La miezul nopții, credincioșii au luat lumină în faţa altarului de la cei doi părinți parohi, după care slujba s-a săvârşit în aer liber, în marea Piaţă.
Am luat apoi lumină din Cuvântul de învățătură din Predica de Paşti a Sfântului Ioan Gură de Aur, citită de părintele vicar Vasile Bota: ,,De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, cu mulţumire să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, nicidecum să nu se îndoiască, pentru că de nimic nu se va păgubi. De a întârziat cineva până la ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci, darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel din urmă ca şi pe cel dintâi; odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas, ca şi pe cel care a lucrat din ceasul întâi; şi pe cel din urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte, şi gândul îl ţine în seamă; şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă.
Pentru aceasta intraţi toţi în bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi şi cei de-al doilea luaţi plata. Bogaţii şi săracii, împreună bucuraţi-vă. Cei care v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei care aţi postit şi cei care n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Nimeni să nu se plângă de sărăcie, pentru că s-a arătat împărăţia cea pentru toţi. Nimeni să nu se tânguiască de păcate, pentru că iertarea din mormânt a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, pentru că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe dânsa Cel ţinut de dânsa. Prădat-a iadul Cel ce S-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând-o, Isaia a strigat: Iadul, zice, s-a amărât, întâmpinându-Te pe Tine jos. S-a amărât pentru că s-a stricat. S-a amărât pentru că a fost batjocorit. S-a amărât pentru că s-a omorât. S-a amărât pentru că s-a surpat. S-a amărât pentru că a fost legat. A primit un trup şi de Dumnezeu a fost lovit; a primit pământ şi s-a întâlnit cu cerul; a primit ceea ce vedea şi a căzut prin ceea ce nu vedea. Unde-ţi este, moarte, boldul? Unde-ţi este, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos şi tu ai fost nimicit. S-a sculat Hristos şi au căzut demonii; a înviat Hristos şi se bucură îngerii; a înviat Hristos şi viaţa veşnică stăpâneşte; a înviat Hristos şi nici un mort nu este în groapă, căci Hristos, sculându-Se din morţi, începătură învierii celor adormiţi S-a făcut. A Lui este slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin".
Invitație, pentru 10 iunie, la sfințirea Bisericii Sf. Apostol Andrei
Cuvântul de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur a fost urmat de cuvântul părintelui vicar Vasile Bota, care a invitat toți credincioșii prezenți la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să participe și în 10 iunie 2018, la sfințirea Bisericii Sfântul Apostol Andrei.
,,La Rusalii 2000, am așezat piatra de temelie a acestei biserici, iar Paraclisul bisericii de jos l-am târnosit în data de 30 noiembrie 2001. Biserica noastră are două hramuri: Sfântul Apostol Andrei și Sfinții români. Anul acesta, 2018, în care sărbătorim Anul Centenarului Marii Uniri, a rânduit Dumnezeu ca în Duminica Sfinților români, a doua duminică după Rusalii, în 10 iunie, ca un sobor de mitropoliți și episcopi din toate provinciile românești să sfințească această biserică (biserica de sus).
Vă fac chemarea sfântă să participați la acest moment istoric pentru că în ziua sfințirii bisericii se revarsă darurile lui Dumnezeu în mod special. Și există acest dar ca toți credincioșii, bărbați și femei, să se închine în altar, să sărute sfânta masă, în care sunt îngropate moaștele sfinților mucenici. O singură dată în istoria unei biserici, acolo unde preotul săvârșește Sfânta Liturghie, toți credincioșii se pot închina".
Tot acum, părintele vicar a chemat (a invitat) la evenimentul din 10 iunie și pe cei peste 1.800 de copii care au fost botezați în această biserică, dar și pe cele peste 1.500 de familii care au fost cununate la Biserica Sf. Apostol Andrei.
,,Pentru ca toți împreună să ne bucurăm și să lăudăm pe Dumnezeu cel slăvit în Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, care prin mâinile noastre a zidit această biserică în cinstea Sfântului Apostol Andrei și a Sfinților români", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Liturghia din Noaptea Sfântă
În noaptea de sâmbătă spre duminică, după Slujba Învierii, în biserica de jos, părintele vicar Vasile Bota și părintele profesor George Indrecan au săvârșit Sfânta Liturghie din Noaptea Sfântă și au binecuvântat mâncărurile credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie.
Liturghia din Ziua de Paști
Duminică, de la ora 10.00, în biserica de sus, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au săvârșit Sfânta Liturghie din Ziua de Paști, iar la sfârșit, pe soleea din fața bisericii, au binecuvântat (sfințit) mâncărurile credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie. De la ora 18.00, a fost săvârșită Vecernia, ,,A doua Înviere", cum se mai spune.
Luni, va fi a doua zi de Paști, iar marți, a treia zi de Paști.
Hristos a înviat!
Tuturor cititorilor și prietenilor, Sărbători binecuvântate de Lumina Sfântă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!
Moise-Ovidiu Dan   
Pentru mai multe poze (150 de poze), accesați Galeria foto: Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:04 Ora standard a Europei de Est