Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni”

Sâmbătă, la Oradea, o nouă ediție a Marșului pentru viață

,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni”

Coaliția pentru Familie, Filiala Bihor, a organizat sâmbătă, 24 martie 2018, în Piața Unirii din Oradea, o ,,adunare publică pașnică pentru a afirma valorile familiei, ale vieții, în conformitate cu cuvântul lui Dumnezeu", după cum a afirmat dr. Daniel Burtic, purtătorul de cuvânt al Coaliției, moderatorul manifestării, în deschiderea evenimentului.

,,Dorim să cerem instituțiilor statului român să organizeze Referendumul pentru modificarea Art. 48, alineatul1 din Constituția României. Dorim, de asemenea, să cerem partidelor parlamentare să-și onoreze cuvântul pe care l-au dat și să ducă la îndeplinire protocolul pe care l-au semnat cu Coaliția pentru Familie înainte de alegerile publice", a mai spus dl dr. Daniel Burtic.
Înainte să înceapă discursurile invitaților și reprezentanților cultelor religioase, în marea Piață a Unirii au răsunat ,,Tatăl Nostru", rostit la microfon de părintele profesor Radu Rus și Imnul național, interpretat de fanfarele reunite.
Ca și anul trecut, organizatorii adunării publice au fost onorați de prezența la manifestare a președintelui pe țară a Coaliției pentru Familie, dl Mihai Gheorghiu, care a spus: ,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni. Dimpotrivă, să arătăm tuturor că ceea ce iubim cu adevărat mai presus de orice, este viața, darul vieții care ni s-a făcut de către Dumnezeu și libertatea noastră și a copiilor noștri. Mesajele noastre, și aici și-n toată țara, sunt mesaje ale dragostei, ale iubirii de oameni, ale iubirii de adevăr, de dreptate și ale respectului pentru toți ceilalți"...
Președintele Mihai Gheorghiu a fost mandatat să predea un memoriu și să scrie o scrisoare de mulțumire celor 40 de europarlamentari
La finalul adunării, domnia sa avea să fie rechemat la microfon pentru a fi mandatat (în numele adunării publice) să ducă  mesajul celor prezenți autorităților centrale, să predea un memoriu președintelui României și președinților celor două camere ale Parlamentului. ,,De asemenea, în numele adunării publice, vă rugăm să scrieți o scrisoare prin care mulțumim celor 40 de europarlamentari care au transmis autorităților din România  că nu Uniunea Europeană oprește Referendumul. ci UE cere ca țara noastră să-și respecte Constituția și să-și respecte cetățenii", a conchis dl dr. Daniel Burtic.
Preafinția Sa părintele Sofronie Drincec, episcopul ortodox, a spus printre altele: ,,Am venit astăzi aici, în Piața Mare din Oradea pentru a ne mărturisi idealul nostru, atașamentul față de identitatea noastră culturală comună, creștină, bazată pe valorile evanghelice. Facem parte cu toții din civilizația care a dat Europei sens"...
,,Un singur glas în favoarea familiei"
Excelența Sa Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic, a subliniat faptul că ,,și în această primăvară, suntem aici de diferite culori etnice și confesionale pentru a deveni un singur glas în favoarea vieții și un singur glas în favoarea familiei. Nu manifestăm pentru ceva, nu ne întoarcem împotriva cuiva, ci dorim să aducem împreună mărturia omului creștin".
,,Te rog, mulțumesc, iartă-mă!"
La familia creștină (din Nazaret) s-a referit și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic. Citându-l pe Papa Francisc, părintele episcop a subliniat că este important să nu uităm de familia creștină, să nu uităm de unde venim, iar din când în când sau în fiecare zi să știm să spunem: te rog, îți mulțumesc, iartă-mă!
Participând pentru prima oară la adunarea publică de la Oradea, Preasfinția Sa Siluan, episcopul românilor din Ungaria, s-a arătat bucuros să participe la activitatea fraților, la o adunare de mii de creștini, exprimându-și credința și susținerea valorilor familiei creștine.
Doamna Vincze Judit, din partea Episcopiei reformate, e de părere că ,,trebuie să rostim cu voce tare mesajul nostru comun pentru a fi auzit de parlamentarii și deputații noștri, atât din București, cât și din Bruxelles. Noi am dat votul nostru pentru dumneavoastră, acum vă rugăm votați și dumneavoastră pentru noi, pentru valorile familiei creștine pe care noi le susținem astăzi aici".
Citând din Constituția României, dar și versete din Biblie, pastorul Bogdan Ioan, din partea comunității penticostale, a spus răspicat: ,,Familia este opera lui Dumnezeu. Nimeni nu o poate revendica. În același timp, nimeni nu-i poate strâmba sensul".
,,Acuz de încălcarea Constituției..."
La rândul său, președintele comunității baptiste din Oradea, pastorul Petru Vidu, este și mai categoric: ,,Au trecut doi ani de zile de când trei milioane de români, prin semnături validate, au cerut Referendum național pentru modificarea Art. 48, alineatul 1 din Constituția României, articol care vorbește de familie. Nu am cerut redefinirea familiei. Am cerut definirea familiei, fără echivoc, înlocuind termenul soți cu bărbat și femeie, așa cum a rânduit Dumnezeu...Demersul nostru este pe deplin constituțional (...). Vreau să spun tare și răspicat în această adunare publică. Acuz de încălcarea Constituției, de încălcarea suveranității poporului român și de călcarea în picioare a democrației în România pe toți cei care s-au opus, au tergiversat sau au pus piedici Referendumului".
,,Participarea la ora de religie este valabilă pe întreaga perioadă de școlarizare"
Vorbind la urmă (dar nu cel din urmă), președintele Coaliției pentru Familie Bihor, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, s-a referit mai cu seamă la Asociația părinți pentru ora de religie din Bihor (APOR Bihor), al cărei președinte este, mulțumind pentru prezența la adunarea publică a reprezentanților filialelor APOR din Beiuș, Marghita, Salonta și Bihor, ținând apoi să precizeze un fapt puțin cunoscut de părinți, dar nu numai. ,,Potrivit Ordinului de ministru 3218 din 16 februarie 2018, cererea depusă pentru participarea la ora de religie este valabilă pe întreaga perioadă de școlarizare". Auzind o asemenea știre, însuși soarele s-a arătat zâmbitor și bucuros în Piața Unirii, iar dl președinte văzând minunea, avea să exclame: ,,Iată, putem spune că a venit primăvara!"
În calitate de președinte al Coaliției pentru Familie Bihor, domnia sa se arată deosebit de optimist. ,,Speranța noastră este în bunul Dumnezeu. Este o chestiune de timp. Vom avea Referendum! Așa să ne ajute Dumnezeu!"
După mandatarea președintelui Mihai Gheorghiu, care a invitat copiii pe scenă, și invocarea binecuvântării bunului Dumnezeu peste adunarea publică prin vocea pastorului Liviu Apolzan, manifestarea s-a încheiat.
Marșul pentru viață
A urmat Marșul pentru viață spre Maternitate, pe lângă Catedrala cu Lună, până în Piața Tineretului, cu două opriri la Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului" și la Maternitate (pentru câte o rugăciune ,,Tatăl Nostru").
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: ,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:01 Ora standard a Europei de Est