Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Miss & Mister Liceu 2018”

Din Salonta, în jurul lumii

„Miss & Mister Liceu 2018”

Devenit tradiție în istoria de aur a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, spectacolul-concurs „Miss & Mister Liceu” (ediția 2018) s-a dovedit un succes cu aplauze la scenă deschisă.

Mult umor, inovație artistică, un scenariu croit cu măiestrie și personalizat cu momente coregrafice îndrăznețe, talent și spontaneitate, multă, multă muncă și, cum altfel, un juriu pe măsura evenimentului inedit care a fost urmărit cu entuziasm de peste 300 de spectatori. Provocarea show-ului: „Cum ar fi... să poți visa, să poți zbura oriunde te poartă dorința?"
Dovedită neîncăpătoare, Casa de Cultură „Zilahy Lajos" a găzduit vineri, 2 februarie, prin bunăvoința directorului Kovacs Istvan, spectacolul-concurs „Miss & Mister Liceu - Around the World 2018". Evenimentul cultural a fost organizat de elevii dirigintei prof. Adina Sotea, din clasa a XI-a B, de la Colegiul Național „Teodor Neș" Salonta.
Dintre sutele de elevi de liceu minunați și talentați ai colegiului salontan condus de directorul prof. Vasile Trăncău, cinci perechi de adolescenți frumoși și extrem de curajoși au fost selecționați să formeze echipele concurente. Printr-un umor debordant, competitorii și-au dovedit din plin măiestria artistică, abilitățile fizice și, de ce nu, psihice, cunoștințele cultural-geografice, spiritul de echipă. Scânteia de genialitate trăită de majoritatea aspiranților în momentele cheie ale competiției, când improvizația cultă devenea salvarea întregului univers, a oferit spectatorilor o seară de neuitat.
Astfel, scena a fost transformată în carlinga generoasă a celui mai poznaș avion de pasageri, unde organizatorii, elevi ai clasei a XI-a B, trăind din plin emoțiile momentului, și-au dovedit profesionalismul de stewardese și stewarzi, sub atenta coordonare a stewardesei-șef, prof. Adina Sotea. Imaginația publicului și a juriului a primit „botezul unui zbor fantastic", dincolo de orice închipuire. Cei zece pasageri-concurenți au fost răsfățați de echipajul șugubăț cu o minunată croazieră aeriană marcată de momente artistice caracteristice unor țări europene precum România, Austria, Spania.  Planul de zbor a mai cuprins escale artistice în exoticele Insule Hawaii (Statele Unite), în zbuciumata și abracadabranta India.
Juriul a fost prezidat de profesorul de matematică Ioan Lung care, alături de ceilalți patru jurați: prof. Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș", prof. Nagy Judit Noemi (Educație muzicală), Major Arnold (profesor de dans) și Rozalia Bot Foghiș (designer vestimentar) au avut o misiune complexă, deosebită atât prin cutezanța organizatorilor, cât și datorită performanțelor umoristice remarcabile ale celor cinci perechi competitoare.
Pe podium au strălucit Alexandra Mînz - Miss Liceu 2018 (Locul I), alături de Ionuț Crăciun - Mister Liceu 2018 (Locul I); Paula Malița (Locul II, fete), alături de Kisvardai Attila (Locul II, băieți); Denisa Dale (Locul III, fete) și Patrik Szollosi (Locul III, băieți). Premiile de Popularitate ale spectacolului-concurs „Miss & Mister Liceu - Around the World 2018" i-au încununat pe „Miss Popularitate" - Paula Malița și pe „Mister Popularitate" - Ionuț Crăciun.
Pilotul Remus și copilotul Andreea de la manșa prezentării spectacolului-concurs au survolat cu succes mapamondul printr-un zbor imaginar de peste 180 de minute. Momentele artistice cu sclipiri de originalitate au smuls minute de aplauze și aclamații atât pe parcursul „zborului", al „escalelor", al jurizării și acordării premiilor, dar și la momentul aterizării finale când, pe scena metamorfozată din avion în aeroport de VIP-uri, i-a încântat pe salontani invitatul special Liviu Teodorescu - cântăreț, compozitor și actor român, care a devenit cunoscut după participarea cu succes la emisiunile-concurs „Uite cine dansează!" (2017), „Te cunosc de undeva!" (2016), „Top 5 YouTube" (2015), „Vocea României" (2011-2012).
Remus Petrache
Sorin Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:39 Ora de vară a Europei de Est