Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pentru tine mamă dragă

8 Martie la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea

Pentru tine mamă dragă

Mama, ființa cea mai iubită de pe pământ, a fost sărbătorită cu fast și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, joi 8 martie 2018, printr-un șirag de activități care s-au derulat în sala de festivități a unității.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof.Șumălan Mihaiela, consilierul educativ al școlii, care a prezentat un discurs prin care a elogiat această ființă unică MAMA - care este singura divinitate de pe pământ, dătătoare de viață și simbol al continuității omenirii. Ea poartă în lume iubirea, speranța, și bucuria, este adăpostul grijilor noastre cotidiene.Mama înseamnă casă și fericire, liniște și libertate, lacrimă și zâmbet, nesomn și energie. Toate le adună în sufletul ei ca pe-o virtute ce o numim frumusețe morală. Ea este călăuza pașilor și a minții celor cărora le-a dat viață. Ea știe să se bucure de zborul fiecăruia, suferă peste măsură de dorul lor.
Icoana ei se conturează într-o atmosferă marcată de griji, dar scăldată în căldura dragostei sale. Mama este ființa care n-a cerut niciodată răsplată pentru iubirea ce-o poartă copiilor săi. Singura ei mângâiere este să-i vadă sănătoși și fericiți. Plânge ca să nu plângă copiii, rabdă ca să nu rabde ei și duce în spate traista grea a vieții. Mama este adevărul și liniștea de care avem nevoie în viață. Este cântecul ce ne-a făcut somnul mai lin, este sărutul dulce pe frunte și suflarea care vindecă rana într-o clipă. Este leagănul amintirilor din pridvorul casei părintești, îmbrățișarea caldă ce ne învăluie. La mulți ani, femeie! La mulți ani, mamă!
Programul artistic a fost deschis de eleva Varga Gabriela din clasa a XI-a B cu o priceasnă impresionantă ,,La tine vin, măicuță!", eleva fiind coordonată de d-na. prof. de religie Bărcăuan Cristina. A urmat pe scenă corului şcolii, coordonat de prof. Șumălan Mihaiela care a încântat numerosul public cu cântece și poezii alese, dăruite tuturor femeilor prin glasuri nevinovate de copii și izvorâte din suflete curate, corul fiind acompaniat la orgă de elevul Farkaș Karol din clasa a XI-a I. În program au mai evoluat elevi coordonați de d-nele. prof. de limba română Nadiș Cristina și Fazecaș Manuela. Corul restrâns al școlii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, a pregătit în cinstea tuturor mamelor un moment artistic încântând pe deplin publicul cu trei cântece minunate interpretate pe voci: Edelwein, Stai lângă mine, mamă, Țărăncuță, țărăncuță. A urmat monologul ,,Calculele", interpretat exemplar de elevul Ghergheleș Cătălin din clasa a IX-a D  și un moment de  pantomimă Ești iubibilă.
Programul artistic a continuat cu elevele: Maria Pușcaș, clasa a X-a C, interpretând cântecul Mama mea e cea mai bună, eleva Andreea Rotar din clasa a X-a C care a interpretat cântecul Măicuță, de ziua ta și eleva Bărburaș Alexandra din clasa a X-a H care a interpretat cântecul Mama, doar mama. Elevele au fost coordonate de d-nul prof. Boțiu Viorel.
Împreună cu toți cei prezenți, s-a cântat  tradiționalul La mulți ani!
Cuvântul de încheiere l-a avut d-nul. director Sâncelean Tiberiu care, cu multe emoții în glas a adus și dânsul un elogiu mamei, a felicitat toate d-nele. și d-șoarele cu această ocazie, mulțumind  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului ,elevilor, dar și d-nei. director adjunct Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Reprezentanții genului masculin din școală au dăruit câte un trandafir tuturor doamnelor în semn de prețuire și respect.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost scăldată într-un decor minunat de început de primăvară, realizat de câțiva elevi și cadre didactice: prof.Micula Alexandra, Crainic Geanina, Cozma Anca și Susa Adriana.
În cursul săptămânii premergătoare evenimentului, în cadrul școlii s-au derulat mai multe activități prin care elevii au realizat diferite panouri cu mărțișoare, felicitări și mici daruri pentru mame. Elevii au fost coordonați de prof. Roșu Delia, pedagog Cătană Floricuța, maistrul Găzdac Marcela.
D-nele maistre de la profilul Estetica și igiena corpului omenesc Praja Dorina și Șișca Denisa s-au ocupat în mod deosebit ca toți cei implicați în program să evolueze pe scenă cu coafuri alese. În urma desfășurării activităților închinate Zilei de 8 Martie, evaluarea s-a realizat prin numeroase fotografii, articol mass-media, proces-verbal, dar și printr-o expoziție deosebită scăldată în culorile strălucitoare ale primăverii, expusă în Sala de festivități a liceului și realizată în cursul săptămânii premergătoare evenimentului cu desene, colaje, picturi create de elevii școlii noastre, coordonați de d-nii. profesori, maiştri şi pedagogi, și în acest sens  exponatele  realizate au fost deosebit de apreciate și admirate, motiv pentru care toți elevii creativi au fost premiați.
Consilier educativ,
prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru tine mamă dragă.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:24 Ora de vară a Europei de Est