Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria de a dărui

Proiectul „Dăruind vei dobândi”

Bucuria de a dărui

Cotele alarmante ale agresivității fizice, verbale, din rândul populaţiei şcolare, arată că este nevoie să vedem cum putem modela caractere care să valorizeze bunătatea, blândeţea, facerea de bine. Trăim într-o societate care ne-a învăţat multe, am ajuns să avem capete mari, dar adeseori inimi mici.

Poate mai mult ca oricând în zilele noastre, noi în calitate de cadre didactice ar trebui să fim preocupați în a dezvolta anumite trăsături de caracter în elevii noștri. Lumea are nevoie de efortul nostru în acest sens, trebuie doar să ai ochi să vezi nevoile celor din jur și să fii dispus să acționezi.
Pornind de la aceste gânduri ne-am dorit prin proiectul educativ „Dăruind vei dobândi" să sensibilizăm copiii la nevoile celorlalți, să îi conștientizăm că există oameni care suferă, să formăm atitudini de compasiune, milă, dragoste față de semeni și să motivăm la implicare. În acest sens am stabilit un parteneriat cu Școala Gimnazială Nr.1 din Husasău de Tinca și ne-am propus să sprijinim activitatea instructiv educativă desfășurată acolo de către colegii noștri învățători, prin oferirea de rechizite și alte instrumente de lucru.
Proiectul s-a derulat pe parcursul a trei luni și a presupus mai multe activități: vizite, activități de cunoaștere, activități practice, ateliere de lucru, jocuri. Copiii au reușit să interacționeze foarte plăcut unii cu alții și au avut ocazia să povestească, să lucreze împreună și să stabilească prietenii. Elevii școlii noastre „au dobândit" o nouă perspectivă asupra situației lor personale, însoțită de o atitudine de mulțumire. Mulți au fost impresionați de nevoile celor de acolo și au mărturisit că realizează cât de binecuvântați sunt ei prin familiile lor. De aceea, considerăm ca realizate cele mai importante obiective ale proiectului și anume: dezvoltarea personalității elevilor, formarea unor trăsături morale de caracter precum: bunătatea, compasiunea, dărnicia, atitudinea de mulțumire și recunoștința.
Prin dărnicia elevilor și a părinților am reușit pe parcursul celor trei luni să oferim elevilor de la Husasău de Tinca rechizite, hăinuțe, dulciuri, jucării, iar cadrelor didactice trei computere și două imprimante color.
În ultima noastră vizită la Școala de la Husasău de Tinca, am dus copiilor jucării dăruite cu mult drag de către elevii noștri ca semn al prieteniei care s-a legat între ei. De asemenea am reușit să ducem și ultimele două computere achiziționate din donațiile elevilor. Am împărtășit cu elevii și cadrele didactice de acolo impresii și ne-am bucurat de primirea caldă a copiilor. Doamna prof. Camelia Chișe ne-a povestit cât de bucuroși s-au întors elevii de la întâlnirea din decembrie și cât de mult au povestit despre activitățile desfășurate la liceul nostru. De asemenea, din ianuarie au început să folosească la clasă computerul primit și imprimanta color, astfel activitățile devenind mult mai atractive pentru elevi.
Credem că dascălii care sunt în aceste instituții din mediul rural trebuie sprijiniți deoarece fac o muncă excepțională în ciuda faptului că uneori nu au resursele materiale necesare și adeseori nici o colaborare foarte bună cu familiile elevilor. Situațiile financiare precare ale unora dintre aceștia favorizând abandonul școlar.
La final de proiect, putem spune că ne-am realizat obiectivele și suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru rezultatele frumoase obținute. Am dăruit dar am și primit și am înțeles încă o dată că bucuria de a dărui este mai consistentă decât aceea de a primi.
Prof. Ardelean Anca
 
Felicitări, Anca!
Felicitări copiilor și cadrelor didactice de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea și pentru acest proiect educativ caritabil, cu valențe instructiv-educative multiple, cu valoare umanitară deosebită!
Dumnezeu să vă călăuzească și să vă ajute și în derularea altor proiecte, să vă răsplătească, așa cum numai El știe să o facă, pentru tot ceea ce înfăptuiți nobil pentru copii și comunitate, ca exemple de bune practici în învățământul bihorean!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria de a dărui.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:46 Ora de vară a Europei de Est