Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Meseria de părinte

Un proiect educativ pentru părinții mugurașilor

Meseria de părinte

La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 30 „Mugurel" Oradea a fost lansat proiectul educativ „Meseria de părinte".

Responsabilul de proiect este doamna director, prof. Georgeta Bara, iar coordonator, prof. Lenuța Ruja, echipa de proiect fiind alcătuită din întregul colectiv de cadre didactice al unității. Auditoriul a fost constituit din numeroși membri ai comitetelor de părinți de la cele 12 grupe de preșcolari, iar d-na conf. univ. dr. Karla Barth ne-a onorat cu prezența, în calitate de invitat.
Acest proiect se adresează tuturor părinților care: doresc să afle cât mai multe informaţii despre creşterea corespunzătoare a copiilor; nu au acces permanent la specialişti şi vor să-i consulte în probleme de educație; vor să cunoască atât alternativele, cât şi cele mai bune soluţii pentru creşterea și educarea copiilor; îşi doresc să înţeleagă nevoile copilului lor şi să înveţe să comunice eficient cu acesta, de la cele mai fragede vârste; vor să fie la curent cu părerile specialiştilor; sunt interesați  să dobândească toate informaţiile necesare creșterii și educării copiilor, într-un timp cât mai scurt şi de la persoane competente.
Scopul proiectului este realizarea unui program de consiliere și educație parentală care să sprijine părinții preșcolarilor din grădinița noastră în dobândirea unor cunoștințe și abilități necesare optimizării dezvoltării cognitive, sociale și emoționale a copiilor lor.
Obiectivele propuse sunt următoarele: consolidarea colaborării între familie și grădiniță; oferirea de informații care să-i ajute pe părinți în asumarea rolului activ şi pozitiv ce le revine în educaţia copiilor; sprijinirea părinților în formarea abilităților ce vor contribui la îmbunătăţirea relaţiilor acestora cu propriii copii; inițierea părinților în utilizarea unor strategii de gestionare a situațiilor de criză; facilitarea întâlnirii cu specialiști din domeniul psihologic, nutriție și sănătate.
Evenimentul lansării a fost deschis de către d-na dir. Georgeta Bara care le-a prezentat participanților scopul, obiectivele proiectului și a făcut precizări referitoare la maniera în care se vor desfășura următoarele activități.
Despre rolul educației parentale le-a vorbit d-na conf. univ. dr. Karla Barth, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, de la Universitatea din Oradea.
Sub genericul „Împreună pentru copiii noștri!" urmează să se desfășoare, lunar, întâlniri pentru care au fost propuse de către coordonatorul de proiect, prof. Lenuța Ruja, următoarele teme: „Stilurile parentale", „Gelozia fraternă", „Disciplinarea pozitivă", „Perseverent sau încăpățânat?", „Imaginea de sine", „Copilul meu va merge la școală", „Sănătatea emoțională și timpul petrecut cu copilul".
Instrumentul prin intermediul căruia organizatorii au dorit să afle măsura în care acest proiect își justifică argumentul și satisface nevoile părinților raportate la educația parentală, a fost un chestionar pe care participanții l-au completat la finalul întâlnirii.
Prof. Lenuța Ruja,
coordonator proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Meseria de părinte.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:11 Ora de vară a Europei de Est