Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Triplu eveniment cu parfum european

Joi, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea

Triplu eveniment cu parfum european

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea a fost ieri, 22 februarie 2018, scena unui triplu eveniment cu parfum european.

Începând cu ora 11.00, s-a spus povestea parteneriatului strategic „Valuing play", implementat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, în cadrul Programului Erasmus+, KA2. Proiectul, finanțat de Comisia Europeană în perioada 2015-2017, a ajuns la final. Echipa de proiect a marcat acest moment printr-o Conferință de diseminare a produselor finale ale proiectului: o colecție DVD de jocuri; un e-book cu jocuri și cartea ,,Jocuri și scenarii". Cel mai important dintre produse, cartea „Jocuri și scenarii" este editată în limba română prin Editura Casei Corpului Didactic - Didactica Militans, sub coordonarea a trei cadre didactice: Teodora Pantazi și Carmen Ilisie, coordonatorii proiectului și Anca Tirla. Acest produs este o sinteză a tuturor produselor realizate de cele patru instituții partenere din Letonia, Italia, Macedonia și România pe parcursul celor doi ani de proiect, având ca scop dezvoltarea unui set de resurse în vederea integrării dramei și a jocului scenic în procesul educațional timpuriu. Cartea conține: un capitol cu jocuri, format din 128 de jocuri, structurate pe șapte categorii: jocuri de încălzire; jocuri dramatice; jocuri de imaginație și improvizație; jocuri de colaborare; jocuri de mişcare; jocuri de dezvoltare personală și jocuri de dezvoltare a limbajului; un capitol cu scenarii, care conține 10 povești populare, pregătite pentru a fi puse în scenă și o cercetare privind impactul proiectului asupra grupului țintă. Prezentarea cărții s-a dorit a fi un moment inedit, realizat prin experimentarea propriu-zisă a jocurilor prezentate în carte, alături de Mascota Leu și vizionarea unor secvențe din scenariile propuse, prezentate de micii actori din grupul țintă. La final, d-na prof. metodist CCD Maria Hulber a făcut o scurtă recenzie a cărții, apreciind inițiativa unui produs educațional util în practica de zi cu zi. Au participat la eveniment directori de instituții, responsabili și coordonatori de proiecte, reprezentanți ai diferitelor instituții din județ, care au primit câte un exemplar din această carte pentru biblioteca instituției lor, pentru o cât mai amplă răspândire a informației. Activitatea de lansare a cărții a continuat cu un ultim workshop desfășurat în contextual acestui proiect, al 22-lea, în care elevii din grupul țintă și invitații lor: tinerii de la Asociația Down Oradea și Asociația SOS Autism Bihor au jucat și s-au jucat împreună.
O altă poveste
De la ora 12.00, o altă poveste...un nou început. Protagonista noii povești este Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim care a organizat Conferința de lansare a parteneriatului strategic Erasmus+, KA2 "DysTRANS - Facilitarea tranziției elevilor dislexici din ciclul primar în ciclul gimnazial". Proiectul, finanțat de Comisia Europeană, este coordonat de Local Authority of Education of Istanbul - Turcia, în parteneriat cu instituții și organizații (școli, asociații profesionale, inspectorate școlare, centre de resurse) din: Turcia, Bulgaria, Portugalia, Polonia, Italia și România. Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim va implementa proiectul în România în perioada 2017-2019, sub coordonarea prof. Teodora Pantazi având ca parteneri locali: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, reprezentat la eveniment de dl inspector pentru proiecte și programe comunitare prof. Florin Negruțiu; Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională  Bihor, reprezentat în acest context de prof. Csilla Simo-Ritter, coordonatorul Comisiei interșcolare a logopezilor; Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, reprezentată de doi vechi colaboratori ai asociației: conf. univ. dr. Karla Barth, decanul facultății și conf. univ. dr. Daniela Roman de la Departamentul de Psihologie al facultății și nu în ultimul rând, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, gazda evenimentului, reprezentat de d-na director adjunct Silvia Ficuț.
Scopul proiectului este elaborarea și testarea unor instrumente de lucru care să faciliteze tranziția elevilor cu tulburări de învățare (dislexie, disgrafie, dispraxie, discalculie) din ciclul primar în ciclul gimnazial, parcurgând mai multe etape, care se vor constitui în produsele finale ale proiectului.
1.Analiza situației din țările partenere: România, Turcia, Bulgaria, Portugalia, Polonia și Italia, privind problemele specifice cu care se confruntă elevii cu tulburări de învățare în perioada tranziției.
2.Elaborarea unui Kit/Set de instrumente de facilitare a tranziției, care va conține: 1). Elaborarea unui Check list/Listă de verificare pentru identificarea punctelor tari și a punctelor slabe ale elevilor cu tulburări de învățare în perioada tranziției, sarcină coordonată de Asociația CES la nivelul parteneriatului European 2).Elaborarea unor protocoale de intervenție, bazate pe cele mai bune practice din țările partenere 3).Elaborarea unui Ghid pentru profesori 4). Elaborarea unui Ghid pentru părinți 5). Implementarea unui studiu pilot pentru verificarea eficienței Kit-ului.
Pe parcursul acestui proiect, membrii echipei de proiect și reprezentanți ai organizațiilor partenere vor participa la șase vizite de proiect și 15 vizite de studiu în instituțiile partenere din Europa.
Toți participanții la evenimentul de lansare au salutat inițiativa unui proiect pe o temă atât de actuală și necesară și și-au manifestat sprijinul și încrederea în obiectivele și produsele sale finale.
O sesiune de diseminare a proiectelor europene
Și pentru că întotdeauna e loc și de alte povești, de la ora 13.00, echipele celor două proiecte Erasmus+ de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea și Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim au organizat o sesiune de diseminare a proiectelor europene, la care au participat coordonatori de proiecte din tot județul: Oradea, Ștei, Sâniob, Marghita, Popești, împărtășind din experiențele acumulate în cadrul a 15 proiecte europene derulate în  instituțiile lor, dar și colegi dornici să învețe și să aplice proiecte în viitor.
Coordonator proiecte,
Teodora Pantazi
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Triplu eveniment cu parfum european.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:33 Ora de vară a Europei de Est