Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iarna bobocilor în baschetul salontan

De Ziua Îndrăgostiților

Iarna bobocilor în baschetul salontan

Salonta. Dacă spui „baschet salontan" spui „determinare", „talent", „muncă", „curaj", „fermitate", „rezistență", „tenacitate" - într-un cuvânt familia de antrenori sportivi formată din prof. Vlad Simina, prof. Cristina-Ioana Simina, prof. Maria Neagrău.

Implicarea lor în baschetul salontan înseamnă performanță și diplomație sportivă, fapte dovedite prin rezultatele remarcabile obținute de echipele U13 și U16 ale CSS-CN „Teodor Neș" Salonta la competițiile naționale și interjudețene de baschet feminin.
Săptămâna vacanței intersemestriale a fost valorificată la maximum de baschetbalistele Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta. Antrenate de prof. Vlad Simina și prof Cristina-Ioana Simina, junioarele U13 și U16 legitimate la Clubul sportiv școlar (CSS-CN„Teodor Neș" Salonta) au jucat în meciurile celor două etape de campionate naționale găzduite de Sala Sporturilor „Nicolae Talpoș" din Salonta. A fost o vacanță baschetbalistică ca o „iarnă a bobocilor", cu „nori negri" dar și cu „soare strălucitor", în care inimoasele jucătoare salontane au făcut imposibilul, adunând rezultate la care „cu un ochi s-a râs, cu un ochi s-a plâns".
În zilele de 3 și 4 februarie, în organizarea Federației Române de Baschet (FRB), s-a desfășurat la Salonta primul turneu al grupei din care fac parte jucătoarele antrenorilor Vlad și Cristina-Ioana Simina, din cadrul Campionatului Național de Baschet U13 - 2018. S-au duelat sub coș baschetbaliste din echipele LPS Alba (Alba Iulia), EKO Sighet (Sighetul Marmației), MP Sport Timișoara și gazdele de la CSS-CN„Teodor Neș" Salonta. Câștigătoarea locului întâi, cu trei victorii în clasamentul CNB-U13-FRB, după primul turneu al Campionatului Național U13, a fost echipa CSS-CN „Teodor Neș" Salonta („ochiul care râde") care este formată din jucătoarele:  Diana Zaha, Alexandra Medve, Luana Creț, Teodora Lupșan, Iulia Magda, Andra Ardelean, Koteles Fruzsina, Nagy Zsofia, Balogh Greta, Simona Cadar, Viviana Țirban, Camelia Crăsiun, Antonia Flueraș, Ana-Bella Fechete, Cristina Vlad, Tanasz Zsanett, Maria Dundi, antrenate de prof. Vlad Simina. Campionatul va continua cu noi meciuri, acasă la celelalte echipe din grupă, în lunile martie, aprilie și mai.
„Ochiul care plânge" o vreme este echipa U16 baschet feminin a CSS-CN„Teodor Neș" Salonta care anul trecut a ocupat Locul 1 la faza locală, Locul 1 la faza județeană, apoi Locul 2 la faza pe zonă, fiind învinsă doar de viitoarea campioană națională, LAPI Dej, la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Tot anul trecut, jucătoarele Andra Jurca, Ștefania Tanasz, Denisa Curpaș și Danicska Krisztina din echipa U16 au câștigat Locul 1 la Sport Arena Streetball, competiție desfășurată la Oradea, sub egida Federației Internaționale de Baschet Amatori (FIBA).
Turneul Grupei V-B feminin desfășurat la sfârșitul vacanței intersemestriale, în zilele de 10 și 11 februarie, în cadrul Campionatului Național de Baschet U13 - 2018 organizat de FRB, a adunat sub coșurile  Sălii Sporturilor „Nicolae Talpoș" din Salonta echipele CSS Brașovia (Brașov), ACS Roth (Baia Mare), CSS Gloria Arad și echipa gazdă CSS-CN„Teodor Neș" Salonta (Bihor).
Echipa curajoaselor salontance din U16, compusă din baschetbaliste născute în anii 2003 și 2004, a luptat din răsputeri pentru a face față adversarelor în competiția rezervată fetelor născute în anii 2002 și 2001, dar rezultatele meciurilor le-au adus lacrimi de înfrângere elevelor antrenorului Vlad Simina:  Andra Jurca, Ștefania Tanasz, Ioana Leuca, Denisa Curpaș, Danicska Krisztina, Laura Zaha, Diana Bordaș, Andrada Galea, Alexandra Giligh, Alexia Malița, Szasz Antonia.
„În competiția națională de juniori, Salonta este cel mai mic oraș cu echipe participante, ne-a declarat prof. Vlad Simina. Ne duelăm sub coș cu echipe din orașele mari ale țării unde sunt centre de performanță în baschet cu resurse nelimitate. Urmează noi turnee în Campionatul Național de Juniori U16 al FRB precum și faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (24 februarie) care se va desfășura la Salonta. Obiectivul nostru este clar definit - calificarea pe zonă și la turneul final al fazei naționale".
Antrenorii și organizatorii turneelor salontane de baschet mulțumesc sponsorilor și susținătorilor - Adidac Comimpex Salonta, ADA Fabrica de Mobilă Salonta, Primăriei Salonta și primarului Török László care, prin generozitatea lor, răsplătesc efortul și talentul celor două echipe de baschet ale CSS-CN „Teodor Neș" Salonta (U13 și U16) înscrise concomitent și la cel mai înalt nivel în Campionatul Național de Baschet Juniori 2018 organizat de FRB.
Remus Petrache, Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Iarna bobocilor în baschetul salontan.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:30 Ora de vară a Europei de Est