Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția comună Constelaţii Româneşti Tradiţionale și Semnele Ceriului la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

Mâine (miercuri)

Expoziția comună Constelaţii Româneşti Tradiţionale și Semnele Ceriului la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

La Muzeul Cetății și Orașului Oradea va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, ora 14.00, deschiderea expoziției itinerante comune „Constelaţii Româneşti Tradiționale" - Complexul Astronomic (planetariul) Baia Mare și „Semnele Ceriului"- Ilie Tudorel, Baia Mare. Expoziția se va putea vizita în perioada 21 februarie - 31 martie 2018.

Organizatorii expoziției sunt Complexul Astronomic Baia Mare și artistul fotograf  Ilie Tudorel din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Oradea - Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Astroclub Meridian Zero Oradea și Asociația Millennium Baia Mare - Clubul foto video.
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Filiala Baia Mare și al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art". Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium" din Baia Mare.  
Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul online, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 463.000 de vizualizări din întreaga lume.
În 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureşului, Transilvaniei și României în lume.
Artistul a fost prezent în 68 de expoziţii de artă fotografică, din care 23 expoziţii personale și 45 de grup, în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.
Expoziția itinerantă comună face parte din proiectul Anului Patrimoniului Cultural European - 2018 și este dedicată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material și imaterial.
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale"
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale" este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 și îmbunătăţit de la an la an, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau www.crt-ro.com
„Semnele Ceriului"
Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului" este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.
Proiectul fotografic „Semnele Ceriului" atrage atenţia asupra faptului că persistența în timp a simbolisticii astrale și sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare iar o dată cu ele și legătura noastră cu fundamentul civilizaţiei umane.
Expoziţia este o provocare pentru vizitatori, de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale și de a admira talentul meşterilor populari din România. Doar aşa putem preţui cu adevărat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea și astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii.
Prezentarea expoziţională este formată din 46 de fotografii de mari dimensiuni. Expoziţia este însoţită de expuneri și prelegeri cu digiporame susţinute de autor.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 februarie, ora 14.00, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corpul A, sălile 21-23. Accesul publicului se va face în intervalul 13.30-14.00 și este liber doar pentru participarea la eveniment. Programul de vizitare a muzeului este de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Taxa de vizitare este de 5 lei/adulți, 3 lei/elevi, studenți, pensionari, grup peste 10 persoane și 1 leu/elevi în cadrul programului „Școala altfel".
Vă așteptăm cu drag! (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:10 Ora de vară a Europei de Est