Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conceptul de Smart Agriculture prin tehnologii smart de irigații

Iridex prezintă

Conceptul de Smart Agriculture prin tehnologii smart de irigații

Iridex Group Plastic, parte a grupului Iridex - lider în tehnologii de mediu, construcții civile și industriale, anunță cele mai noi tehnologii în agricultură pregătite pentru implementarea conceptului de Smart Agriculture.

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul irigațiilor, Iridex propune sistemele Irrimec, un producător de top la nivel mondial, pentru calitatea demonstrată în cei peste 40 de ani, alături de serviciile unice oferite de Iridex. Irrimec garantează calitatea produselor prin controlul minuțios al proietelor, prin producția cu ajutorul echipamentelor robotizate, prin testarea de calitate a produselor puse în piață.
Iridex oferă ca servicii asistența gratuită pentru a alege cele mai potrivite soluții, precum și asistență la montaj, punere în funcțiune și service 24/7 prin specialiștii săi, garantând astfel fiabilitatea echipamentelor care au o durată de viață îndelungată. În plus, din anul 2016, Iridex oferă spre închiriere sisteme de irigații adaptate la condițiile de teren.
Tehnologiile de irigare au evoluat în sensul reducerii consumului de apă la plante (picurare, microaspersiune), al valorificării superioare a apei prin reducerea pierderilor, asocierii cu alte lucrări (fertilizare, erbicidare etc.) și utilizării altor surse de apă. Iridex propune o plajă largă de soluții de irigații adaptate condițiilor de mediu, specificului solului, precum și un raport bun preț/ calitate. Printre sistemele propuse de Iridex se numără atât cele de irigații linear, precum și sistemele cu tambur și furtun.
Sistemul de irigații linear are o anvergură mare și este realizat dintr-un sistem format dintr-un cart pe 4 roți și tronsoane autopropulsate. Sistemul special de propulsie și aliniere permite instalației de irigat să opereze chiar pe terenuri dificile cu precizie mare și siguranță. Deplasarea între terenurile de irigat se poate realiza prin mijloace proprii. Componentele provin în cea mai mare parte de la echipamentul de tip pivot, recunoscut pentru rezistența la toate solicitările ce ar putea să apară pe durata exploatării.
Sistemele cu tambur și furtun sunt instalații mobile, pe șasiu/ cărucior, deplasabile de-a lungul culturilor, în funcție de necesitate. Principalele avantaje ale acestor sisteme se numără ușurința în operare și faptul că terenul de irigat nu necesită lucrări de nivelare pentru ca sistemul să se poată deplasa. Un alt avantaj îl constituie gama largă de dimensiuni ale structurilor, care pot fi astfel adaptate nevoilor și suprafețelor de irigat, evitându-se risipa de apă și costurile nejustificate. Uneori, suprafețele care trebuie irigate au dimensiuni mai mici, cum este cazul grădinilor, spațiilor verzi sau al terenurilor de sport. Pentru aceste suprafețe, mai indicate sunt echipamentele ușoare din gamele RAIN SKY și MINI RAIN-ECO RAIN ST2. Folosirea acestor sisteme mici, special concepute pentru irigarea terenurilor sportive nu prea mari, a spaţiilor verzi și a grădinilor, este foarte simplificată. În ultimii ani, sistemele de irigare liniare și cele de tip pivot sunt în topul preferințelor fermierilor români.
Sistemele de irigații propuse de Iridex pot permite scheme flexibile și eficiente de aplicare a apei cu economii de până la 70%, economie de până la 50% a substanțelor chimice care se aplică în irigații, precum și un control în proporție de până la 95% al aplicării apei pe suprafața de irigat.
Echipa de specialiști Iridex furnizează suport pentru proiectarea, instalarea și întreținerea acestor sisteme de irigații. În funcție de sursele de apă și de debitele disponibile, clientului i se indică ce suprafață poate fi irigată din fiecare sursă, iar ținând cont de tipul de cultură cu necesitățile sale specifice și de proprietățile apei de irigare, se vor recomanda cele mai potrivite echipamente/ modele, cu un raport foarte bun preț/ calitate.
Detalii video: https://youtu.be/I1v2E6fTPpQ
Despre Grupul IRRIMEC
Grupul IRRIMEC/OTECH, nume de referință și lider mondial în domeniul echipamentelor pentru irigații. este o prezență puternică în Europa încă din 1974, exportând în întreaga lume produse din fabricile sale amplasate în Italia și Franța. Specialist cu experiență în producerea tamburilor cu furtun și a sistemelor de pompare, IRRIMEC este capabil să acopere o vastă plajă de cerințe în domeniul irigațiilor. Gama de produse din portofoliul companiei a fost permanent extinsă astfel încât, în prezent, include și rampe cu deplasare laterală și pivoți, țevi de aluminiu, pompe verticale, pompe pentru ape uzate, sisteme de cuplare, sprinklere și sisteme subterane. Parteneriatul cu IRIDEX a fost întărit anul trecut, la AGRITECHNICA 2017 pentru a implementa și în România soluții inteligente pentru domeniul agricol. Mai multe detalii la: www.irrimec.com
 Despre IRIDEX
Înfiinţat în urmă cu peste 25 de ani, Iridex Group are peste 700 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu acţionariat exclusiv românesc, grupul execută lucrări de infrastructură la cel mai înalt standard de calitate. Iridex Group distribuie produse necesare în lucrări de construcţii civile şi industriale în ţară şi străinătate, lucrări de îmbunătăţiri funciare, gestiunea integrată a deşeurilor, proiectare şi exploatare de depozite ecologice municipale pentru deşeuri nepericuloase. Iridex implementează proiecte de pionierat în diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabilă, instalaţii de producere de energie electrică din biogaz ş.a. Mai multe detalii la: www.iridexplastic.ro
(M. M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conceptul de Smart Agriculture prin tehnologii smart de irigații.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:28:06 Ora standard a Europei de Est