Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul ,,Mama – primăvara mea”, ediția a II-a

Grădinița Nr. 44, structură a Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” din Oradea, a organizat

Concursul ,,Mama – primăvara mea”, ediția a II-a

Ne aflăm la ediția a II-a a concursului ,,Mama - primăvara mea", care începând cu acest an școlar a fost introdus în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene Nr. 24986/ 22.01.2018, poziția 668 ca și concurs interjudețean cultural - artistic.

Am lansat acest proiect în anul şcolar 2016/2017, cu paşi timizi, dar cu o mare dorinţă de a face cunoscută şi altora o parte din munca preşcolarilor şi a cadrelor didactice din unitatea noastră (Grădinița Nr. 44 din Oradea - n.n.) și nu numai.
Prin desfășurarea acestui proiect ne-am propus să-i sensibilizăm pe preșcolari și elevi, învățându-i să creeze propriul „Dar pentru mama". Astfel preșcolarii și elevii și-au folosit talentul şi îndemânarea pentru a-şi exprima respectul, recunoştinţa, sentimentele prin creaţii literare, artistice şi artizanale.
Având în vedere că în procesul de învăţământ parteneriatul şcoală - familie are un rol important am dorit să realizăm un schimb de experienţă al cadrelor didactice din unitățile participante prin prezentarea unor aspecte din experienţa didactică personală în cadrul sesiunii de creații literare propuse în cadrul proiectului.
Coordonatorii proiectului sunt: prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina, director al Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu", Oradea; prof. Fărăianu Nicoleta, inspector școlar educație timpurie, Inspectoratul Școlar Județean Bihor;  Gavra Mihaela, profesor la Grădinița Nr. 44 Oradea.
Partenerii noștri direcți în desfășurarea acestui concurs au fost: Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Oradea, structură a Liceului Ortodox ,,Ep. Roman Ciorogariu", Grădinița cu Program Prelungit Nr. 34 Oradea, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 Zalău, jud. Sălaj, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 33 Sibiu, jud. Sibiu, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 26 Timișoara, jud. Timiș.
Pe parcursul desfășurării proiectului ne-am bazat pe sprijinul doamnei director, prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina, al domnului director adjunct prof. Velimirovici Cosmin, al d-nei inspector Fărăianu Nicoleta, al doamnei administrator de patrimoniu Piț Florentina, al d-nei contabile Andruța Dana, al d-nei secretare Neaga Magdalena și al întregului colectiv al
Grădiniței  Nr. 44, structură a Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu": Bodea Floare, Puiu Violeta AnaMaria, Copăcean Dorina, Popa Cristina Todoca Ana, Nemeș Florica, Toia Viorica, Nan Bianca, Zerghe Felicia, Oltean Loredana, Gavra Mihaela, Bumb Sanda, Mărcuț Ana, Sabău Janina, Lenath Mariana, Cornea Anca;
Principalele activități desfășurate au fost următoarele: Activitate  interactivă cu tema „Bucurii   împletite de mărțișor!" (20-24.02.2017) - etapa locală; Primirea lucrărilor înscrise în concurs pe baza fișei de înscriere; Amenajarea unei expoziții; Festivalul interjudețean ,,Dar pentru mama" (22.03.2018)
La festivalul interjudețean ,,Dar pentru mama" au participat următoarele unități:
1.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23, Oradea, cu 12 preșcolari, îndrumați de d-nele Laza Aurelia Maria și Pele Mihaela Ana;
2.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 34, Oradea, cu doi preșcolari, îndrumați de d-na Vereș Anima
3.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 54, Oradea, cu  trei preșcolari, îndrumați de d-na Ulici Sanda;
4.Grădinița cu Program Prelungit Nr. 55, Oradea, cu doi preșcolari, îndrumați de d-na Pascar Gabriela;
5.Școala Gimnazială ,,Avram Iancu " și Grădinița Nr. 44 Oradea, cu 40 elevi și 100 de preșcolari, îndrumați de d-nele învățătoare Toader Monica și Cozma Aurica și de d-nele educatoare:  prof. Bodea Floare, Puiu Violeta AnaMaria, Copăcean Dorina, Popa Cristina, Todoca Ana, Nemeș Florica, Toia Viorica, Nan Bianca, Zerghe Felicia, Oltean Loredana, Gavra Mihaela, Bumb Sanda, Mărcuț Ana, Sabău Janina, Lenath Mariana, Cornea Anca.
Concursul s-a bucurat de un real succes. Au fost încheiate parteneriate educaţionale cu unităţi preşcolare din 15 județe (Vâlcea, Vrancea, Neamț, Mehedinți, Arad, Maramureș, Dolj, Sector 6 București, Timiș, Satu Mare, Caraș Severin, Vaslui, Botoșani, Argeș), cu unități școlare din 11 județe (Prahova, Ialomița, Brăila, Suceava, Bacău, Mureș, Maramureș, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj) şi  cu 26 unități preșcolare/şcolare din județul nostru. La concurs s-au înscris numeroase cadre didactice care au participat cu lucrări realizate de 430 de copii preşcolari şi 60 de şcolari. S-au acordat 27 de premii I, 32 de premii II, 36 de premii III, 27 de mențiuni, 368 de diplome de participare, conform Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare și al Regulamentului propriu al concursului.
În urma desfășurării proiectului s-au îmbunătățit performanțele artistico-plastice și practice ale preșcolarilor și elevilor. Cadrele didactice au utilizat metode noi de stimulare a interesului copiilor pentru arta plastică, activitățile practice și creațiile literare. (C.M.)
Pentru mai multe poze (80 de poze), accesați Galeria foto: Concursul  ,,Mama – primăvara mea”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:45 Ora de vară a Europei de Est