Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Soluții Smart City în România

București, 19.02.2018

Soluții Smart City în România

Cu o societate din ce în ce mai tehnologizată, din ce în ce mai dotată cu tehnică de calcul modernă, capabilă să îndeplinească sarcini din ce în ce mai complexe cu scopul îmbunătățirii calității vieții, orașele inteligente nu mai sunt orașele viitorului, ci reprezintă actualitatea de zi cu zi.

Iar un oraș inteligent folosește, printre altele, soluții de monitorizare, supraveghere și control, cu scopul protejării cetățenilor și a obiectivelor, fluidizării traficului sau limitării accesului în anumite zone.
ELKO Romania, companie membră a grupului ELKO specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT, recomandă o soluție integrată de supraveghere video și informare urbană, construită cu echipamente și soluții Axis Communications, Allied Telesis, Milestone Systems, FF Group, Optex, Sieza şi Supermicro.
Supravegherea video - un element esenţial
Camerele Axis sunt recunoscute la nivel mondial, atât pentru calitatea și performanțele furnizate, cât și pentru funcţionalităţile avansate și adaptabilitatea la diverse scenarii de utilizare. Dintre modelele companiei, seria Q60 de camere video de supraveghere, cu construcție tip dome și funcționalitate PTZ (pan-tilt-zoom), se remarcă prin flexibilitatea dată de designul ce le permite să fie folosite atât la interior, cât și la exterior, și de rezistența sporită la condiții de mediu neprielnice. Modelele Q60-E folosesc tehnologia Arctic Temperature Control, acestea putând să opereze la temperaturi cuprinse între -500°C și +500°C, ceea ce le recomandă pentru utilizare la exterior, la nivelul întregului oraș, indiferent de condiţiile atmosferice. Unul dintre modelele seriei ce se remarcă prin cel mai bun echilibru din punct de vedere al calității, performanțelor și dotărilor, este AXIS Q6054-E Mk II.
Capabilă să filmeze la rezoluție HD 720p cu până la 60FPS și prevăzută cu tehnologie Lightfinder cu un senzor extrem de sensibil, ce poate filma color în condiții de iluminat ambiental de numai 0.15lux și monocrom până la 0.03lux, Q6054-E Mk II poate fi practic folosită în orice scenariu, de la intersecții și zone aglomerate, până la accesul în zone rezidențiale sau perimetre protejate.
Funcțiile de zoom optic 30x și rotire la 360°, alături de Focus Recall pentru focalizare rapidă și EIS (Stabilizare electronică a imaginii) permit obținerea la calitate foarte bună a unor detalii din zona monitorizată. Dacă se dorește o rezoluție superioară se poate opta pentru modelul AXIS Q6055-E, cu suport Full HD 1080p. Pentru medii unde temperatura nu coboară sub 0°C, precum parcări subterane, metrou, sunt recomandate modelele AXIS Q6054 Mk II pentru imagini 720p și AXIS Q6055 pentru 1080p. Pentru zonele industriale se recomandă AXIS Q6055-C, o cameră specializată pentru lucrul în astfel de medii, fiind prevăzută cu soluție de răcire activă pentru a putea opera până la temperaturi de +75°C.
Detecţie la superlativ - senzori IR
Supravegherea video permanentă a intersecțiilor și zonelor aglomerate din orașe este recomandată, dar sunt și scenarii în care operarea continuă a camerelor nu face decât să încarce inutil lățimea de bandă și serverele utilizate pentru stocare. Un astfel de exemplu poate fi accesul în parcările private, zonele cu acces restricționat, perimetrele protejate sau ansamblurile rezidențiale. În toate aceste situații, sistemul de supraveghere video este necesar numai punctual, atunci când calea de acces este utilizată de persoane sau vehicule. De aceea, dintr-o astfel de soluție inteligentă nu pot lipsi senzorii OPTEX. În astfel de situații, este recomandată utilizarea echipamentelor AIR (active infrared) din seriile SL sau AX, ce pot fi implementate într-un sistem de management video (VMS) prin intermediul modulului PIE-1.
Un alt senzor ce poate fi folosit cu succes pentru a creşte gradul de securitate al unui oraş este OPTEX Akribos. Acesta este un contorizator ce poate număra oamenii sau obiectele dintr-un anumit spaţiu. Astfel, senzorul poate fi folosit şi pentru a calcula gradul de ocupare al clădirilor sau al anumitor zone exterioare. Datele generate permit monitorizarea numărului de persoane prezente într-un centru comercial sau într-o clădire industrială şi poate transmite către agenţii de securitate zona în care aceştia se află şi direcţia lor de deplasare. Echipamentul are o acurateţe de 97%, poate fi montat la o înălţime de până la 6m, iar detecţia se realizează cu un offset faţă de sol de 1.2m - eliminând astfel copiii, cărucioare sau animale.
Recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare
Implementarea tehnologiei LPR (License Plate Recognition) furnizată de FF Group, extinde capabilitățile unui sistem de supraveghere video urbană. Aceasta poate fi folosită, de exemplu, în zonele cu acces controlat, pentru a permite sau refuza accesul vehiculelor în funcție de numărul de înmatriculare, complet automat, fără intervenția unui operator. Totodată, soluția este extrem de eficientă și pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare ale vehiculelor din trafic, garantând, în funcție de calitatea camerelor video şi a senzorilor și de poziționarea acestora, rezultate optime la viteze de până la 240km/h. Astfel, tehnologia poate fi folosită cu succes și pentru detectarea unor vehicule căutate, sesizarea unor încălcări ale regulamentului rutier sau analiză a traficului.
Mecanisme de informare și avertizare
Supravegherea video, controlul și monitorizarea reprezintă o bună parte din instrumentele necesare unui oraș inteligent, dar siguranța cetățenilor poate fi îmbunătățită și mai mult prin implementarea unor mecanisme de informare și avertizare. Aici intervine Sieza - un furnizor cu tradiție de astfel de soluții, iar din portofoliul lor recomandăm două produse: VoiceGuard și Infos. VoiceGuard este un sistem de avertizare și informare a populației, ce poate fi folosit pentru emiterea unor alerte în caz de pericole, precum dezastre naturale, accidente bio-chimice și de altă natură, sau chiar amenințări teroriste. Acesta integrează senzori și detectori pentru diverse substanțe periculoase și pentru monitorizarea condițiilor de mediu, este conectat în permanență la sistemul național pentru avertizări și informări și poate transmite alertele către echipamente de adresare publică fie prin conexiune cu fir, fie prin conexiune radio, folosind o frecvență dedicată, pentru a evita interferențele. La fel ca VoiceGuard, Infos este tot un sistem de informare, doar că este conceput pentru transportul public. El poate să distribuie mesaje text și audio, controla sistemele radio și administra panouri de informare. Soluția permite control local sau centralizat, informări programate, prioritizarea mesajelor și suport pentru raportări. Ambele soluții pot fi folosite în cadrul unui oraș inteligent în tandem cu sistemul de supraveghere video, pe care operatorii îl pot folosi pentru a culege și sintetiza informații, pe care mai apoi să le transmită populației.
Reţelistică şi video management
Integrarea unei soluții hardware de detecție și supraveghere video la scară largă necesită o infrastructură adecvată, extrem de fiabilă, stabilă și cu performanțe ridicate. De aceea, pentru Smart City se recomandă utilizarea switch-urilor Allied Telesis din seria X930. Certificate OpenFlow v1.3, acestea sunt considerate unele dintre cele mai sigure echipamente de acest fel din lume și permit stivuirea a până la opt unități folosind tehnologia VCStack. În funcție de versiune și echipare, acestea sunt folosite pentru a construi nucleul hardware al rețelei pe bază de cablu din cupru, fibră optică sau cu suport PoE (Power over Ethernet).
În sfârșit, componenta hardware a soluției este completată de serverele Supermicro X11, optimizate pentru stocare și centre de date. În funcție de echipare, ele pot fi prevăzute cu până la 28 nuclee de procesare Intel Xeon Scalable din familia Skylake și până la 3TB memorie RAM, în format 1U sau 2U, cu dimensiuni normale sau în format compact. Acestea pot beneficia de surse de alimentare redundante cu certificare 80 Plus Titanium, astfel încât să asigure deopotrivă o eficiență energetică excelentă și un regim de operare fără întreruperi.
Pentru management video (VMS - video management system) la cele mai înalte standarde de calitate, performanță și securitate, recomandăm utilizarea soluției Milestone XProtect Expert, provenind de la Milestone Systems - companie recunoscută ca lider mondial în domeniu. Aceasta a fost proiectată pentru instalări la scară largă și poate administra mai multe servere, clădiri sau locații, suportând totodată un număr nelimitat de camere și înregistrări video continue. De asemenea, oferă flexibilitate maximă, permite oricând adăugarea de noi servere și extinderi ale sistemului, dovedind și o compatibilitate extinsă. Iar datorită compresiei H.265, este asigurată o utilizare cu până la 50% mai eficientă a spațiului de stocare prin comparație cu soluțiile H.264, cu menținerea nivelului de calitate la cele mai înalte standarde. Securitatea înregistrărilor este asigurată prin criptare AES256, plus semnătură digitală implementată folosind algoritmul SHA-2. Milestone XProtect Expert se remarcă prin complexitate, integrare cu majoritatea produselor și sistemelor din piață, dar și prin interfața de administrare structurată intuitiv, cu o gamă largă de instrumente, ce simplifică atât configurarea inițială, cât și administrarea ulterioară. În plus, capabilitățile sistemului pot fi extinse atât prin adăugarea de elemente hardware precum dispozitivele de detecție OPTEX amintite mai sus, cât și prin adăugarea de soluții software suplimentare.
Despre Grupul ELKO și ELKO Romania
Grupul ELKO este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse și soluții IT din regiune, reprezentând 200 de producători și oferind o gamă largă de produse și servicii către mai mult de 7500 de companii, producători de calculatoare, retaileri, integratori de sisteme din 30 de țări în Europa și Asia Centrală. Cifra de afaceri a grupului în 2016 s-a ridicat la 1460 de milioane USD.
ELKO Romania face parte din Grupul ELKO și este specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT: soluții mobile, componente, soluții de infrastructură IT și de stocare, soluții de supraveghere video, echipamente industriale, software, periferice. Compania comercializează produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor săi, companii revânzătoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiectează, instalează și revând soluții IT, sisteme de comunicații și supraveghere video), adresând toate canalele de distribuție IT & Telecom. (M.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:57 Ora de vară a Europei de Est