Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elevii, în prima linie, la plantări

De la Direcţia Silvică Bihor

Elevii, în prima linie, la plantări

Așa după cum am promis cu ocazia deschiderii „Lunii Plantării Arborilor", vă informăm în legătură cu acțiunile demarate de Direcţia Silvică Bihor, acţiuni dedicate naturii, în general şi pădurii în special. Vă prezentăm câteva din acţiunile desfăşurate în perioada 15 martie - 30 martie 2018.

Deschiderea „Lunii Plantării Arborilor" a avut loc în 15 martie 2018.
În data de 28 martie 2018, în raza O.S. Tinca, UP II parcela 391A, cantonul Râpa - pădurea Asociației Urbariale Tulca în suprafață de 1,20 ha, 17 elevi din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" din Tinca, însoțiți de prof. Madear Viorica, au participat sub îndrumarea personalului O.S. Tinca la o acțiune de plantare în fond forestier. S-au plantat peste 200 de puieți forestieri de foioase.
Profesori şi elevi de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și de la Șc. Gimnazială ,,Oltea Doamna", în colaborare cu Direcţia Silvică Bihor, au participat în data de 29 martie la o acțiune de plantat în șantierul de împădurire situat în raza O.S. Oradea, UP VI Hidișel u.a. 75L în suprafață totală de 2,6 ha. Au participat 17 copii (clasele V - VIII) de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", însoțiți de prof. Bochiș Liviu și Filip Carmen de la Palatul Copiilor și prof. Szucs Tunde de la Liceul Sportiv, fiind urmați de 27 de elevi din clasa a VI-a D de la Șc. Gimnazială ,,Oltea Doamna", însoțiți de d-na prof. Faur Patricia și d-na prof. Biriș Mihaela. S-au plantat peste 700 de puieți din speciile gorun.
Tot în data de 29 martie 2018, dar în raza O.S. Aleșd, UP II parcela 201E, a avut loc o lecție de educație ecologică cu participarea unui grup de 15 elevi din clasa pregătitoare de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd, însoțiți de două cadre didactice. Acțiunea a fost coordonată de personalul O.S. Aleșd (un inginer și patru pădurari) având un invitat special, un silvicultor pensionar. Lecția a constat într-o discuție interactivă pe tema ,,De ce să iubim pădurea", o acțiune de plantare a câteva sute de puieți forestieri de Duglas și s-a încheiat prin recompensarea micilor ecologiști cu suc, banane, biscuiți și bomboane. La plecare am obținut promisiunea că vor reveni și în anul viitor.
Am demarat deja procedura pentru a asigura sponsorizări cu puieți forestieri din partea primăriilor partenere (cele care au pădurile în administrarea D.S. Bihor) din județ. Până în prezent avem solicitări pentru sponsorizare, din partea acestora pentru cantitatea de 12.730 de  puieți din specia stejar roșu. Menționăm că puieții oferiți prin sponsorizare sunt pentru amenajare spații verzi, aliniamente etc. și nu vor putea fi folosiți în vederea reîmpăduririi terenurilor forestiere de pe care s-a recoltat anterior masă lemnoasă.
De asemenea, în baza unor protocoale de colaborare, s-au oferit gratuit peste 100 de puieți pentru plantat Liceului Ortodox ,,Ep. R. Ciorogariu", Palatului Copiilor și Elevilor, Grădiniței Nr. 53 și Grădiniței Nr. 45, toate din Oradea.
Pentru perioada următoare, avem programate și alte acțiuni de plantare în fond forestier atât în raza O.S. Oradea, în împrejurimile orașului (zona Hidișel), cât și la celelalte ocoale din structura Direcției Silvice. Astfel în data de 4.04.2018 este programată o acțiune cu un grup de cercetași în pădurea de la Hidișel, iar în 14 aprilie 2018, vom avea la plantat un ONG într-unul din șantierele de împădurire din raza O.S. Beiuș.
Am avut până la această dată contacte și cu alte entități din județ, care sperăm să se concretizeze cu ieșiri în teren pentru efectuarea de plantări.
Acestea sunt acțiunile care sunt anunțate deja, dar doritorii (școli, grupuri de persoane etc.) se pot adresa Direcției Silvice Bihor și în măsura în care dispunem de suprafețe apte pentru împădurire și timpul ne mai permite vor fi organizate și alte asemenea evenimente. Trebuie menționat că vremea este totuși destul de avansată fapt ce face tot mai dificil de a organiza după aceste date alte asemenea acțiuni în zonele de câmpie.
Ing. Mircea Faur
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii, în prima linie, la plantări.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:20:08 Ora standard a Europei de Est