Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Iarna bobocilor în baschetul salontan

De Ziua Îndrăgostiților

Iarna bobocilor în baschetul salontan

Salonta. Dacă spui „baschet salontan" spui „determinare", „talent", „muncă", „curaj", „fermitate", „rezistență", „tenacitate" - într-un cuvânt familia de antrenori sportivi formată din prof. Vlad Simina, prof. Cristina-Ioana Simina, prof. Maria Neagrău.

Implicarea lor în baschetul salontan înseamnă performanță și diplomație sportivă, fapte dovedite prin rezultatele remarcabile obținute de echipele U13 și U16 ale CSS-CN „Teodor Neș" Salonta la competițiile naționale și interjudețene de baschet feminin.
Săptămâna vacanței intersemestriale a fost valorificată la maximum de baschetbalistele Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta. Antrenate de prof. Vlad Simina și prof Cristina-Ioana Simina, junioarele U13 și U16 legitimate la Clubul sportiv școlar (CSS-CN„Teodor Neș" Salonta) au jucat în meciurile celor două etape de campionate naționale găzduite de Sala Sporturilor „Nicolae Talpoș" din Salonta. A fost o vacanță baschetbalistică ca o „iarnă a bobocilor", cu „nori negri" dar și cu „soare strălucitor", în care inimoasele jucătoare salontane au făcut imposibilul, adunând rezultate la care „cu un ochi s-a râs, cu un ochi s-a plâns".
În zilele de 3 și 4 februarie, în organizarea Federației Române de Baschet (FRB), s-a desfășurat la Salonta primul turneu al grupei din care fac parte jucătoarele antrenorilor Vlad și Cristina-Ioana Simina, din cadrul Campionatului Național de Baschet U13 - 2018. S-au duelat sub coș baschetbaliste din echipele LPS Alba (Alba Iulia), EKO Sighet (Sighetul Marmației), MP Sport Timișoara și gazdele de la CSS-CN„Teodor Neș" Salonta. Câștigătoarea locului întâi, cu trei victorii în clasamentul CNB-U13-FRB, după primul turneu al Campionatului Național U13, a fost echipa CSS-CN „Teodor Neș" Salonta („ochiul care râde") care este formată din jucătoarele:  Diana Zaha, Alexandra Medve, Luana Creț, Teodora Lupșan, Iulia Magda, Andra Ardelean, Koteles Fruzsina, Nagy Zsofia, Balogh Greta, Simona Cadar, Viviana Țirban, Camelia Crăsiun, Antonia Flueraș, Ana-Bella Fechete, Cristina Vlad, Tanasz Zsanett, Maria Dundi, antrenate de prof. Vlad Simina. Campionatul va continua cu noi meciuri, acasă la celelalte echipe din grupă, în lunile martie, aprilie și mai.
„Ochiul care plânge" o vreme este echipa U16 baschet feminin a CSS-CN„Teodor Neș" Salonta care anul trecut a ocupat Locul 1 la faza locală, Locul 1 la faza județeană, apoi Locul 2 la faza pe zonă, fiind învinsă doar de viitoarea campioană națională, LAPI Dej, la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Tot anul trecut, jucătoarele Andra Jurca, Ștefania Tanasz, Denisa Curpaș și Danicska Krisztina din echipa U16 au câștigat Locul 1 la Sport Arena Streetball, competiție desfășurată la Oradea, sub egida Federației Internaționale de Baschet Amatori (FIBA).
Turneul Grupei V-B feminin desfășurat la sfârșitul vacanței intersemestriale, în zilele de 10 și 11 februarie, în cadrul Campionatului Național de Baschet U13 - 2018 organizat de FRB, a adunat sub coșurile  Sălii Sporturilor „Nicolae Talpoș" din Salonta echipele CSS Brașovia (Brașov), ACS Roth (Baia Mare), CSS Gloria Arad și echipa gazdă CSS-CN„Teodor Neș" Salonta (Bihor).
Echipa curajoaselor salontance din U16, compusă din baschetbaliste născute în anii 2003 și 2004, a luptat din răsputeri pentru a face față adversarelor în competiția rezervată fetelor născute în anii 2002 și 2001, dar rezultatele meciurilor le-au adus lacrimi de înfrângere elevelor antrenorului Vlad Simina:  Andra Jurca, Ștefania Tanasz, Ioana Leuca, Denisa Curpaș, Danicska Krisztina, Laura Zaha, Diana Bordaș, Andrada Galea, Alexandra Giligh, Alexia Malița, Szasz Antonia.
„În competiția națională de juniori, Salonta este cel mai mic oraș cu echipe participante, ne-a declarat prof. Vlad Simina. Ne duelăm sub coș cu echipe din orașele mari ale țării unde sunt centre de performanță în baschet cu resurse nelimitate. Urmează noi turnee în Campionatul Național de Juniori U16 al FRB precum și faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (24 februarie) care se va desfășura la Salonta. Obiectivul nostru este clar definit - calificarea pe zonă și la turneul final al fazei naționale".
Antrenorii și organizatorii turneelor salontane de baschet mulțumesc sponsorilor și susținătorilor - Adidac Comimpex Salonta, ADA Fabrica de Mobilă Salonta, Primăriei Salonta și primarului Török László care, prin generozitatea lor, răsplătesc efortul și talentul celor două echipe de baschet ale CSS-CN „Teodor Neș" Salonta (U13 și U16) înscrise concomitent și la cel mai înalt nivel în Campionatul Național de Baschet Juniori 2018 organizat de FRB.
Remus Petrache, Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Iarna bobocilor în baschetul salontan.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 21:36:18 Ora standard a Europei de Est