Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pinocchio, după Carlo Collodi

O nouă premieră la Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria”

Pinocchio, după Carlo Collodi

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" are bucuria de a anunța o nouă premieră a stagiunii 2017 - 2018: „Pinocchio", adaptare scenică după povestea lui Carlo Collodi, de Adela Moldovan, regia artistică Adela Moldovan, care se va desfășura sâmbătă, de la ora 11.00 și 13.00, la Sala Arcadia.

„Aventurile lui Pinocchio" este o poveste care face parte din canonul marilor opere literare italiene pentru copii. Scrisă de Carlo Collodi (pseudonimul lui Carlo Lorenzini) în 1881, rămâne una dintre cele mai iubite și perene povești, bucurându-se de numeroase reeditări și fiind sursă de inspirație pentru spectacole de teatru și filme celebre, care l-au transformat pe Pinocchio într-un personaj simbol.
La Trupa Arcadia „Pinocchio" prinde viață sub măiestria unei echipe extraordinare. Este regizat de Adela Moldovan, cunoscută deja de publicul orădean prin spectacolul „Cenușăreasa", unul dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul actual al trupei. Fiecare poveste aleasă de către regizoare ascunde în magia creației, un scop anume, care are un rol instructiv, iar alegerea lui „Pinocchio", de asemenea, s-a consolidat și pe un astfel de criteriu: „mi se pare esențial pentru fiecare copil să cunoască această poveste din care are multe de învățat și poate să-i ofere niște repere în viață. E foarte important pentru mine să subliniez relația dintre tată și fiu, respectiv părinte - copil. Este foarte important pentru copil să înțeleagă că familia este sprijinul și locul de unde se dau cele mai bune sfaturi și, orice tentații s-ar ivi în viața fiecăruia, trebuie să știe să judece și să se ferească de ele".
Scenografia se bucură de semnătura lui Marian Sandu, artist scenograf renumit pentru metoda extraordinară și unică la ora actuală, cel puțin în România, de a crea. Acesta, împreună cu artista Oriana Pelladi, dau viață unei lumi fascinante, care va avea forța de a dilua conturul lumii reale și de a determina fiecare spectator să se piardă în atmosfera fermecătoare a Italiei, a unei Italii de poveste. Decorul este completat armonios de muzica creată de Lucian Nagy, în mixajul lui Steve Brookfield și de coregrafia special concepută într-un stil în care suprinde specificul italian de Dimény Levente.
Din distribuție fac parte actorii: Consuela Egyed, Zentania Lupșe, Armanca Serac, Florian Silaghi, Andrei Fazecaș, Patrick Negrean și Alexandru Pop.
Bilete pentru premieră mai sunt puține, însă vă așteptăm la următoarele reprezentații, care vor avea loc în data de 5 aprilie, ora 17.00,  21 aprilie, de la orele 11.00 și 13.00, la Sala Arcadia.
Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului (de marți până vineri în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00) și online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Florina Dometi
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:26:19 Ora de vară a Europei de Est