Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”

Joi, la Muzeul Orașului Oradea din Cetate

Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”

Sala de conferințe a Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, din Cetatea Oradea a găzduit, joi, 29 martie 2018, conferința cu tema ,,Patrimoniul arheologic orădean".

Scopul declarat al conferinței a fost prezentarea rezultatelor și produselor cercetărilor arheologice efectuate pe teren, în Oradea, în zona Velența în anii 2016 - 2017, protejarea și administarea patrimoniului, după cum ne-a spus lector univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist, din cadrul Departamentului de Istorie al Universității din Oradea.
La conferință au fost prezenți, ca invitați, doamna Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, domnul Lucian Silaghi, director al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor, dl prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, arheolog expert, Departamentul de Istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist, Departamentul de Istorie, precum și dl dr. Marinel Roșu, expert arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
La final, a fost vernisată Expoziția arheologică ,,Artefacte arheologice salvate din zona Velența, 2016-2017"
Sub semnul normalității!
În luările de cuvât, directorul Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac și domnul Sever Dumitrașcu au spus ce au avut pe suflet. Fermi și categorici, fără menajamente, domniile lor au punctat pentru cunoașterea realității și adevărului istoric.
,,Mă bucur că Muzeul Oradiei - Complex Cultural își desfășoară activitatea sub semnul normalității, care este o idee fundamentală pe care trebuie să o susținem: normalitatea! De asemenea, ca expert în domeniul patrimoniului, doresc să precizez că atâta timp cât putem organiza asemenea expoziții, înseamnă că totuși suntem învingători în lupta cu toți aceia care, într-un fel sau altul, încearcă să ne pună bețe în roate în derularea săpăturilor. Nu vă povestesc despre câte am pătimit în acest sens până a venit dl director Lucian Silaghi și până s-a ajuns la formula în care funcționează astăzi Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
Arheologul expert Sever Dumitrașcu dorește să lase cu limbă de moarte...
Domnul prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, arheolog expert, a spus lucrurilor pe nume, a pus punctul pe i în ce privește arheologia bihoreană, vorbind despre pământul nemaipomenit de bun al patriei care ne dă atâtea și atâtea bogății și mărturii, și pe care trebuie să-l iubim și să-l respectăm (nu să-l vindem la străini, adăugăm noi)! A amintit domnia sa despre cele trei depozite importante de pipe, de cahle și de creuzete de grafit...
Vorbind despre oameni și vremuri, s-a arătat indignat de faptul că într-un oraș ca Oradea am rămas fără Librăria Mihai Eminescu; a invocat solidaritatea intelectuală și pacea socială, înlăturarea răutăților și invidiei dintre oameni, a dihoniei care nu are ce căuta între noi, ca cetățeni români egali, indiferent de etnie, religie și convingeri politice.
Vorbind despre Mihai Viteazul și despre asasinarea sa mișelește de niște criminali oribili pe câmpia de lângă Turda (și nu la Câmpia Turzii, cum greșit susțin unii), domnul profesor a ținut să ne aducă la cunoștință faptul că fostul căpitan al Cetății Oradea, Ivan Stephan, un loial al lui Mihai, a avut și el aceeași soartă ca și Mihai, pe câmpia de lângă Turda. ,,El a murit din loialitate pentru Mihai. Loialitatea este o calitate extraordinară. Să fii loial unei idei, unui om, unei cauze, unei țări este un lucru extraordinar; restul este altceva. E trădarea mocirloasă. E mlaștină. Și eu v-aș ruga ca pe Dumnezeu să nu vă coborâți niciodată în mlaștină! Să vă dea Dumnezeu bine!"
Pentru a păstra vie memoria căpitanului Cetății Oradea, Ivan Stephan, domnul profesor univ. dr. Sever Dumitrașcu lasă cu limbă de moarte (ca să-l cităm) generațiilor actuale și viitoare să se îngrijească ca și fostul căpitan al Cetății Oradea,  Ivan Stephan, să aibă un bust, o statuie sau măcar o placă în incinta Cetății.
Cercetările arheologice din Velența (Veneția)
Printr-o prezentare în PowerPoint, lector univ. dr. Florin Sfrengeu ne-a făcut cunoscute rezultatele și produsele cercetărilor arheologice făcute în urma săpăturilor efectuate pe străzile: Avântul, Eftimie Murgu, Miron Costin, Constantin Dobrogeanu Gherea, Redutei, Anton Bacalbașa, Ion Rațiu, Oțelarilor, 12 Octombrie (în perioada iulie - octombrie 2016), care au fost continuate în septembrie - octombrie 2017 pe: Calea Clujului, Gheorghe Șincai, Piața Tineretului, Cardinal Iuliu Hossu, cu ocazia extinderii rețelei de distribuție și branșamente gaze naturale.
Vorbind despre Velența sau Veneția, ca așezare, domnia sa a ilustrat și a întărit cu o seamă de hărți faptele și istoria acestor locuri...
Expoziția pe care domnia sa ne-a prezentat-o la finalul conferinței, vorbește în mod elocvent despre ce s-a obținut în urma cercetărilor arheologice întreprinse în acea perioadă.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:58 Ora de vară a Europei de Est