Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul de Paști, în Piața Unirii

De vineri, în Oradea,

Târgul de Paști, în Piața Unirii

Din 2017, Oradea a intrat în circuitul orașelor care oferă propriilor cetățeni cât și turiștilor, un eveniment special dedicat Sărbătorilor de Paști.

Târgul de Paști Oradea, de anul acesta, își propune să crească în special în zona produselor specifice și a producătorilor locali. Ediția din acest an a evenimentului revine cu atmosfera și elementele extrem de apreciate de anul trecut astfel, mica grădină zoologică atelierul de copii, parcul de jocuri tradiționale din lemn și decorurile spectaculoase sunt elemente prezente și în ediția din acest an.
Ediția din 2018 vine cu o serie de surprize, cea mai importantă este numărul aproape triplu de comercianți care vor fi prezenți în Piața Unirii, dintre care 35% sunt producători tradiționali din județul Bihor, ateliere de încondeiat ouă cu meșteri din comuna Remetea, demonstrații de acrobații cu câini, întâlniri cu iepurașul de Paști, ateliere de vopsit ouă sau piese de teatru pentru copii. De asemenea în fiecare luni, în piața Unirii, vor fi organizate tradiții de Paști din Județul Bihor, luni, 2 aprilie va fi prezentată tradiția de udat al fetelor, iar în data de 9, Ansamblul Profesionist Crișana va oferi un spectacol folcloric cu momente specifice sărbătorilor pascale.
Ca și anul trecut Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Management al Destinației Bihor este partenerul APTOR în organizarea acestui eveniment. Atelierul de vopsit ouă, spectacolele de teatru pentru copii, jocurile tradiționale din lemn, prezentarea tradițiilor din Bihor cât și participarea unui număr de patru producători din Țara Beiușului și Valea Ierului, sunt aportul partenerilor în organizarea Târgului de Paști Oradea 2018.
Deoarece atmosfera este extrem de importantă pentru orice eveniment pe care-l organizăm, am decis ca în cadrul târgului de Paști acesta să fie dată de anotimpul primăverii, care sperăm să ajungă la Oradea. Astfel, cu sprijinul firmei locale Kaluna, piața va fi decorată cu arbori, arbuști plante și flori, astfel încât să prezentăm simbolic renașterea evocată de aceste sărbători și anotimpul de primăvară. În mijlocul târgului vizitatorii se vor bucura de un spațiu de relaxare făcut din europaleți colorați și plini de flori și verdeață.
În acest an, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, am lansat concursul ouălor de Paști  gigant, claselor și grupelor din ciclurile; preșcolari (grădiniță), primar și gimnazial. Concursul invită toate clasele din aceste cicluri să construiască ouă gigant de Paști pe care să le aducă vineri 6.04.2018, în Piața Unirii pentru a fi expuse și mai apoi premiate. Propunem ca jurizarea acestora să fie făcută vineri, până la ora 14.00, de către reprezentații presei locale, fiind acordate trei premii, unul pentru fiecare ciclu. O clasă/grupă poate înscrie doar un singur proiect în concurs. Premiul constă în bilete la expoziția Leonardo Da Vinci de la M.T.C. și la Grădina Zoologică din Oradea, pentru toată clasa/grupa.
Programul Târgului va fi între orele 12.00 - 22.00 vineri - luni, 14.00 - 21.00 marți - joi. Târgul s-a deschis vineri, 30 martie 2018. Alte atracții interesante pe perioada târgului vor fi orele de citit povești din atelierul lutelierului, unde copiii sunt invitați să-și încondeieze propriile ouă, ce-i drept din lut, și să asculte povești.
În cele două sâmbete ale târgului, teatrele de copii Arcadia și Liliput vor oferi copiilor spectacole de teatru de stradă, începând cu ora 12.00. Pe data de 2 și pe 9 aprilie, ansamblurile folclorice maghiar și român vor prezenta tradiții bihorene de Paști.
Colțul gurmanzilor aduce vizitatorilor bunătăți tradiționale de sezon, cât și standuri de tip street food cu paste italiene sau cașcaval topit sau sandwich-uri calde. Ne bucurăm că evenimentul a crescut în amploare și prezentare, față de cel de anul trecut și ne dorim ca acesta să intre în top 3 târguri de Paști din România.
Mihai Jurca
 
La târg... ca la târg și la piață!
Unii sunt comercianți înnăscuți care curtează clientul, îl vrăjește și îl cucerește, alții îl lasă (în pace) să se uite și își vede de-ale sale în bodega lui, nu-l interesează subiectul, nici vânzarea; ba îl deranjează dacă vrei să-i faci reclamă, publicitate... gratuită. El nu vrea și nu vrea să fie pozat... numai marfa. De! Așa mai bine stai acasă, vere! Cine a venit la târg a venit ca să-și vândă marfa, nu doar s-o expună. Noi așa credem. De departe, Teodor Tincău, din Oradea, are stofă de comerciant, chiar dacă este în primul rând producător, după cum citim pe eticheta pe care scrie Ulei presat la rece de floarea soarelui... Pe dl Tincău l-am găsit și la târgul de la Era Park, dar ține să ne asigure că nu prea ratează asemenea ocazii, indiferent de organizator și de locul de desfășurare.
Copiii au și ei sectorul lor în târg, deși am găsit și copii care fugeau după porumbei. Noroc că păsările cerului o luau în glumă și se distrau împreună cu ei. La un stand însă am citit ceva tentant: Ciocolata copilăriei! De, trebuie încercat, pentru că sună bune!
Lăsăm imaginile să vorbească, iar Dumneavoastră, cu mic cu mare, poftiți la târg!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul de Paști, în Piața Unirii.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:51:19 Ora standard a Europei de Est