Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Salonta în anul Centenarului Marii Uniri

Petrache Andrei Ovidiu

Salonta în anul Centenarului Marii Uniri

Un articol de presă inedit (sub forma unei compuneri), semnat de elevul Petrache Andrei Ovidiu, din clasa a VI-a B a Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, coordonat la materia „Religie" de prof. Gabriela Buda, a fost premiat joi, 22 martie 2018, la Casa de Cultură din Tinca unde, cu binecuvântarea Protopopiatului Ortodox Tinca, a avut loc Gala premiilor proiectului național cu tema „Sărbătoarea Marii Uniri în biserica mea", dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918.

La acest proiect istoric și cultural au participat 15 echipe de elevi din învățământul gimnazial și liceal din județul Bihor. Alături de preoții ortodocși din parohiile salontane, Nicolae Marian și Mircea Vinter, echipele de gimnaziu și de liceu ale Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta, coordonate de Gabriela Buda și Maria Bronț, profesoare de religie, au primit premiile I și II, fiind felicitate de organizatori și participanți. Evenimentul a găzduit și un emoționant Concert de pricesne, susținut de elevii profesoarelor Gabriela Buda și Maria Bronț.
 
Articolul premiat
 
Unirea celor trei principate române sub semnul unității Sfintei Treimi
Trăiesc într-o țară așezată de Dumnezeu pe vetrele celor mai iscusiți și curajoși oameni care au locuit vreodată acest pământ binecuvântat - tracii sau, spun izvoarele antice, traco-geto-dacii. Sunt, așadar, pui de dac și de roman dar, cel mai important, sunt fiul unei familii creștine purtătoare a Crucii biruitoare a Domnului Iisus Hristos, prin împlinirea lucrării Sfântului Andrei, Apostolul României și al tuturor românilor. De aceea, cred eu, și Dumnezeu mă iubește atât de mult fiindcă le-a dat tatălui meu și mamei gândul bun să mă boteze ca pe un adevărat creștin - Andrei. Și când spun creștin ortodox spun unitatea Sfintei Treimi în care Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul Iisus Hristos și Dumnezeu Duhul Sfânt sunt una, așa cum și eu sunt una cu Dumnezeu prin Biserica Mântuitorului Hristos și cu părinții mei prin sângele nașterii.
Iubesc Biserica drepților lui Hristos, Biserica Ortodoxă și îl respect pe părintele preot paroh Nicolae Marian, păstorul Bisericii „Înălțarea Domnului" din Salonta pentru dăruirea și harul cu care slujește la altarul Dragostei Bunului Dumnezeu. Părintele preot Nicolae Marian iubește foarte mult copiii. Dumnezeu i-a dăruit sute de băieți și fetițe, într-un mod cu totul special. Biologic, doamna preoteasă Dorina nu i-a născut prunci, dar Tatăl Ceresc le-a dăruit, ei și părintelui Nicolae, sute de  băieței, sute de fetițe, fiii și fiicele familiilor din Parohia Ortodoxă.
Părintele preot ne iubește nespus de mult. Atât de mult încât și-a pus toată agoniseala vieții în slujba unei lucrări de ocrotire a copiilor sărmani, abandonați, orfani sau care provin din familii monoparentale. Și Dumnezeu a văzut bunătatea din inima preotului nostru și i-a dăruit împlinirea unui vis: Centrul de zi multifuncțional „Doris" din cadrul Asociaţiei „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor", prin care comunitatea creștinilor din Biserica Ortodoxă și familia Nicolae și Dorina Marian susțin, de mai bine de zece ani, diverse programe umanitare, educaționale, socio-profesionale sau medicale gratuite.
Anul acesta, preotul meu vorbește, duminică de duminică, despre Marea Unire, despre visul de „libertate și unitate" împlinit, o dată pentru totdeauna, la 1 Decembrie 1918, în Cetatea Ardealului, Alba Iulia. Miercuri, 24 Ianuarie, Biserica noastră a fost în sărbătoare. După slujba prin care s-a binecuvântat Mica Unire (Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859), românii din Salonta au învârtit Hora Unirii, alături de concetățenii maghiari. La sfârșitul acestui an, la 1 Decembrie 2018, vom sărbători, în inima Bisericii Ortodoxe din Salonta, cei 100 de ani de existență a statului unitar român instaurat la Alba Iulia (1 Decembrie 1918), „cealaltă capitală" a României Marii Uniri.
Când ne vorbește despre Marea Unire, preotul nostru paroh ne predică, în primul rând, despre unirea omului cu Dumnezeu fiindcă, spune părintele, „nu este iubire mai mare, nu este adevăr mai luminos și nu este unitate mai veșnică decât comuniunea omului cu Cel care l-a creat - Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt".
În această unitate a Sfintei Treimi ne descoperă preotul nostru frumusețea, puterea și biruința unității familiei, a Bisericii în ființa ei și a Bisericii în Hristos. Ascult cu bucurie și smerenie cuvintele pline de har ale părintelui preot: „Așa cum Dumnezeu a eliberat omul din robia păcatului prin biruința Jertfei de pe Cruce a Fiului Său și prin Învierea veșnică a Domnului Iisus Hristos, așa și noi, oamenii credincioși suntem liberi de orice robie și chiar de robia morții prin credința noastră în Învierea Domnului Iisus Hristos Dumnezeu. Această libertate o purtăm în noi doar prin veșnica unitate cu Dumnezeu, prin Biserică, în puterea Sfintei Treimi, care ne dă o viață curată, binecuvântată și împlinită în rugăciunea tuturor sfinților acum, și în vecii vecilor, Amin!"
Mă gândesc că așa a binecuvântat Dumnezeu și România cu Marea Unire: s-a uitat Dumnezeu Tatăl Ceresc la credința și rugăciunile acestui popor greu încercat, la neprihănirea și smerenia sfinților din Munții Ardealului, ai Moldovei, ai Țării Românești, s-au uitat Domnul Dumnezeu și  Prea Sfânta Măicuță Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria la dragostea românului pentru Fiul Său Iisus Hristos și, pentru rugăciunile Maicii Sale Prea Sfântă Pururea Fecioară Maria, s-a mai uitat și la degetele bătătorite de muncă ale țăranului român care îngenunchează în semnul Sfintei Cruci și la obrazul brăzdat de lacrimi și durere dar luminat de Lumina Sfântă a Învierii... Și, iubindu-ne, Dumnezeu ne-a adunat, ne-a UNIT în dragoste și în închinare, ne-a UNIT în rugăciune și în post, ne-a UNIT în cuget și-n simțiri, ne-a UNIT ca români moldoveni, munteni și transilvăneni. Ne-a văzut uniți cu Biserica Sa, ne-a văzut uniți ca familii ortodoxe, ne-a văzut uniți în cugetul și simțirea ortodoxiei strămoșești și ne-a dat o Sfântă Binecuvântare - Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Când pășesc pe treptele Bisericii „Înălțarea Domnului" din Salonta îl văd pe eroul național Avram Iancu în bustul așezat pe soclul monumentului din fața lăcașului de cult. Crește inima în pieptul meu de copil de 12 ani fiindcă sunt mândru că sunt român, fiul unui valah și al unei ardelence. Mult s-a mai luptat și a suferit preotul nostru paroh pentru ca în inima orașului Salonta, un târg situat la câțiva kilometri de granița de stat cu Ungaria, cu o populație majoritar maghiară, să se aprobe amplasarea monumentului istoric al marelui luptător Avram Iancu.
Dacă nu-l aveam pe Avram Iancu, Tribun al poporului în Revoluția de la 1848-1849, nu aveam nici Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Îmi răsună în suflet un fragment din discursul rostit de col.(r) Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu" din Oradea, cu prilejul unui eveniment de însemnătate națională sărbătorit de Biserica Ortodoxă din Salonta la monumentul eroului național: „Desculț, zdrențăros, ca un rege Lear rătăcea Craiul Munților, cea mai înfricoșătoare icoană a dărăpănării unui popor chinuit. Pe la târguri sau pe câte o culme de deal se ivea făptura lui pribeagă. Moții alergau la el să-i atingă genunchii ca pe niște moaște și zdrențele lui ca o binecuvântare. Avram Iancu scotea un fluier de cireș și cânta marșul lui: Astăzi cu bucurie, românilor, veniți! Într-o zi, l-au găsit mort, cu fața în sus, privind spre Cerul Dreptății, spre Cerul lui Dumnezeu. Românii l-au îngropat sub Gorunul lui Horia". Așa i-am adus alături pe eroii noștri ce ne zic din eternitate: „Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregimea neamului românesc drept credincios!" Și întregirea neamului s-a săvârșit sub Crucea lui Dumnezeu, la 1 Decembrie 1918!
În concluzie, „Revoluția din Transilvania (1848-1849) a fost extrem de importantă pentru evoluția națiunii române până la 1918, iar faptele eroului național Avram Iancu și, din anul 1852, viața sa dramatică au constituit în mintea românilor ardeleni un țel comun, un mit al Iancului cel Mare care i-a călăuzit spre Unirea cea Mare. Toate generațiile dintre anii 1848 și 1918 l-au privit pe Avram Iancu drept simbolul tutelar, l-au considerat marele precursor al Marii Unirii a tuturor românilor", consideră istoricul prof. Mihai Racovițan, pe site-ul www.gandeste.org.
Petrache Andrei Ovidiu
 
Fact box:
Unire-n cuget și-n simțiri
Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit, în anul 1918, în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etapele preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor pe parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabieia Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a avut loc la 1 decembrie 1918, a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, la care au participat 1.228 de deputați pentru a vota Rezoluția de la Alba Iulia, prin care se pecetluia Unirea Transilvaniei cu Regatul Român.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:35 Ora de vară a Europei de Est