Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget pe 2018

Ieri, de Ziua Îndrăgostiților

Primarul Ilie Bolojan a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget pe 2018

Primarul Ilie Bolojan a susținut ieri, 14 februarie 2018, o conferință de presă în care a prezentat principalele aspecte ale proiectului de buget al municipiului Oradea, proiect care va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local de astăzi.

,,Veniturile totale ale bugetului local se ridică la suma de cca 225 milioane de euro, din care jumătate reprezintă veniturile spitalelor municipiului Oradea, respectiv aproximativ 113 milioane de euro.
Așa cum știți, toate spitalele din municipiu se află în subordinea Consiliului Local. Din cele 112 milioane de euro care reprezintă veniturile bugetului local, 68 de milioane reprezintă veniturile proprii, iar diferența alte sume. Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe lângă faptul că pierdem în mod net 5 milioane de euro, mai pierdem și creșterea pe care o aveam în fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci în total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
La veniturile proprii ale municipiului se mai adaugă cele 29 de milioane de euro, care reprezintă prelevările de la bugetul de stat, care în cea mai mare parte merg către învățământ și către sectorul asistenței sociale. Totodată, municipalitatea are contracte semnate pe fonduri europene în valoare de 12,3 milioane de euro, sumă ce va viza sectorul termoficare, apoi reabilitarea Casei Darvas la Roche și amenajarea Muzeului Masoneriei.
,,Această sumă de 12,3 milioane de euro, din fonduri europene, va fi de cel puțin 4 ori mai mare până la finalul anului, proiectele aflându-se în această perioadă în diferite stadii de evaluare. Prin urmare, avem un buget care va fi rectificat de mai multe ori în acest an pentru a încorpora aceste noi contracte care urmează să fie semnate în lunile următoare", a spus primarul.
Principalele cheltuieli ale bugetului local
Principalele cheltuieli ale bugetului local sunt următoarele: cheltuieli de funcționare de 168 milioane euro din totalul de 225 milioane euro, din care cea mai mare parte sunt făcute de spitale; investițiile pe care Primăria Oradea le va face anul acesta se ridică la 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezintă investițiile realizate din veniturile proprii ale orașului și 11,2 milioane euro - investiții prin bugetul de stat (cofinanțări la fondurile europene pe care bugetul de stat se angajează să le facă prin ghidurile de finanțare).
Referitor la modul în care se administrează spitalele orădene, primarul Ilie Bolojan a precizat: ,,Țin să felicit conducerea spitalelor pentru că își propune să aloce pentru investiții 4,8 milioane de euro din veniturile proprii, în afara celor pe care le alocă municipiul sau pe care le câștigăm din bani europeni".
Câteva observații asupra bugetului
Primăria Oradea a intrat pentru prima dată în parteneriat cu un liceu confesional, este vorba de Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde urmează să fie construită o sală de sport destinată celor 1000 de elevi care învață aici. Valoarea acestei săli va fi de cca 600.000 de euro, sumă care va fi suportată jumătate de liceu și jumătate de Primăria Oradea.
De asemenea, municipalitatea vine cu propunerea ca în acest an să nu mai fie acordați bani pentru ONG-uri, fondurile urmând să fie alocate evenimentelor ocazionate de Centenarul Marii Unirii (reabilitarea unor grupuri statuare, realizarea mai multor statui, editarea unui manual cu istoria orașului Oradea,  care va fi pus apoi la dispoziția tuturor școlilor, editarea unei cărți cu istoria județului Bihor) sau pentru recunoașterea activității unor persoane care au realizat lucruri notabile în Oradea sau pentru Oradea.
Datoria publică
,,Anul viitor vom plăti în contul creditelor contractate în ultimii ani aproximativ 7 milioane de euro, sumă care corespunde unui grad de îndatorare de 10,25 % din veniturile proprii. E unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din ultimii ani, ceea ce ne permite să contractăm credite pentru a cofinanța proiectele europene care urmează să fie derulate în municipiu, în anii următori", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Creditul contractat de la Banca Europeană de Investiții va fi operațional de anul viitor, tragerile putând fi făcute în intervalul 2019 -2020 -2021.
Proiecte importante care urmează să intre în derulare
Anul acesta, municipiul va avea în derulare cca 50-60 de proiecte, unele de ordinul milioanelor de euro, altele mai mici.
Astfel, lucrările la Podul Centenarului sunt în curs, și dacă totul va decurge fără probleme, acesta va fi inaugurat la 1 decembrie anul acesta. Totodată, este în curs de derulare concursul pentru grupurile statuare care urmează să fie amplasate în proximitatea Podului Centenarului.
Un alt proiect important este continuarea drumului expres. Primul tronson va fi finalizat în primăvară, imediat ce vremea va fi favorabilă lucrărilor, iar cea mai mare porțiune, care va lega Str. Bihorului de girația de la Real Episcopia, este în fază de evaluare, urmând ca până la jumătatea lunii martie să fie desemnat un câștigător.
De asemenea, vor intra în lucru cel puțin trei pasaje: pasajul mare de la Cimitirul Municipal pe șoseaua de centură, pasajul mare de pe Șoseaua Borșului peste girația de la Parcul Industrial și reabilitarea și înlocuirea podului de pe Str. Universității, la trecerea peste Pârâul Pețea.
Alte proiecte importante vor viza spitalele, parcările din zona centrală, asfaltarea unor drumuri din zona veche a orașului Oradea, reabilitarea fațadelor clădirilor de pe Str. Vasile Alecsandri, reabilitarea clădirii Primăriei, coridorul verde Ioșia  etc.
,,Amenajarea Pieței Ferdinand și a parcării de la Voința urmează să intre în contractare și estimăm că în prima săptămână din martie, cel târziu, urmează să apară pe SEAP anunțurile pentru contractarea lucrărilor. Proiectul de reabilitare a Pieței Ferdinand va fi finanțat din bani europeni, iar proiectul parcării de la Voința printr-un credit furnizor, cu plata în rate timp de 5 ani de zile după finalizarea lucrărilor, în așa fel încât efortul financiar să fie distribuit pe mai mulți ani", a încheiat primarul Ilie Bolojan. (B.P)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:22 Ora de vară a Europei de Est