Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune transnațională de proiect în Germania

În cadrul prteneriatului strategic Erasmus+ KA 2,

Reuniune transnațională de proiect în Germania

În perioada 12-16 martie 2018, în cadrul prteneriatului strategic Erasmus+ KA 2, ,,Our story true story", număr de referință 2016-1-PL01-KA219-026660_4 s-a desfășurat la Maximilian-Kolbe-Schule Schule mit dem Förderschwerpunkt Lernen, Scheuerfeld, Niemcy, Germania, reuniunea transnațională a partenerilor de proiect.

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a fost reprezentat de coordonator proiect, prof. Erdeli Elena și Șipoș Lăcrimioara.
Pe parcursul șederii noastre în Germania am avut oportunitatea de a cunoaște câțiva reprezentanți ai oficialităților locale dintre care amintim: reprezentantul administrației locale, reprezentantul inspectoratului școlar de la nivelul regiunii, directorul instituției și nu în ultimul rând d-l primar al localității Scheuerfeld care ni s-a alăturat atât în cadrul activităților de la școală, la programul de bun venit și care mai apoi ne-a găzduit în sediul Primăriei invitându-ne să scriem câteva cuvinte în cartea de onoare a instituției.
În cadrul proiectului ,,Our story true story" s-au realizat următoarele activități: crearea logo-ului proiectului, realizarea unor activități educative extracurriculare pentru copii, vizitarea Librăriei Humanitas Oradea, a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Oradea, a Tipografiei Treira, vizitarea Cetății Oradea, participarea elevilor cuprinși în proiect la activități de povestire a unor legende românești (locale, regionale și naționale), ilustrarea prin desene de către elevi a unor legendelor citite, repovestirea conținutului legendelor, editarea a nouă cărți care cuprind cele treizeci și șase de legende selectate la nivelul celor nouă parteneri de proiect, înregistrarea celor treizeci și șase de legende.  
Programul reuniunii a cuprins următoarele activități: vizitarea școlii partenere din Scheuerfeld, ședințe de proiect în cadrul cărora fiecare partener a prezentat activitățile realizate, s-au pus bazele și termenele următoarelor activități și s-au purtat discuții legate de partea financiară a proiectului; workshop creativ pentru realizarea unor produse finale ale reuniunii de către toți participanții; turul localității Sassenroth, vizitarea Muzeului industriei miniere și a altor obiective asociate cu legendele locale; vizitarea Catedralei din Cologne și a locurilor asociate cu legendele regionale; vizitarea localității Koblenz, a obiectivului turistic ,,Deutsches Eck" și a altor locuri asociate cu legende locale.
Alături de delegația din România la reuniunea transnațională din Germania au participat reprezentanții celorlalte opt țări partenere de proiect: Zespół Szkół Specjalnych im. Juliana Tuwima w Krapkowicach, Krapkowice, Polonia, Stredni skola, Zakladni skola a Materska skola, Frydek-Mistek, prispevkova organizace, Frýdek-Místek, Cehia, Maximilian-Kolbe-Schule Schule mit dem Förderschwerpunkt Lernen, Scheuerfeld, Niemcy, Germania, Ilipinar Reha Midilli Ozel Egitim Uygulama Merkezi ve Ozel Egitim Is Uygulama Merkezi, Foça, Izmir, Turcia, Rigas 1. speciala internatpamatskola - attistibas centrs, Riga, Letonia, Circolo Didattico Statale" A.De Gasperi", Noicattaro, Italia, Agrupamento de Escolas de Castro Marim, Castro Marim, Portugalia și Oli Zordumis, Kumanovo, Macedonia.
În urma participării la această reuniune transnațională, personal îmi exprim mulțumirea pentru felul în care am fost găzduiți de partenerii din Germania și în același timp admirația pentru disciplină, organizare, curățenie și implicarea tuturor (elevi, părinți, profesori, reprezentanți ai comunității locale) în viața și problemele școlii. În același timp nădăjduiesc și sper ca în urma multiplelor reforme și transformări pe care le suferă educația în România, școala mea și toate instituțiile de învățământ special din țară să se apropie de standardele și modelul școlii Maximilian-Kolbe-Schule Schule mit dem Förderschwerpunkt Lernen, Scheuerfeld, Niemcy din Germania.
Prof. Erdeli Elena
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune transnațională de proiect în Germania.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:32 Ora de vară a Europei de Est