Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziția comună Constelaţii Româneşti Tradiţionale și Semnele Ceriului la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

Mâine (miercuri)

Expoziția comună Constelaţii Româneşti Tradiţionale și Semnele Ceriului la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

La Muzeul Cetății și Orașului Oradea va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, ora 14.00, deschiderea expoziției itinerante comune „Constelaţii Româneşti Tradiționale" - Complexul Astronomic (planetariul) Baia Mare și „Semnele Ceriului"- Ilie Tudorel, Baia Mare. Expoziția se va putea vizita în perioada 21 februarie - 31 martie 2018.

Organizatorii expoziției sunt Complexul Astronomic Baia Mare și artistul fotograf  Ilie Tudorel din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Oradea - Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Astroclub Meridian Zero Oradea și Asociația Millennium Baia Mare - Clubul foto video.
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Filiala Baia Mare și al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art". Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium" din Baia Mare.  
Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul online, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 463.000 de vizualizări din întreaga lume.
În 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureşului, Transilvaniei și României în lume.
Artistul a fost prezent în 68 de expoziţii de artă fotografică, din care 23 expoziţii personale și 45 de grup, în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.
Expoziția itinerantă comună face parte din proiectul Anului Patrimoniului Cultural European - 2018 și este dedicată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material și imaterial.
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale"
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale" este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 și îmbunătăţit de la an la an, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau www.crt-ro.com
„Semnele Ceriului"
Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului" este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.
Proiectul fotografic „Semnele Ceriului" atrage atenţia asupra faptului că persistența în timp a simbolisticii astrale și sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare iar o dată cu ele și legătura noastră cu fundamentul civilizaţiei umane.
Expoziţia este o provocare pentru vizitatori, de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale și de a admira talentul meşterilor populari din România. Doar aşa putem preţui cu adevărat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea și astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii.
Prezentarea expoziţională este formată din 46 de fotografii de mari dimensiuni. Expoziţia este însoţită de expuneri și prelegeri cu digiporame susţinute de autor.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 februarie, ora 14.00, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corpul A, sălile 21-23. Accesul publicului se va face în intervalul 13.30-14.00 și este liber doar pentru participarea la eveniment. Programul de vizitare a muzeului este de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Taxa de vizitare este de 5 lei/adulți, 3 lei/elevi, studenți, pensionari, grup peste 10 persoane și 1 leu/elevi în cadrul programului „Școala altfel".
Vă așteptăm cu drag! (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:45 Ora standard a Europei de Est