Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prezentare de modă în cadrul Fashion Gate, ediția a V-a

Miercuri, 14 februarie, la Lotus Center,

Prezentare de modă în cadrul Fashion Gate, ediția a V-a

Miercuri, 14 februarie 2018, Agenția Amalia Fashion Models a organizat, la Lotus Center, în parteneriat cu Lotus Center și Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale, în cadrul programului de studiu Modă și Designer vestimentar, o prezentare a celor mai noi colecții ale studenților din anii I, II și III, lucrări coordonate de doamna lect. univ. dr. Amalia Judea.

Invitații speciali ai evenimentului au fost  absolventa Marina Lup, cu colecția Șurub, sub coordonarea doamnei conf. univ. dr. Corina Andor, precum și doamna conf. univ. dr. Amalia Judea cu ,,Black to Black", o ,,colecție inspirată din folclorul românesc, îmbinat cu linia elegantă și feminină a anilor 50 a rochiilor de la Hollywood, rochii care alungesc forma corpului, creând iluzia optică de înalt și suplu, evidențiind formele corpului feminin", după aprecierea creatoarei. 
Ca și la edițiile anterioare, Regalul de miercuri și-a propus să prezinte în fața publicului atât creații ale unor designeri consacrați, cât și colecții ale viitorilor creatori de modă, profesioniști, care aduc un suflu nou în sfera modei orădene, dar nu numai, dacă ne gândim că avem studenți orădeni și la master în Milano și Paris...
Studenții din anul III,  Daniel Pantea, Roxana Madar, Popa Andrea Roxana, Melisa Arvaş-Popa, Ioana Ionescu, s-au prezentat cu o colecție omogenă care reflectă munca individuală în decursul a două-trei trimestre, cu teme de inspirație din arhitectura orașului Oradea, Pasajul Vulturul Negru, subliniind frumusețea clădirilor secession care poate fi o sursă de inspirație pentru tinerii designeri, folosind cupolele și vitraliile, ritmurile nervurilor, iar unele piese vestimentare au fost inspirate și din regnul vegetal, de la plante cățărătoare  la ciuperci...
Cei din anul II, Catai Denisa, Camelia Ambro, Diana Milaș, Loredana Pop, Zsuzsnna Maior, Denisa Silaghi, au abordat o tematică inedită, îndrăzneață, o temă mai degrabă din film, o lume distrusă, care renaște din propria cenușă, o regenerare a vieții, o reinventare a costumului, un stil militar, costume care ne amintesc de Mad Max, viața la limitele de supraviețuire, dar și renașterea, primăvara, triumful binelui și al umanității... Tot studenții din anul II au abordat și o temă mai poetică, mai colorată, lăsând imaginația să exploreze lumea vieții subacvatice, ținute inspirate din meduze și pești, dar și starea transparentă și mișcătoare a apei.
Studenții ,,boboci", Ioana Georgescu, Anca Manea, Andrea Saraziu, Julia Rotar, Alex Bobovszki, chiar dacă s-au aflați la prima lor prezentare, au dovedit curaj și imaginație; ,,tema lor a fost o compoziție  nonconvențională, pornind de la elemente geometrice, ei realizând compoziții inedite pentru figura umană transpusă în peisajul monden al zilelor noastre" a conchis doamna conf. univ. dr. Amalia Judea, coordonatorul lucrărilor.
Cipriana Iancu & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentare de modă în cadrul Fashion Gate, ediția a V-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:59 Ora standard a Europei de Est