Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”

Joi, la Muzeul Orașului Oradea din Cetate

Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”

Sala de conferințe a Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, din Cetatea Oradea a găzduit, joi, 29 martie 2018, conferința cu tema ,,Patrimoniul arheologic orădean".

Scopul declarat al conferinței a fost prezentarea rezultatelor și produselor cercetărilor arheologice efectuate pe teren, în Oradea, în zona Velența în anii 2016 - 2017, protejarea și administarea patrimoniului, după cum ne-a spus lector univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist, din cadrul Departamentului de Istorie al Universității din Oradea.
La conferință au fost prezenți, ca invitați, doamna Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, domnul Lucian Silaghi, director al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor, dl prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, arheolog expert, Departamentul de Istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist, Departamentul de Istorie, precum și dl dr. Marinel Roșu, expert arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
La final, a fost vernisată Expoziția arheologică ,,Artefacte arheologice salvate din zona Velența, 2016-2017"
Sub semnul normalității!
În luările de cuvât, directorul Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac și domnul Sever Dumitrașcu au spus ce au avut pe suflet. Fermi și categorici, fără menajamente, domniile lor au punctat pentru cunoașterea realității și adevărului istoric.
,,Mă bucur că Muzeul Oradiei - Complex Cultural își desfășoară activitatea sub semnul normalității, care este o idee fundamentală pe care trebuie să o susținem: normalitatea! De asemenea, ca expert în domeniul patrimoniului, doresc să precizez că atâta timp cât putem organiza asemenea expoziții, înseamnă că totuși suntem învingători în lupta cu toți aceia care, într-un fel sau altul, încearcă să ne pună bețe în roate în derularea săpăturilor. Nu vă povestesc despre câte am pătimit în acest sens până a venit dl director Lucian Silaghi și până s-a ajuns la formula în care funcționează astăzi Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
Arheologul expert Sever Dumitrașcu dorește să lase cu limbă de moarte...
Domnul prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, arheolog expert, a spus lucrurilor pe nume, a pus punctul pe i în ce privește arheologia bihoreană, vorbind despre pământul nemaipomenit de bun al patriei care ne dă atâtea și atâtea bogății și mărturii, și pe care trebuie să-l iubim și să-l respectăm (nu să-l vindem la străini, adăugăm noi)! A amintit domnia sa despre cele trei depozite importante de pipe, de cahle și de creuzete de grafit...
Vorbind despre oameni și vremuri, s-a arătat indignat de faptul că într-un oraș ca Oradea am rămas fără Librăria Mihai Eminescu; a invocat solidaritatea intelectuală și pacea socială, înlăturarea răutăților și invidiei dintre oameni, a dihoniei care nu are ce căuta între noi, ca cetățeni români egali, indiferent de etnie, religie și convingeri politice.
Vorbind despre Mihai Viteazul și despre asasinarea sa mișelește de niște criminali oribili pe câmpia de lângă Turda (și nu la Câmpia Turzii, cum greșit susțin unii), domnul profesor a ținut să ne aducă la cunoștință faptul că fostul căpitan al Cetății Oradea, Ivan Stephan, un loial al lui Mihai, a avut și el aceeași soartă ca și Mihai, pe câmpia de lângă Turda. ,,El a murit din loialitate pentru Mihai. Loialitatea este o calitate extraordinară. Să fii loial unei idei, unui om, unei cauze, unei țări este un lucru extraordinar; restul este altceva. E trădarea mocirloasă. E mlaștină. Și eu v-aș ruga ca pe Dumnezeu să nu vă coborâți niciodată în mlaștină! Să vă dea Dumnezeu bine!"
Pentru a păstra vie memoria căpitanului Cetății Oradea, Ivan Stephan, domnul profesor univ. dr. Sever Dumitrașcu lasă cu limbă de moarte (ca să-l cităm) generațiilor actuale și viitoare să se îngrijească ca și fostul căpitan al Cetății Oradea,  Ivan Stephan, să aibă un bust, o statuie sau măcar o placă în incinta Cetății.
Cercetările arheologice din Velența (Veneția)
Printr-o prezentare în PowerPoint, lector univ. dr. Florin Sfrengeu ne-a făcut cunoscute rezultatele și produsele cercetărilor arheologice făcute în urma săpăturilor efectuate pe străzile: Avântul, Eftimie Murgu, Miron Costin, Constantin Dobrogeanu Gherea, Redutei, Anton Bacalbașa, Ion Rațiu, Oțelarilor, 12 Octombrie (în perioada iulie - octombrie 2016), care au fost continuate în septembrie - octombrie 2017 pe: Calea Clujului, Gheorghe Șincai, Piața Tineretului, Cardinal Iuliu Hossu, cu ocazia extinderii rețelei de distribuție și branșamente gaze naturale.
Vorbind despre Velența sau Veneția, ca așezare, domnia sa a ilustrat și a întărit cu o seamă de hărți faptele și istoria acestor locuri...
Expoziția pe care domnia sa ne-a prezentat-o la finalul conferinței, vorbește în mod elocvent despre ce s-a obținut în urma cercetărilor arheologice întreprinse în acea perioadă.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:59:29 Ora standard a Europei de Est