Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prietenie fără frontiere

Marți, 6 martie, la Grădiniţa Nr.1 Beiuş

Prietenie fără frontiere

6 martie 2018...o zi deosebită pentru colectivul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 din Beiuș, pentru părinții și copiii care ne trec pragul în fiecare zi.

Unitatea noastră a desfășurat activitatea ,,Mărțișor pentru mama", activitate din cadrul Proiectului educativ regional transfrontalier ,,Prietenia - un dar de preț", sub coordonarea doamnei inspector pentru educație timpurie Fărăianu Nicoleta-Oana, a domnișoarei Gherțan Simina, profesor la Grădinița cu naționalitate română din Micherechi, Ungaria și a doamnei educatoare Benea Ligia, responsabil de proiect.
Cele opt instituții de învățământ implicate în acest parteneriat, și anume: GPP ,,Toldi" Salonta, structura ,,Micul prinț" , Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, structura GPP Nr. 27, GPP Nr. 1, Beiuș, GPP Nr. 1, Tinca, Școala Gimnazială ,,Urviș de Beiuș", structura GPN Nr. 2 Șoimi, GPN Nr. 1 Urviș, Școala Gimnazială Nr. 2 Talpoș, Grădinița de naționalitate română din Micherechi, Grădinița din orașul românesc Jula, Ungaria, au dorit consolidarea relațiilor de colaborare începute încă din 2015.
Desfășurarea acestui program în parteneriat vine ca răspuns la nevoia educatoarelor din grădinițele partenere de a ne confrunta cu noi provocări în plan profesional, de a ne moderniza stilul de muncă, de a elimina rutina din activitatea zilnică, de a ne forma și perfecționa din punct de vedere profesional.
În aceeași măsură contribuie la satisfacerea setei de cunoaștere  a copiilor și la îmbogățirea experienței lor de viață. Preșcolarul este implicat în viața socială prin apartenența sa la familie, la grupurile de joc și de învățare, dar și prin relațiile specifice pe care le poate stabili cu alte instituții din comunitate.
Exemplele pozitive observate în unitățile implicate au demonstrat că acest proiect a avut multiple valențe educative și a dus la promovarea unei educații de calitate, incluzive, atât pentru copiii din mediul urban și rural cât și pentru copiii din comunitățile românești din afara granițelor țării.
După ce s-a discutat despre semnificația mărțișorului, simbolul primăverii, importanța omagierii tuturor femeilor, oaspeții noștri au avut parte de multe surprize.
Copiii au intonat cântece pentru mama, au pus în scenă piesa de teatru ,,Inimioare inimioare", au dansat în ritm de vals, de bachata, dar și pe ritmuri mai energice care au destins atmosfera în joc și voie bună.
După terminarea programului artistic, educatoarele au fost invitate să participe la confecționarea unor produse precum: mărțișoare din etamină, din paste, din aluat, felicitări și flori din hârtie creponată. Cu aceste lucrări a fost realizată o expoziție.
Considerăm că această activitate, ca și întregul proiect, și-a realizat obiectivele propuse, am avut un schimb de experiență, ne-am consolidat relațiile de prietenie, copiii au participat cu drag, părinții ne-au susținut cu bucurie.
Noi, educatoarele de la Grădinița cu program prelungit Nr. 1 din Beiuș (Alexe Camelia, Goicovici Cristina, Ile Ioana, Magda Mariana, Bercea Florica, Magda Cosmina, Stativă Loredana, Popa Gabriela, Pavel Corina, Rada Ioana, Morar Adriana, Moruț Florina, Iakab Liana, Boldurean Gabriela, Bogdan Florina, Henț Corina), împreună cu domnul profesor Magda Adrian, sub atenta îndrumare a doamnei director prof. Ștefănică Monica, ne-am străduit să le insuflăm copiilor sentimente de prietenie, toleranță, armonie, să învățăm împreună lucruri noi pe care să le aplicăm cu entuziasm în activitatea noastră didactică.
Prof. Iakab Liana-Ramona
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prietenie fără frontiere.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:20 Ora de vară a Europei de Est