Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Adoptă un stil de viaţă sănătos!”

Educaţia pentru sănătate

„Adoptă un stil de viaţă sănătos!”

În cadrul proiectului educativ judeţean „Adoptă un stil de viaţă sănătos!", derulat în şcoala noastră s-a desfăşurat o activitate, din cadrul educaţiei pentru sănătate, care vizează stilul de viaţă sănătos.

În acest sens, partenerii proiectului, reprezentantul Forever Living Product Oradea a fost prezent în şcoala noastră pentru a le vorbi elevilor despre sănătate. Astfel doamna Adrienne Ormos a făcut o prezentare în paralel a două stiluri de viaţă: unul sănătos, iar celălalt care încalcă regulile unei alimentaţii sănătoase şi corecte.
La evenimentul desfășurat la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, au fost prezenţi elevi ai claselor a IX-a B, a IX-a D, a X-a A şi a XI-a D, însoţiţi de domnii profesori: Budurean Corina, Mic-David Diana,Ciugudean Luminiţa, Sabău Marcela şi Tomescu Ioana.
Pornind de la premisa proiectului că sănătatea înseamnă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, respectarea meselor, consumul suficient de lichide, în special apă plată, echilibru şi chibzuinţă, activitatea prilejuieşte elevilor aducerea la cunoştinţă a repercursiunile viciilor, care sunt acestea în rândul tinerilor şi de ce ar trebui evitate sau chiar înlăturate. În primul rând, elevii au fost familiarizaţi cu noţiunea de sănătate. Cea mai renumită și, fără îndoială, cea mai respectată încă definiție a sănătății, este aceea dată de Organizația Mondială a Sănătății, apărută în preambulul constituirii ei, către sfârșitul anilor '40. Ea sună cam așa: Sănătatea e o stare totală de bunăstare fizică, mentală și socială, și nu doar lipsa bolii sau a infirmității fizice". Au fost prezentate modalităţile prin care alimentele şi fructele sunt păstrate vreme îndelungată în stare de aparentă prospeţime, făcându-se paralela între produse similare pe care le consumăm din gospodăria proprie. Totodată li s-a atras atenţia elevilor asupra raţionalităţii în consumul alimentelor, de orice fel, că excesele atrag după ele în timp disfuncţionalităţi ale organismului, iar calitatea vieţii este foarte importantă.
Spre finalul întâlnirii a fost punctată ideea  privind starea noastră de sănătate care este influențată de tot ce ne înconjoară, de buna adaptabilitate la mediu, de buna relaționare interumană, de buna stare familială avută, adică de întreaga noastră raportare la mediu. Așadar, putem să vorbim de o stare de armonie interioară atunci când vorbim de o bună stare a sănătății fizice și de bune relații cu cei din jurul nostru. Feed-back-ul a venit din partea elevilor prin solicitarea de a da răspunsuri la întrebări adresate din timpul prezentării, dar şi de a adresa ei întrebări referitoare la stilul de viaţă sănătos.
În finalul activităţii au fost premiaţi cu produse Forever elevii care au oferit cele mai multe şi cele mai corecte răspunsuri.
Prof. Tomescu Ioana-Maria,
coordonator proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:23 Ora de vară a Europei de Est