Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Un deceniu de călătorii prin galaxia lecturii

La Şcoala Gimnazială Nr. 11

Un deceniu de călătorii prin galaxia lecturii

Cercul de lectură Călător în galaxia lecturii de la Şcoala Gimnazială Nr. 11, Oradea, a ajuns la un deceniu de activitate.

Ca să marcăm evenimentul, am organizat întâlnirea cerchiştilor din februarie 2018, într-o atmosferă festivă. Pe parcursul întregii săptămâni care a precedat aniversarea, elevii au fost invitaţi să-şi noteze impresiile în legătură cu activitatea lor la cerc, pe postituri, pe care le-am aşezat pe un panou la intrarea în sala de lectură a bibliotecii şcolare. Astfel, am aflat, deşi bănuiam (!) că tuturor le place să participe la întâlnirile cerchiştilor - atmosfera plăcută, ineditul, posibilitatea de a vorbi liber despre cărţile citite, schimbul de impresii, exerciţiile de scriere creativă, lectura unor fragmente incitante din noile apariţii editoriale... Îmi place foarte mult la cerc, învăţ lucruri interesante ... este o experienţă nouă şi frumoasă - mărturiseşte Şchiopu Lavinia, cls. a V-a C.
Ne-am amintit cu ajutorul unor fotografii adunate pe parcursul anilor, de generaţiile de elevi care s-au îmbarcat şi au călătorit prin lumea cărţilor alături de coordonatorii cercului - prof. Şaitoş Alina, actualmente director al şcolii noastre, prof. Checicheiş Sanda şi bibliotecar Lup Mariana. Zeci de evenimente pregătite, conform calendarului cultural, pe care d-na bibliotecară îl pune la dispoziţia elevilor lună de lună, jurnale de lectură - impresii în urma lecturilor individuale, prezentări de carte în pas cu noutăţile editoriale, în principal de la Ed. Art şi nu numai, creaţii proprii, concursuri de creaţie literară, exersarea competenţei de literaţie, jocuri de rol, dramatizări - sunt câteva exemple  din tematica diversă a acestor ateliere de scriere şi lectură.
După momentul de nostalgie..., conform obiceiului cercului, am marcat evenimentul cultural al lunii - februarie 2018 - 110 ani de la naşterea scriitorului Geo Bogza, de care se ocupă d-na bibliotecară. Din calendarul cultural al lunii, alegem întotdeauna unul potrivit nivelului de vârstă al cerchiştilor. Geo Bogza este un autor care se regăseşte în curriculumul  gimnazial, deci informaţii în plus despre biografia sa sunt bine-venite.
Şi pentru că lectură şi scriere sunt condiţionate de limbă, nu se putea să nu sărbătorim şi limba noastră dulce, fiind 21 februarie - Ziua limbii materne; am invitat la cerc şi elevi de la secţia maghiară pentru a ne prezenta câteva informaţii despre formarea şi evoluţia limbii maghiare, fragmente din creaţiile scriitorilor Petofi Şandor şi Arany Ianoş, ale căror portrete le-au şi creionat pe un poster. În paralel, s-a evidenţiat pe scurt, procesul de formare al limbii române, fragmente din lirica eminesciană, deoarece creaţia literară reprezintă cea mai înaltă culme pe care o atinge limba în desăvârşirea ei.
Surpriza exerciţiului creativ a constat în redactarea unor cvintete pe tema cercului - aniversare respectiv a limbii. În urma procesului creativ, pe grupe, au rezultat câteva încercări  literare ale micilor scriitori:
Limba
Frumoasă şi minunată
Vorbind, exprimând, ascultând
Spusă cu multă bucurie
Duioasă.
        (Puşcaş Daria, cls a VII-a, D)
 
Limba
Frumoasă şi unică
Cântând, vorbind şi ascultând
Armonioasă, fermecătoare, dulce şi eternă
Bijuteria cea mai scumpă
              (Şchiopu Lavinia, cls a V-a, C)
 
Cercul de lectură
Interesant, incitant
Schimbând impresii despre cărţi
Armonie, bucurie, pasiune
Incântare.
      (Boţoc Luca, cls. a VI-a, D)
 
Limba română
Frumoasă, dulce , armonioasă
Incântă, farmecă,
Păstrată cu sfinţenie din străbuni
ARMONIE
      (creaţie de grup)
În jurnalul de lectură am mai consemnat şi câteva impresii despre ultimele cărţi citite;
Raina Telgemeier - Zâmbeşte, o carte în benzi desenate, despre care Daria din cls.  a VII-a, ne-a mărturisit că a citit-o într-o oră, ... nu a putut să o lase din mână; mai nou, textul modal prinde foarte bine la copii.
 Inimă de cerneală - Cornelia Funke: o carte interesantă, deoarece personajul Mo poate da viaţă personajelor din cărţi. Mo are o fiică pe nume Meggie, care a preluat acest dar, ea având 12 ani. Titlul mi se pare ingenios deoarece Mo a scos dintr-o carte de benzi desenate, o armată de tâlhari medievali, în frunte cu liderul lor, Capricorn. În aceste circumstanţe, Meggie trebuie să-şi pună talentul la încercare, nevoită să îşi salveze tatăl; va reuşi chiar dacă graniţa dintre lumea ei reală şi cea a cărţilor nu e prea stabilă. O recomand  tuturor celor care sunt captivaţi de lecturile palpitante. (Antonia Beltechi, cls. VI-a D).
Povestea slujitoarei - Margaret Atwood: personajul principal, Offred, a avut cândva o viaţă normală dar e obligată să devină slujitoare, pierzându-şi copilul şi familia; cartea descrie America în viitor; m-a impresionat ambiţia acestei femei care luptă pentru a-şi revedea familia. (Laboş Carina, cls. a VI-a, D).
Până la o nouă întâlnire ... spor la citit!
Prof. Checicheiş Sanda
Bibl. Lup Mariana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un deceniu de călătorii prin galaxia lecturii.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:14:28 Ora standard a Europei de Est