Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget pe 2018

Ieri, de Ziua Îndrăgostiților

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget pe 2018

Primarul Ilie Bolojan a susținut ieri, 14 februarie 2018, o conferință de presă în care a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget al municipiului Oradea, proiect care va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local de astăzi.

,,Veniturile totale ale bugetului local se ridică la suma de cca 225 milioane de euro, din care jumătate reprezintă veniturile spitalelor municipiului Oradea, respectiv aproximativ 113 milioane de euro.
Așa cum știți, toate spitalele din municipiu se află în subordinea Consiliului Local. Din cele 112 milioane de euro care reprezintă veniturile bugetului local, 68 de milioane reprezintă veniturile proprii, iar diferența alte sume. Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe lângă faptul că pierdem în mod net 5 milioane de euro, mai pierdem și creșterea pe care o aveam în fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci în total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
La veniturile proprii ale municipiului se mai adaugă cele 29 de milioane de euro, care reprezintă prelevările de la bugetul de stat, care în cea mai mare parte merg către învățământ și către sectorul asistenței sociale. Totodată, municipalitatea are contracte semnate pe fonduri europene în valoare de 12,3 milioane de euro, sumă ce va viza sectorul termoficare, apoi reabilitarea Casei Darvas la Roche și amenajarea Muzeului Masoneriei.
,,Această sumă de 12,3 milioane de euro, din fonduri europene, va fi de cel puțin 4 ori mai mare până la finalul anului, proiectele aflându-se în această perioadă în diferite stadii de evaluare. Prin urmare, avem un buget care va fi rectificat de mai multe ori în acest an pentru a încorpora aceste noi contracte care urmează să fie semnate în lunile următoare", a spus primarul.
Principalele cheltuieli ale bugetului local
Principalele cheltuieli ale bugetului local sunt următoarele: cheltuieli de funcționare de 168 milioane euro din totalul de 225 milioane euro, din care cea mai mare parte sunt făcute de spitale; investițiile pe care Primăria Oradea le va face anul acesta se ridică la 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezintă investițiile realizate din veniturile proprii ale orașului și 11,2 milioane euro - investiții prin bugetul de stat (cofinanțări la fondurile europene pe care bugetul de stat se angajează să le facă prin ghidurile de finanțare).
Referitor la modul în care se administrează spitalele orădene, primarul Ilie Bolojan a precizat: ,,Țin să felicit conducerea spitalelor pentru că își propune să aloce pentru investiții 4,8 milioane de euro din veniturile proprii, în afara celor pe care le alocă municipiul sau pe care le câștigăm din bani europeni".
Câteva observații asupra bugetului
Primăria Oradea a intrat pentru prima dată în parteneriat cu un liceu confesional, este vorba de Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde urmează să fie construită o sală de sport destinată celor 1000 de elevi care învață aici. Valoarea acestei săli va fi de cca 600.000 de euro, sumă care va fi suportată jumătate de liceu și jumătate de Primăria Oradea.
De asemenea, municipalitatea vine cu propunerea ca în acest an să nu mai fie acordați bani pentru ONG-uri, fondurile urmând să fie alocate evenimentelor ocazionate de Centenarul Marii Unirii (reabilitarea unor grupuri statuare, realizarea mai multor statui, editarea unui manual cu istoria orașului Oradea,  care va fi pus apoi la dispoziția tuturor școlilor, editarea unei cărți cu istoria județului Bihor) sau pentru recunoașterea activității unor persoane care au realizat lucruri notabile în Oradea sau pentru Oradea.
Datoria publică
,,Anul viitor vom plăti în contul creditelor contractate în ultimii ani aproximativ 7 milioane de euro, sumă care corespunde unui grad de îndatorare de 10,25 % din veniturile proprii. E unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din ultimii ani, ceea ce ne permite să contractăm credite pentru a cofinanța proiectele europene care urmează să fie derulate în municipiu, în anii următori", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Creditul contractat de la Banca Europeană de Investiții va fi operațional de anul viitor, tragerile putând fi făcute în intervalul 2019 -2020 -2021.
Proiecte importante care urmează să intre în derulare
Anul acesta, municipiul va avea în derulare cca 50-60 de proiecte, unele de ordinul milioanelor de euro, altele mai mici.
Astfel, lucrările la Podul Centenarului sunt în curs, și dacă totul va decurge fără probleme, acesta va fi inaugurat la 1 decembrie anul acesta. Totodată, este în curs de derulare concursul pentru grupurile statuare care urmează să fie amplasate în proximitatea Podului Centenarului.
Un alt proiect important este continuarea drumului expres. Primul tronson va fi finalizat în primăvară, imediat ce vremea va fi favorabilă lucrărilor, iar cea mai mare porțiune, care va lega Str. Bihorului de girația de la Real Episcopia, este în fază de evaluare, urmând ca până la jumătatea lunii martie să fie desemnat un câștigător.
De asemenea, vor intra în lucru cel puțin trei pasaje: pasajul mare de la Cimitirul Municipal pe șoseaua de centură, pasajul mare de pe Șoseaua Borșului peste girația de la Parcul Industrial și reabilitarea și înlocuirea podului de pe Str. Universității, la trecerea peste Pârâul Pețea.
Alte proiecte importante vor viza spitalele, parcările din zona centrală, asfaltarea unor drumuri din zona veche a orașului Oradea, reabilitarea fațadelor clădirilor de pe Str. Vasile Alecsandri, reabilitarea clădirii Primăriei, coridorul verde Ioșia  etc.
,,Amenajarea Pieței Ferdinand și a parcării de la Voința urmează să intre în contractare și estimăm că în prima săptămână din martie, cel târziu, urmează să apară pe SEAP anunțurile pentru contractarea lucrărilor. Proiectul de reabilitare a Pieței Ferdinand va fi finanțat din bani europeni, iar proiectul parcării de la Voința printr-un credit furnizor, cu plata în rate timp de 5 ani de zile după finalizarea lucrărilor, în așa fel încât efortul financiar să fie distribuit pe mai mulți ani", a încheiat primarul Ilie Bolojan. (B.P)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:08:40 Ora standard a Europei de Est