Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a inaugurat noua autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală

Astăzi, 1 Martie

S-a inaugurat noua autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală

OTL a inaugurat azi, 1 Martie 2018, a treia autogară în Oradea, astfel că, începând de mâine, călătorii care utilizează transportul intrajudeţean dinspre nord-vestul județului vor avea la dispoziţie această nouă autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală.

„Suntem adepții unui transport public intermodal, care presupune utilizarea a două sau mai multor moduri de transport. Aici sunt deja încheiate câteva contracte cu firmele de transport, atât cele care realizează transport de călători în interiorul județului, cât și firmele care tranzitează practic județul nostru. Este foarte clar că această stație de transbordare va crește confortul celor care vor apela la mijloacele de transport public de aici", a spus viceprimarul Mircea Mălan la inaugurare.
Datele referitoare la investiție au fost prezentate de Viorel Mircea Pop, directorul general al OTL. Autogara a fost proiectată de firma PoliArt, iar lucrările au fost executate de firma Abed Nego, având o valoare de 1.040.000 lei. 487 mp din terenul pe care este situată autogara se află în proprietatea Primăriei, iar  600 mp sunt din spațiul închiriat de la CFR. 
Clădirea este compusă din sală de așteptare, punct de informare și vânzare a titlurilor de călătorie, un birou administrativ, un spațiu comercial și trei grupuri sanitare, din care unul pentru persoane cu dizabilități. Clădirea are în dotare și un sistem de informații cu tabelă electronică interioară pentru informarea pasagerilor. Autogara dispune de o platformă cu patru peroane pentru îmbarcarea-debarcarea călătorilor, cu barieră montată la fiecare peron, precum și o zonă de așteptare exterioară cu copertină metalică.
Autogara va deservi operatorii de transport cu licențe de traseu valabile, capacitatea ei permițând deservirea tuturor operatorilor care au aprobate trasee în zonă.
„Avem deja trei firme cu care am încheiat contracte de peron, urmând ca pe toată relația Oradea - Marghita, Oradea - Valea lui Mihai și Oradea - Satu Mare, cei care opresc în această porțiune să aibă contract cu OTL. Sperăm să satisfacem într-o cât mai bună măsură deplasarea persoanelor care tranzitează de la gară cu mijloace auto în aceste direcții", a declarat Viorel Mircea Pop, directorul OTL. Se are de asemenea în vedere pe viitor construirea și amenajarea unei autogări și pe relația Oradea-Aleșd-Cluj.
Viceprimarul Mircea Mălan a amintit și de proiectele aflate în diferite etape cum ar fi continuarea liniei de tramvai Aradului-Goga spre Dimitrie Cantemir, achiziționarea a zece tramvaie noi și instituirea unui abonament unic la nivelul zonei metropolitane, care ar permite călătoria fără probleme cu același abonament.
Totodată, directorul OTL a vorbit despre proiectul care vizează achiziționarea a douăzeci de tramvaie second-hand din Berlin, acestea aflându-se într-o stare tehnică bună, fiind fabricate între anii 1988-1996 și modernizate în perioada 1996-2002. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeri foto: S-a inaugurat noua autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:15 Ora de vară a Europei de Est