Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”

Vineri, a fost lansat la Liceul ,,Don Orione”

Proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”

Vineri, 23 martie 2018, la Liceul ,,Don Orione" din Oradea, a fost lansat proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier".

Despre proiect au vorbit reprezentanți ai celor doi parteneri principali: părintele Mihai Feheta, președinte al Societății de Binefacere ,,Don Orione", iar în încheiere, dl manager Miheller Martin. Și partenerii din Ungaria și-au prezentat afacerile lor legate de acest proiect, Orosz Tivadar, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a județului Békés, iar Bánfi Péter, ca șef serviciu în cadrul Parcului Național Crisuri - Mureș. Doamna Kéry Hajnal, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a felicitat partenerii de proiect, aflând că principalii beneficiari ai proiectului vor fi, pentru partea română, cercetașii și elevii Liceului ,,Don Orione", dar și turiștii care vor ajunge în zona vizată de proiect, Șuncuiuș, Zece Hotare.
Societatea de Binefacere „Don Orione" va beneficia de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier". Prin intermediul acestui proiect, Societatea de Binefacere „Don Orione", în colaborare cu partenerii săi de proiect din Ungaria, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés și Parcul Național Crișuri - Mureș din același județ, şi-au propus îmbunătăţirea colaborării transfrontaliere dintre România şi Ungaria în domeniul managementului și promovării patrimoniului natural al zonei transfrontaliere. Proiectul a fost depus spre finanțare de către Societatea de Binefacere ,,Don Orione" Oradea în colaborare cu partenerii de proiect în cadrul Programului Interreg V-A România - Ungaria 2014 - 2020. Pe data de 18 ianuarie 2018, liderul de proiect a primit înştiinţarea oficială privind aprobarea finanţării proiectului. Momentan este în curs de derulare etapa de semnare a contractului de finanțare a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, activitățile bilaterale derulându-se în perioada 1 martie 2018 - 29 februarie 2020. Bugetul total al proiectului este de 1.117.788,09 Euro, din care 400.100 Euro revin Societăţii de Binefacere ,,Don Orione", 630.000 Euro revin Parcului Național Crișuri - Mureș din județul Békés, iar 87.688,09 Euro revin Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés.
Prin acest proiect se urmărește: Sprijinirea dezvoltării atracțiilor turistice competitive, realizate prin cooperare bilaterală, atracții care contribuie la diversificarea produselor turistice din regiunea transfrontalieră; Îmbunătățirea capacităților integrate ale managementului de mediu cu scopul protecției și utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor; Sensibilizarea publicului cu privire la importanța protecției durabile și a dezvoltării patrimoniului natural din această regiune transfrontalieră.
În ceea ce privește activitățile proiectului ,,Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage" (Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier), reprezentanții Societăţii de Binefacere ,,Don Orione" și-au propus: să pună bazele unui Refugiu turistic la Zece Hotare, comuna Șuncuiuș. Altfel spus, doresc să construiască o clădire, un spaţiu destinat cercetașilor și elevilor liceului, dar și turiştilor, celor care vor să poposescă şi să admire frumuseţile naturale ale zonei, beneficiind, în acelaşi timp, de anumite facilităţi cum ar fi: acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor, spaţii de informare turistică. Acest popas turistic va fi prevăzut şi cu un observator pentru a putea admira de la înălțime peisajul. Refugul va fi accesibil și persoanele cu dizabilitați motorii, observatorul fiind dotat cu un lift.
Cel de-al doilea obiectiv ar fi organizarea de rute tematice cu scop educaţional în aceste zone, dar şi acțiuni de igienizare a zonei. Pentru copii și tineri vor fi organizate programe educaţionale cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, și a patrimoniului natural, cu scopul de a le cultiva iubirea pentru natură prin diverse activităţi, cum ar fi: şcoala în natură, cursuri despre natură, înfiinţarea unei mini grădini zoologice şi botanice...
Vă felicităm pentru proiect și așteptăm materializarea obiectivelor! Succes!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul ,,Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:17 Ora de vară a Europei de Est