Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci

Programări la

Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci

Datorită numărului mare de vizitatori (grupuri) care şi-au făcut deja programare pentru expoziţia Invenţiile unui geniu. „Maşinile" lui Leonardo da Vinci, venim cu cîteva precizări.

Grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă care se poate face la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.00. Programările sînt stabilite din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începînd cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.  Persoanele care nu fac parte din grupuri ca cele menţionate mai sus, pot vizita expoziţia fără programare, respectînd însă orele de vizitare.
Durata unei vizite a expoziţiei este estimată la jumătate de oră şi se face fără ghidaj, deoarece există panouri explicative, cu precizarea că, în afara sălilor cu exponate, mai poate fi vizionat un film de cca. 30 min despre Leonardo da Vinci şi cu proiecţiile 3D ale tuturor machetelor realizate după schiţele lui Leonardo da Vinci (inclusiv ale celor care nu sînt expuse la noi). De asemenea, există o altă sală unde vizitatorii pot obţine informaţii în plus (în engleză sau italiană) despre Leonardo da Vinci, despre mecanismele inventate de acesta, prin accesarea unor computere puse la dispoziţia lor.
În cadrul expoziţiei propriu-zise sînt expuse 15 machete, marcate corespunzător, cu care vizitatorii pot interacţiona în mod direct (le pot manevra, se pot juca cu ele, le pot pune în funcţiune), aceste aplicaţii practice dîndu-le posibilitatea de a înţelege mai profund şi de a asimila mai temeinic diverse informaţii despre legi ale fizicii, despre mecanisme etc.
 
În cadrul săptămînii ,,Şcoala altfel", tariful scade la 4 lei, în cazul grupurilor de minimum 15 elevi
Venind în întîmpinarea solicitărilor de la şcolile din Oradea şi Bihor pentru a vizita expoziţia ,,Maşinile" lui Leonardo da Vinci în cadrul săptămînii ,,Şcoala altfel", conducerea Consiliului Judeţean Bihor şi cea a Muzeului Ţării Crişurilor au decis să stabilească un preţ promoţional la grupurile de elevi (formate din minimum 15), respectiv de 4 lei. Scopul acestei reduceri este de a face cît mai accesibilă această expoziţie tuturor elevilor interesaţi din Oradea, dar mai ales din judeţ, pentru a vedea şi cunoaşte în profunzime invenţiile unui geniu al umanităţii care acum sînt expuse la Oradea.
Grupurile care vor veni în cadrul săptămînii ,,Şcoala altfel" vor trebui să aibă asupra lor o adresă din partea direcţiunii şcolii, prin care se certifică derularea evenimentului amintit în săptămîna respectivă.
Vă aşteptăm cu drag la Muzeul Ţării Crişurilor!
Aurel Chiriac

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:54 Ora de vară a Europei de Est