Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Surâsul unei Grații la Biblioteca Județeană

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Aflată sub zodia a două sărbători, una dedicată Primăverii, iar cealaltă Femeii, prima săptămână din luna martie va fi marcată de poeta Mihaela Dindelegan printr-o triplă lansare de carte, sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, pe care o conduce.

Astfel, luni, 5 martie 2018, de la ora 17.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" va avea loc prezentarea volumelor de sonete: ,,Surâsul unei Grații", ,,Flăcări de smirnă" și ,,Fărâme de cer", apărute zilele acestea la Editura Primus.
Cărțile, conținând împreună aproape 450 de sonete scrise în manieră optimistă dintr-o perspectivă luminoasă, vor fi prezentate de profesorul universitar dr. Valentin Chifor. Domnia sa consemnează pe coperta IV a unuia din volume: ,,Poezia Mihaelei Dindelegan se definește printr-o rostogolire de vitalism proiectat pe dimensiuni cosmice, prin legătura cu nelimitatul, cu constelațiile, galaxiile, stelele lucitoare (eul liric bea lumină cu ulciorul din Calea Lactee). Ea crede în rolul taumaturgic, mântuitor al poeziei, în capacitatea Verbului de a întreține magia. Poeta sondează misterul existențial în siaj blagian. Universul ei liric e dominat de motivul luminii, încât adeseori trâmbe de lumină sufletească, tânjirea spre ea, învăluie stihurile. Mihaela Dindelegan recurge cu nedezmințită fidelitate la sonet, prețuit pentru pecetea-i regală. (...) În momentele de grație, nu puține, pe traseul unei deveniri artistice, Mihaela Dindelegan iscodește în regim diurn, solar, urmele sacrului, divinului, în ,,corola de minuni" a lumii. Lirismul ei sfințește, ocrotește ființa, omenescul ei".
În aceeași ordine de idei, scriitoarea și criticul literar Cezarina Adamescu subliniază: ,,Sonetele Mihaelei Dindelegan au o coeziune, o frumusețe a exprimării, o rigoare a speciei sonetistice, o muzicalitate deosebită și respectă întocmai canoanele poeziei clasice cu formă fixă. Ele sunt foarte plăcute, induc o stare de liniște și sunt foarte muzicale. Autoarea își alege cu grijă sintagmele, metafora, toate figurile de stil, pentru a îmbrăca într-o haină aleasă mesajul său poetic. Poezia acestei autoare este extrem de corectă structural și stilistic".
Invitați ai evenimentului lansării de carte sunt dna prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene, alături de artiștii: Liliana Ioniță Budău, Raul Silaghi, Alexandrina Chelu și Adina Hodișan, care vor oferi participanților un scurt program artistic. La intrarea în sală, fiecare doamnă sau domnișoară va primi cadou de Ziua Femeii din partea autoarei unul din cele trei volume cu sonete. 
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:57:07 Ora standard a Europei de Est