Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pentru tine mamă dragă

8 Martie la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea

Pentru tine mamă dragă

Mama, ființa cea mai iubită de pe pământ, a fost sărbătorită cu fast și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, joi 8 martie 2018, printr-un șirag de activități care s-au derulat în sala de festivități a unității.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof.Șumălan Mihaiela, consilierul educativ al școlii, care a prezentat un discurs prin care a elogiat această ființă unică MAMA - care este singura divinitate de pe pământ, dătătoare de viață și simbol al continuității omenirii. Ea poartă în lume iubirea, speranța, și bucuria, este adăpostul grijilor noastre cotidiene.Mama înseamnă casă și fericire, liniște și libertate, lacrimă și zâmbet, nesomn și energie. Toate le adună în sufletul ei ca pe-o virtute ce o numim frumusețe morală. Ea este călăuza pașilor și a minții celor cărora le-a dat viață. Ea știe să se bucure de zborul fiecăruia, suferă peste măsură de dorul lor.
Icoana ei se conturează într-o atmosferă marcată de griji, dar scăldată în căldura dragostei sale. Mama este ființa care n-a cerut niciodată răsplată pentru iubirea ce-o poartă copiilor săi. Singura ei mângâiere este să-i vadă sănătoși și fericiți. Plânge ca să nu plângă copiii, rabdă ca să nu rabde ei și duce în spate traista grea a vieții. Mama este adevărul și liniștea de care avem nevoie în viață. Este cântecul ce ne-a făcut somnul mai lin, este sărutul dulce pe frunte și suflarea care vindecă rana într-o clipă. Este leagănul amintirilor din pridvorul casei părintești, îmbrățișarea caldă ce ne învăluie. La mulți ani, femeie! La mulți ani, mamă!
Programul artistic a fost deschis de eleva Varga Gabriela din clasa a XI-a B cu o priceasnă impresionantă ,,La tine vin, măicuță!", eleva fiind coordonată de d-na. prof. de religie Bărcăuan Cristina. A urmat pe scenă corului şcolii, coordonat de prof. Șumălan Mihaiela care a încântat numerosul public cu cântece și poezii alese, dăruite tuturor femeilor prin glasuri nevinovate de copii și izvorâte din suflete curate, corul fiind acompaniat la orgă de elevul Farkaș Karol din clasa a XI-a I. În program au mai evoluat elevi coordonați de d-nele. prof. de limba română Nadiș Cristina și Fazecaș Manuela. Corul restrâns al școlii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, a pregătit în cinstea tuturor mamelor un moment artistic încântând pe deplin publicul cu trei cântece minunate interpretate pe voci: Edelwein, Stai lângă mine, mamă, Țărăncuță, țărăncuță. A urmat monologul ,,Calculele", interpretat exemplar de elevul Ghergheleș Cătălin din clasa a IX-a D  și un moment de  pantomimă Ești iubibilă.
Programul artistic a continuat cu elevele: Maria Pușcaș, clasa a X-a C, interpretând cântecul Mama mea e cea mai bună, eleva Andreea Rotar din clasa a X-a C care a interpretat cântecul Măicuță, de ziua ta și eleva Bărburaș Alexandra din clasa a X-a H care a interpretat cântecul Mama, doar mama. Elevele au fost coordonate de d-nul prof. Boțiu Viorel.
Împreună cu toți cei prezenți, s-a cântat  tradiționalul La mulți ani!
Cuvântul de încheiere l-a avut d-nul. director Sâncelean Tiberiu care, cu multe emoții în glas a adus și dânsul un elogiu mamei, a felicitat toate d-nele. și d-șoarele cu această ocazie, mulțumind  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului ,elevilor, dar și d-nei. director adjunct Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Reprezentanții genului masculin din școală au dăruit câte un trandafir tuturor doamnelor în semn de prețuire și respect.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost scăldată într-un decor minunat de început de primăvară, realizat de câțiva elevi și cadre didactice: prof.Micula Alexandra, Crainic Geanina, Cozma Anca și Susa Adriana.
În cursul săptămânii premergătoare evenimentului, în cadrul școlii s-au derulat mai multe activități prin care elevii au realizat diferite panouri cu mărțișoare, felicitări și mici daruri pentru mame. Elevii au fost coordonați de prof. Roșu Delia, pedagog Cătană Floricuța, maistrul Găzdac Marcela.
D-nele maistre de la profilul Estetica și igiena corpului omenesc Praja Dorina și Șișca Denisa s-au ocupat în mod deosebit ca toți cei implicați în program să evolueze pe scenă cu coafuri alese. În urma desfășurării activităților închinate Zilei de 8 Martie, evaluarea s-a realizat prin numeroase fotografii, articol mass-media, proces-verbal, dar și printr-o expoziție deosebită scăldată în culorile strălucitoare ale primăverii, expusă în Sala de festivități a liceului și realizată în cursul săptămânii premergătoare evenimentului cu desene, colaje, picturi create de elevii școlii noastre, coordonați de d-nii. profesori, maiştri şi pedagogi, și în acest sens  exponatele  realizate au fost deosebit de apreciate și admirate, motiv pentru care toți elevii creativi au fost premiați.
Consilier educativ,
prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru tine mamă dragă.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:53:15 Ora standard a Europei de Est