Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dă-mi mâna, prietene!”

Proiect educațional internațional la Grădinița nr. 42 - Maria” din Oradea

„Dă-mi mâna, prietene!”

Într-o Europă unită, copiii și dascălii sunt primii care își dau mâna în numele prieteniei și bunelor practici, urmărind același scop, parcurgând aceleași căi pentru o apropiere sufletească menită să cimenteze relațiile lor de colaborare și dezvoltare profesională. Cu aceste gânduri, a fost demarat luna trecută proiectul internațional „Dă-mi mâna, prietene!” dintre Grădinița nr. 42 - „Maria” din Oradea și Grădinița (românească) din Micherechi (Ungaria).

După o vizită prealabilă a echipei de proiect la Micherechi, ieri (vineri, 12 decembrie 2008), partenerii din Ungaria au venit la Oradea pentru prima activitate de proiect, fiind primiți după obiceiul strămoșesc cu pâine și sare, și cu inima deschisă.
„Parteneriatul nostru este întâi de toate o întâlnire frățească între români despărțiți geografic de o frontieră. Avem același scop profesional, urmărim aceleași obiective educaționale, fiind cuprinși de aceleași simțăminte”, ne-a declarat Viorica Indrea, directorul Gădiniței nr. 42  – „Maria”.  
Așadar, o reniune profesională de suflet între dascăli care vorbesc aceeași limbă, chiar dacă trăiesc în țări diferite.
Vizitând grădinița, educatoarele Angela Pușcar, Aurica Martin, Maria Janc, Nyari Tunde, Maria Perdi și directoarea Florica Ruja au făcut cunoștință cu educatoarele și copiii, au văzut condițiile și atmosfera în care se învață și au admirat lucrările realizate de copii, precum și materialele didactice expuse, toate alcătuind oglinda și cartea de vizită a unității de învățământ. În grupa inițiatoarei de proiect (Mariana Pater), copiii le-au prezentat oaspeților un fragment din Viflaim, suficient ca să-i sensibilizeze și să-i pregătească pentru masa rotundă.
La reuniunea profesională ce a urmat, au participat nu doar membrii echipei de proiect (Mariana Pater, Elena Negrău și Rekași Paula), ci și celelalte cadre didactice (Sanda Maria Popa, Delia Coste, Mariana Bocșe, Ileana Petruș, Condoroș Rodica, Maria Orban, Senta Cucu, Mariana Micorici, Angela Erdeli, Lenuța Vidican și Lucreția Sabău), în frunte cu doamna directoare, Viorica Indrea. În ton cu tema și spiritul apropiatelor Sărbători ale Crăciunului, la reuniune a fost invitată și o colegă de breaslă de la Grădinița nr. 51, educatoarea Antoanela Ferche Buțiu, pentru darul și harul său într-ale cântatului. Antoanela a scos din lada cu zestre câteva colinde tradiționale, pe care le-a picurat în sufletul auditoriului.
Gazda bună și-a omenit oaspeții, dar a ținut să le ofere și niște simboluri ale prieteniei care să le reamintească mereu de acest proiect. Din locurile de baștină, doamna Viorica Indrea le-a adus „câțiva pumni de țărână, luați de străbuni din Munții Apuseni, amestecați cu dragoste și dor pentru a alina jalea”, dându-le forma unor oale, ulcele și ulcioare pe roata olarului.
„Îndrăznesc să vi-i dăruiesc (acei pumni de țărână metamorfozată) drept mărturii ale trecerii domniilor voastre prin casa noastră. În numele meu personal și al colectivului pe care îl reprezint, permiteți-mi să vă adresez de pe-acum, de Sfântul Crăciun, româneasca urare: „Pace-n casă,/ Multe bucate pe masă,/ Bucurie, spor în toate,/ Suflete minunate,/ Crăciun fericit!”
E de prisos să vă spunem care a fost impactul. Roadele însă se văd și se culeg în timp.
Pe agenda proiectului sunt cuprinse încă trei acțiuni (Tradiții și obiceiuri de Sfintele Paști, 9 Mai – Ziua Europei, 1 Iunie – Ziua copilului. Să o sărbătorim împreună!).
Produsele proiectului (lucrările confecționate de copii, CD-ul, albumul și alte materiale) vor vorbi peste ani despre proiectul educațional și prietenia statornicită prin cei mai buni ambasadori ai noștri, copiii și dascălii lor. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dă-mi mâna, prietene!” 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:20 Ora de vară a Europei de Est