Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități de predare/ învățare/ formare în Macedonia

În perioada 4-10 febr., în cadrul proiectului Erasmus+ KA 2, Our story true story,

Activități de predare/ învățare/ formare în Macedonia

Prof. Ficuț Silvia (director adjunct), Erdeli Elena-Maria (coordonator proiect), Șipoș Lăcrimioara și Florin Carla, delegația Centrului Școlar de Educația Incluzivă Nr. 1 din Oradea, au participat în perioada 4-10 februarie 2018 în cadrul proiectului Erasmus+ KA 2, Our story true story, număr de referință 2016-1-PL01-KA219-026660_4 la activități de predare/ învățare/ formare în Macedonia.

Scopul general al proiectului urmărește: Dezvoltarea la copiii cu CES a unor abilități și competențe sociale și civice, îmbogățirea cunoștințelor despre artă, descoperirea noutăților legate de diversitatea culturii și diferitele perspective ale artei. Pentru realizarea lui au fost fixate următoarele obiective: participarea la atelierele de lucru pregătite de partenerii din Macedonia; stabilirea graficului activităților viitoare de proiect; diseminarea unor produse finale realizate în primul an de proiect; dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză; dezvoltarea dimensiunii europene prin lucru în echipă, cooperare și inter-relaționare.
Grupul țintă al proiectului vizează 37 de profesori: coordonatorii de proiect din cele nouă țări, directori și profesori, membri ai echipelor de proiect (câte patru-cinci profesori, reprezentanți ai celor nouă țări partenere de proiect).
În prima zi a mobilității am fost primiți de primarul localității Kumanovo, localitatea în care se află școala parteneră din Macedonia. Kumanovo este al treilea oraș ca mărime din Macedonia, cu aprox. 80.000 de locuitori, fiind înfrățit cu municipiul Câmpina din iulie 2010. Din luna octombrie a acestui an, Kumanovo are un nou primar, în persoana d-lui Maksim Dimitrevski, fost consilier local și deputat în Parlamentul Macedoniei pe care am avut oportunitatea de a-l cunoaște.
Cu prilejul activității noastre de proiect, în sala Primăriei a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat orașul Kumanovo, proiectul nostru, produsele finale și activitățile care urmează să fie desfășurate în acest an de proiect.
Pe parcursul săptămânii, delegația școlii noastre a participat la diferite activități: spectacol de bun venit oferit de elevii și profesorii școlii gazde; activități derulate în cadrul a trei ateliere: atelier de cusături, atelier de confecționat marionete și atelierul destinat teatrului de umbre; vizitarea orașului Skopje: Casa Mariei Tereza, cetatea veche a Skopjei, vechiul bazar, vechea gară, o moschee, teatrul de păpuși din Skopje; vizitarea lacului Ohrid și a Mănăstirii Sfântului Naum, sfânt care apare într-una dintre legendele naționale ale Macedoniei prezentate în cartea proiectului; vizionarea unui film de prezentare a Macedoniei și a unui film de prezentare a activităților desfășurate pe parcursul săptămânii; completarea chestionarelor de evaluare; decernarea certificatelor de participare, moment în care am acordat un interviu Televiziunii din Skopje; cina festivă.
Alături de delegația României la activitatea de predare/ învățare/ formare din Macedonia au participat reprezentanții celorlalte opt țări partenere: Zespół Szkół Specjalnych im. Juliana Tuwima w Krapkowicach, Krapkowice, POLONIA, Stredni skola, Zakladni skola a Materska skola, Frydek-Mistek, prispevkova organizace, Frýdek-Místek, CEHIA, Maximilian-Kolbe-Schule Schule mit dem Förderschwerpunkt Lernen, Scheuerfeld, Niemcy, GERMANIA, Ilipinar Reha Midilli Ozel Egitim Uygulama Merkezi ve Ozel Egitim Is Uygulama Merkezi, Foça, Izmir, TURCIA, Rigas 1. speciala internatpamatskola- attistibas centrs, Riga, LETONIA, Circolo Didattico Statale ,,A.De Gasperi", Noicattaro, ITALIA, Agrupamento de Escolas de Castro Marim, Castro Marim, PORTUGALIA și Oli Zordumis, Kumanovo, MACEDONIA.
Considerăm benefică, din toate punctele de vedere, participarea noastră la activitățile de predare/ învățare/ formare desfășurate în perioada 4-10 februarie în Macedonia.
Erdeli Elena-Maria,
coordonator proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități de predare/ învățare/ formare în Macedonia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:21 Ora de vară a Europei de Est