Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”

Vineri, a fost lansat la Liceul ,,Don Orione”

Proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”

Vineri, 23 martie 2018, la Liceul ,,Don Orione" din Oradea, a fost lansat proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier".

Despre proiect au vorbit reprezentanți ai celor doi parteneri principali: părintele Mihai Feheta, președinte al Societății de Binefacere ,,Don Orione", iar în încheiere, dl manager Miheller Martin. Și partenerii din Ungaria și-au prezentat afacerile lor legate de acest proiect, Orosz Tivadar, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a județului Békés, iar Bánfi Péter, ca șef serviciu în cadrul Parcului Național Crisuri - Mureș. Doamna Kéry Hajnal, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a felicitat partenerii de proiect, aflând că principalii beneficiari ai proiectului vor fi, pentru partea română, cercetașii și elevii Liceului ,,Don Orione", dar și turiștii care vor ajunge în zona vizată de proiect, Șuncuiuș, Zece Hotare.
Societatea de Binefacere „Don Orione" va beneficia de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier". Prin intermediul acestui proiect, Societatea de Binefacere „Don Orione", în colaborare cu partenerii săi de proiect din Ungaria, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés și Parcul Național Crișuri - Mureș din același județ, şi-au propus îmbunătăţirea colaborării transfrontaliere dintre România şi Ungaria în domeniul managementului și promovării patrimoniului natural al zonei transfrontaliere. Proiectul a fost depus spre finanțare de către Societatea de Binefacere ,,Don Orione" Oradea în colaborare cu partenerii de proiect în cadrul Programului Interreg V-A România - Ungaria 2014 - 2020. Pe data de 18 ianuarie 2018, liderul de proiect a primit înştiinţarea oficială privind aprobarea finanţării proiectului. Momentan este în curs de derulare etapa de semnare a contractului de finanțare a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, activitățile bilaterale derulându-se în perioada 1 martie 2018 - 29 februarie 2020. Bugetul total al proiectului este de 1.117.788,09 Euro, din care 400.100 Euro revin Societăţii de Binefacere ,,Don Orione", 630.000 Euro revin Parcului Național Crișuri - Mureș din județul Békés, iar 87.688,09 Euro revin Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés.
Prin acest proiect se urmărește: Sprijinirea dezvoltării atracțiilor turistice competitive, realizate prin cooperare bilaterală, atracții care contribuie la diversificarea produselor turistice din regiunea transfrontalieră; Îmbunătățirea capacităților integrate ale managementului de mediu cu scopul protecției și utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor; Sensibilizarea publicului cu privire la importanța protecției durabile și a dezvoltării patrimoniului natural din această regiune transfrontalieră.
În ceea ce privește activitățile proiectului ,,Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage" (Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier), reprezentanții Societăţii de Binefacere ,,Don Orione" și-au propus: să pună bazele unui Refugiu turistic la Zece Hotare, comuna Șuncuiuș. Altfel spus, doresc să construiască o clădire, un spaţiu destinat cercetașilor și elevilor liceului, dar și turiştilor, celor care vor să poposescă şi să admire frumuseţile naturale ale zonei, beneficiind, în acelaşi timp, de anumite facilităţi cum ar fi: acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor, spaţii de informare turistică. Acest popas turistic va fi prevăzut şi cu un observator pentru a putea admira de la înălțime peisajul. Refugul va fi accesibil și persoanele cu dizabilitați motorii, observatorul fiind dotat cu un lift.
Cel de-al doilea obiectiv ar fi organizarea de rute tematice cu scop educaţional în aceste zone, dar şi acțiuni de igienizare a zonei. Pentru copii și tineri vor fi organizate programe educaţionale cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, și a patrimoniului natural, cu scopul de a le cultiva iubirea pentru natură prin diverse activităţi, cum ar fi: şcoala în natură, cursuri despre natură, înfiinţarea unei mini grădini zoologice şi botanice...
Vă felicităm pentru proiect și așteptăm materializarea obiectivelor! Succes!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:31:42 Ora standard a Europei de Est