Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O sută de ani de la unirea Basarabiei cu România (II)

Moment festiv în sala mare a Primăriei Oradea

O sută de ani de la unirea Basarabiei cu România (II)

Marți, 27 martie 2018, în preambulul ședinței de Consiliu Local a avut loc un moment festiv prin care s-a comemorat împlinirea a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia hotăra unirea cu România.

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta, secretarul municipiului - Ionel Vila, prefectul județului Bihor - Ioan Mihaiu, Episcopul ortodox al Episcopiei Oradiei şi Bihorului -  Sofronie Drincec, prof. univ. dr. Ion Eremia - decanul Facultății de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ilie Leahu - viceprimarul comunei Băcioi și alte personalități.
După un moment solemn în cadrul căruia a fost intonat Imnul Național al României și a fost rostită rugăciunea ,,Tatăl nostru" de către episcopul Sofronie Drincec, primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul, adresându-se celor prezenți: ,,Mulțumesc pentru că se află alături de noi decanul Facultății de Istorie și Filozofie de la Universitatea din Chișinău, d-l prof. univ Ion Eremia, care prin intermediul Universității Oradea, și mulțumesc pe această cale domnului rector, se află azi la Oradea la o conferință științifică. De asemenea, mulțumesc pentru că se află alături de noi, delegația din comuna Băcioi, reprezentată de domnul viceprimar Ilie Leahu, o comună de 12.000 de locuitori, situată în suburbia capitalei Chișinău, comună care s-a înfrățit cu orașul Aleșd, iar în aceste zile va semna o declarație simbolică de reunire a Basarabiei cu România. Mulțumesc domnului primar de Aleșd, Todoca Ioan, d-lui prefect, reprezentanților cultelor, ai serviciilor deconcentrate și tuturor celorlalți oaspeți prezenți azi alături de noi".
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre acest moment al istoriei - 27 martie 1918 ca fiind prima etapă din crearea României Mari, urmată până la sfârşitul anului 1918 de unirea Bucovinei şi a Transilvaniei cu ţara mamă, amintind cu recunoştinţă de românii basarabeni care au contribuit hotărâtor la această decizie: Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu şi ceilalţi membri ai Sfatului Ţării.
,,Unirea s-a făcut şi atunci profitând de o conjunctură externă favorabilă, având oameni capabili la conducerea armatei române, a Basarabiei şi a Regatului României. O delegaţie de elevi de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" se află astăzi la Chişinău. Le mulțumim că s-au dus să reprezinte acolo Oradea! Mulțumesc tinerilor basarabeni din sală pentru prezență și pentru că au ales să fie studenți la universitatea noastră.
La mulţi ani tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!", a spus primarul Ilie Bolojan.
În continuare, profesorul Ion Eremia a luat cuvântul, apreciind căldura cu care e primit de fiecare dată la Oradea. ,,Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E important ca tot ceea ce facem noi cu d-voastră să fie împărtășit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea unirii rămâne vie în inimile fiecăruia dintre noi". (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O sută de ani de la unirea Basarabiei cu România (II).

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:37:09 Ora standard a Europei de Est