Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ediția a III-a a concursului „Teatrul meu de păpuşi”

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi

Ediția a III-a a concursului „Teatrul meu de păpuşi”

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se aniversează în fiecare an în data de 21 martie, iar Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria se pregătește din nou de sărbătoare.

Micii spectatori sunt îndemnați să devină ei înşişi scenografi, regizori şi actori, în cadrul celei de-a treia ediții a concursului „Teatrul meu de păpuşi", care se va desfășura duminică, 18 martie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani sunt invitaţi să facă parte, pentru o zi, din echipa celor care dau viață păpușilor prezente în spectacolele Trupei Arcadia. Înainte de a porni în expediția artistică pregătită pentru ei, doritorii trebuie doar să dea frâu liber imaginației pentru a-și confecţiona propriile păpuşi pe care vor trebui să le angreneze într-o scenetă de maximum 5 minute. Scenetele pot fi atât fragmente din basme, poveşti, poezii, fabule, cântece, cât şi creaţii proprii, iar participanţii se pot prezenta fie individual, fie în echipe de cel mult zece persoane.
Pentru confecţionarea marionetelor, artiştii păpuşari recomandă următoarele obiecte: șosete, figurine decupate, linguri de lemn costumate, pet-uri, ambalaje, hârtie, materiale textile, legume, fructe, plastilină, orice obiecte casnice care se pot transforma miraculos în personaje. Juriul va fi  format din actorii Trupei Arcadia, iar participanţii vor fi răsplătiţi pe măsura ingeniozităţii și a efortului creator. Înscrierile la concurs se fac completând următorul formular online (formularul se va putea accesa și de pe pagina de facebook a Trupei Arcadia, în evenimentul creat special pentru acest concurs): https://goo.gl/bMmwqU
Însoțitorii participanților sunt invitați să se bucure de momentele artistice în limita locurilor din sala Arcadia, iar costul intrării este de 5 lei/persoană.
La fel ca anul trecut, artiștii teatrului vor susține ateliere prin care îi vor ajuta pe micii participanți să se pregătească pentru concurs. Primul atelier este dedicat construcției de păpuși și se va desfășura în 5 martie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia și va fi susţinut de către un scenograf și un pictor al Teatrului Regina Maria, iar al doilea atelier, dedicat mânuirii de păpuşi, va avea loc în data de 6 martie, de la ora 17.00, la Sala Arcadia și va fi susţinut de către actorii Trupei Arcadia. Înscrierea la ateliere se face completând următorul formular online (formularul se va putea accesa și de pe pagina de facebook a Trupei Arcadia, în evenimentul creat special pentru acest concurs): https://goo.gl/1P2ECq, iar taxa de participare la un workshop este de 10 lei/persoană. Data limită de înscriere este 2 martie. Atenție, participarea la ateliere nu este o condiție obligatorie pentru participarea la concurs.
Locurile sunt limitate, aşa că vă îndemnăm să vă înscrieţi cât de repede posibil. Data limită de înscriere la concurs este 14 martie, iar la ateliere vă puteți înscrie chiar și la fața locului, numai că vă sfătuim să nu amânați prea mult, deoarece sunt doar 20 de locuri/workshop. Pentru a afla mai multe informații, vă rugăm să urmăriți pagina de facebook a Trupei Arcadia.
Vă aşteptăm cu drag!
 
Regulament
Concurs „Teatrul meu de păpuşi", ediţia a III-a
 DATA: Duminică, 18 martie 2018, ora 17.00
LOCAŢIA: Sala Arcadia
VÂRSTA PARTICIPANŢILOR: 6-12 ani
DATA LIMITĂ DE ÎNSCRIERE: 14 martie
Participanții vor prezenta scenete de maximum 5 minute, folosind păpuși confecționate de către ei
Momentele pot fi prezentate individual sau în echipe (clase de elevi) - maxim 10 pers / grup
Scenetele pot fi: momente preluate din basme, povești; poezii, fabule, cântece; creații proprii
Condiție obigatorie: Păpuşile/elementele folosite să fie construite de către participanţi (cu ajutorul adulților)
Recomandăm folosirea următoarelor obiecte: șosete, figurine decupate, linguri de lemn costumate, pet-uri, ambalaje, hârtie, materiale textile, legume, fructe, plastilină, orice obiecte casnice transformate în personaje.
Jurizarea va fi asigurată de către actorii păpușari ai Trupei Arcadia
Locuri limitate: 20 de momente artistice
Intrarea se face pe baza înscrierii, completând formularul online pe care îl veți găsi în evenimentul creat pe facebook special pentru concurs
Însoțitorii participanților sunt invitați să se bucure de momentele artistice în limita locurilor din sala Arcadia, iar costul intrării este de 5 lei/persoană.
Cei care doresc să se pregătească pentru concurs se pot înscrie la cele două ateliere unde pot învăța câteva tehnici direct de la maeștri:
5 martie, ora 17.00, la Sala Arcadia - atelier de construcţie păpuşi - susţinut de către un scenograf, un pictor ai Teatrului Regina Maria și actori ai Trupei Arcadia
6 martie, ora 17.00, la Sala Arcadia - atelier de mânuire păpuşi - susţinut de către actori ai Trupei Arcadia
Înscrierea la ateliere se realizează completând formularul online pe care îl veți găsi în evenimentul creat pe facebook special pentru concurs
Participarea la un atelier costă 10 lei/persoană, iar locurile sunt limitate la 20 copii/atelier.
Materialele sunt incluse în taxa de participare. (F.D.)

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:10:10 Ora de vară a Europei de Est