Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

Vineri, la Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Oradea (Velența I),

A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

În contextul marcării Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, la inițiativa și cu binecuvântarea Prasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, Velența I, au organizat vineri, 30 martie 2018, ediția a III-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale".

,,Festivalul își propune consolidarea parteneriatului Școală - Biserică - Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual și cultural local", a subliniat părintele profesor Florin Negruțiu, inspector școlar. La manifestare au onorat părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și tineret în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, părintele Simion-Aurel Goga, protopopul ortodox al Oradiei, prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, Lucian Silaghi, director al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, precum și inspectorii școlari Daniela Sopota și Felicia Ianța, directori de școli, părinți de parohii, profesori coordonatori, părinți ai copiilor, credincioși și invitați.
La festival au participat grupuri de elevi de Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea și de la mai multe școli orădene și din județ, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Oradea, un grup de elevi și un interpret, George Gligor, reprezentând Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, Velența I.
Lavinia Maria Chifor (lăzărista) și ea un interpret de pricesne, a prezentat invitații și organizatorii, grupurile, profesorii și părinții coordonatori ai fiecărui grup.
1.Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, prof. coordonator Turc-Gal Anamaria
2.Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, prof. Dem Irina și Jula Mihai, preot Marian Ioan
3.Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" Oradea, prof. Lung Doina, pr. Negruțiu Florin
4.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", prof. Marian Rodica, pr. Brie Mihai
5.Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", prof. Botiș Daniela și Cuș Alina, pr. Bota Vasile
6.Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont" Oradea, prof. Indrecan Simona, pr. Erdei Paul
7.Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat, prof. Jula Mihai, Sime Maria și Sime Laurențiu, pr. Oros Mihai
8.Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus, prof. Călinescu Anca și Corb Andrei, pr. Hercuț Eugen și Bereteu Roman
9. Școala Gimnazială Nr. 2 Husasău de Criș, prof. Pavel Anca, pr. dr. Ghitea Mircea
10.Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, prof. Ungur Maria și Rusu Mariana-Ramona, pr. Rusu Petrică-Adrian
11.Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, prof. Ungur Maria, pr. Ungur Florian
12.Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" Oradea, Velența I, prof. Caba Sanda, Pascar Gabriela, Nicoară Cristina, Popa Alexandra, preoții parohi Negruțiu Florin și Pop Nicolae
13. interpret George Gligor, cu priceasna ,,Duminica de Florii".
Un alt interpret surpriză, precum George, dar mai special, a fost prof. Ioan Micu, fost director al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", care a ținut să revină în fața altarului, nu cu ,,Tatăl Nostru", așa cum o făcea pe când era copil, ci cu poezia  lui Ion Minulescu, ,,Drum crucial".
La final, din partea organizatorilor festivalului și a gazdelor, preoții parohi Negruțiu Florin și Pop Nicolae, dar și a părintelui veteran Pintea Roman, prezent la eveniment, au fost înmânate diplome, grupurilor, profesorilor și preoților coordonatori, precum și pachete cu atenții elevilor interpreți din partea sponsorilor.
Tot domnul inspector școlar Florin Negruțiu a ținut să mai precizeze faptul că ,,festivaluri de pricesne, unele chiar tradiționale, s-au desfășurat și se desfășoară anual și în celelalte protopopiate, la Roșia, Tinca, Aleșd și Almașu Mare. Anual la fiecare dintre ediții au participat peste 1.000 de copii și elevi de la unitățile de învățământ din județul Bihor".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:24 Ora de vară a Europei de Est