Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul pentru valorificarea energiei geotermale şi creșterea eficienței energetice în cartierul Nufărul I

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre

Proiectul pentru valorificarea energiei geotermale şi creșterea eficienței energetice în cartierul Nufărul I

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit în cadrul conferinței de presă de joi, 5 aprilie 2018, despre proiectul intitulat „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea".

Proiectul va fi supus aprobării în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 aprilie și urmează a fi înaintat spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 - Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1. Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul producție. Contribuția municipiului Oradea va fi de aproximativ 4 milioane de euro.
La conferința de presă au mai participat primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta.
În deschiderea conferinței, primarul Ilie Bolojan a prezentat principiile pe care Primăria municipiului Oradea le-a urmărit în scopul creșterii eficienței energetice. Printre acestea se numără contribuirea la exploatarea durabilă a zăcământului și finanțarea reinjecției apei geotermale, Oradea fiind singurul oraș din România care face reinjecție de apă geotermală. Un alt principiu urmărit este creșterea rolului municipiului Oradea în acest sector.
„În acest sens ne propunem în perioada următoare, în afara acestui proiect, pe de o parte să obținem licență de explorare și de exploatare a zăcământului de apă geotermală (suntem în curs de obținere a acestei licențe și sper că în cursul lunii aprilie vom avea această licență), preluarea unor puțuri de apă geotermală de pe teritoriul municipiului Oradea, și nu în ultimul rând continuarea acestor investiții prin realizarea de noi puțuri de exploatare și de reinjecție în perimetrul pe care municipiul Oradea îl va avea în concesiune", a spus primarul Ilie Bolojan.
Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermală  provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Elementul de noutate din SF este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare  din apa geotermală.
Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.
În prezent există șapte puncte termice (PT839, PT840, PT844, PT845, PT863, PT878, PT883) care produc agentul de încălzire din rețeaua de transport primară a SACET Oradea, iar apa caldă de consum (ACC) este produsă de către SC TRANSGEX SA.
Datorită gradului de uzură foarte accentuat și a pierderilor mari de energie atât în PT-uri cât și în rețeaua de distribuție aferentă, precum și a consumurilor mari de energie electrică de debite extrem de mari în rețea și datorită pompelor de circulație cu randament scăzut și fără convertizoare de frecvență, se prevede renunțarea la aceste șapte puncte termice și la rețeaua de distribuţie aferentă acestora.
„Cu acest proiect urmărim în primul rând creșterea gradului de utilizare a apei geotermale pentru producerea energiei termice, apoi, realizarea unei noi capacități de producere a agentului termic în orașul nostru, reducerea costurilor de producere a gigacaloriei, reducerea pierderilor care există astăzi în rețea, atât la punctele termice cât și pe rețeaua de transport și distribuție, reducerea cheltuielilor cu mentenanța și cu intervențiile la avarii pe care astăzi le avem, având în vedere starea precară în care se află rețeaua cartierul Nufărul", a precizat viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul este împărțit în patru obiecte, astfel:
Obiectul 1: Rețea de transport pentru agent termic și apa geotermală
a. Realizarea unei reţele de transport agent termic primar până la cele 277 mini puncte termice de scară bloc (L=11,2km traseu).
b. Realizarea conductelor pentru transport apă geotermală de la forajele de producție existente 4.797 (licenţa Transgex) situat pe Strada Depozitului și forajul nou de producţie (Obiect 3) care se va realiza în zona Străzii Meiului (în spatele Bisericii) la punctul termic geotermal (L=1,86Km).
c. Realizarea conductelor pentru transport apă geotermală uzată termic de la punctul termic geotermal la forajele de injecţie (L=2,73km): sonda 4081 de injecţie (situată în parcarea de pe Strada Peneş Curcanul - licenţă Transgex) și sonda 1730 (situată lângă pasajul Ciheiului peste şoseaua de centură).
d. Realizarea racordului de legătură la magistrala M5-M6 pentru a putea alimenta cu energia termică provenită din punctul termic geotermal și localitatea Sînmartin, independent de soluția actuală existentă (alimentare din SACET).
Obiectul 2: Stație Termică Geotermală
Construirea unei clădiri pe structură metalică și montarea de echipamente pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte (capacitate 50MWt) pe Strada Depozitului lângă forajul Transgex 4797.
Obiectul 3:  Foraj nou de producție în zona Străzii Meiului (în spatele Bisericii)  
Este prevăzută realizarea unui nou foraj de extracție (producție) a apei geotermale cu o adâncime de cca. 2800-2900 m, dotat cu o pompă de extracție cu capacitate de 45 l/sec.
Obiectul 4 : 277 Mini puncte termice
Se va realiza montarea unui număr de 277 de mini puncte termice la consumatori, complet automatizate pentru preparare agent de încălzire (60/40⁰C) şi prepararea apei calde de consum (60⁰C), dimensionate pentru a putea fi alimentate cu agent termic din Staţia Termică Geotermală Nufărul 1.
Valoarea estimată a investiției este de aproximativ 19 milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:58 Ora standard a Europei de Est