Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noile volume de sonete au fost lansate la Biblioteca Judeţeană

Magia poeziei cu Mihaela Dindelegan

Noile volume de sonete au fost lansate la Biblioteca Judeţeană

La cea mai recentă lansare de carte a poetei Mihaela Dindelegan, cuvintele au curs precum lava: fierbinţi, curate şi strălucitoare.

Înconjurată de prieteni, dar şi de necunoscuţi, iubitori de poezie, Mihaela şi-a lansat volumele cu sonete „Surâsul unei Graţii", „Flăcări de smirnă" şi „Fărâme de cer" în templul cărţilor, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", luni, 5 martie 2018.
Pasiunea pentru frumos a reunit încă o dată în prezidiu pe doamna director Ligia Mirişan şi pe profesorul universitar dr. Valentin Chifor, alături de autoarea sonetelor. Veritabil maestru al cuvântului, dr. Valentin Chifor a susţinut un impresionant discurs academic, făcând o incursiune în literatura universală pe latura magică a poeziei şi subliniind dificultatea specialiştilor în a da o definiţie acestei arte legată cu fire invizibile de inspiraţie, de sferele înalte ale unei înţelepciuni transcendentale. Jacob Boehme vorbea de naşterea continuă a lui Dumnezeu din poezia creată de om. Poeţii l-au descoperit pe Dumnezeu, iar Dumnezeu le scrie poemele. Poezia este considerată arta de a chema cuvintele la un sunet nou într-un nou sistem al înţelesurilor, iar lumea la un sens superior într-un sistem al cuvintelor căpătând energia unei alte ontogeneze. Astfel, poemul este cuvântul încă nerostit al lui Dumnezeu.
Trecând pe la Baudelaire, Shakespeare, Eminescu, Blaga şi Voiculescu, prof. Valentin Chifor a ajuns la poeta orădeană care, după ce a depăşit faza „justiţiei poetice", potrivit exprimării lui Friedrich Nietzsche, s-a îmbrăcat într-o armură a păcii şi armoniei, reiterând valoarea credinţei şi a dragostei. De data aceasta, vorbitorul a găsit în versurile Mihaelei inclusiv o revenire la dragostea pământească, umană, dincolo de cea transpusă poetic în poeme dedicate divinităţii. Discursul domniei sale a fost completat de lectura autoarei, care a punctat cele două dimensiuni menţionate. Un elogiu deosebit a fost adus poetei de doamna Mioriţa Săteanu, căreia i s-au alăturat alţi vorbitori din sală, printre care şi generalul dr. Vasile Creţ şi psiholog Lavinia Moholea. Actorul şi poetul Emil Sauciuc şi-a pus în valoare măiestria actoricească precum şi cea poetică, scriind pe loc un sonet pe care l-a dedicat Mihaelei, la fel cum au procedat poetul Aurel Horgoş şi epigramiştii Ionel Vidican şi Ioan Bărnuţiu.
Minunaţii artişti Liliana Ioniţă Budău, Raul Silaghi, Alexandrina şi Florian Chelu, Adina Hodişan au adus un plus de valoare evenimentului, oferind publicului un discurs poetic pe note muzicale. În final, cele aproape 100 de volume aduse de autoare s-au dovedit insuficiente pentru participanţii la această lansare de carte.
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:58 Ora de vară a Europei de Est