Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Miss & Mister Liceu 2018”

Din Salonta, în jurul lumii

„Miss & Mister Liceu 2018”

Devenit tradiție în istoria de aur a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, spectacolul-concurs „Miss & Mister Liceu” (ediția 2018) s-a dovedit un succes cu aplauze la scenă deschisă.

Mult umor, inovație artistică, un scenariu croit cu măiestrie și personalizat cu momente coregrafice îndrăznețe, talent și spontaneitate, multă, multă muncă și, cum altfel, un juriu pe măsura evenimentului inedit care a fost urmărit cu entuziasm de peste 300 de spectatori. Provocarea show-ului: „Cum ar fi... să poți visa, să poți zbura oriunde te poartă dorința?"
Dovedită neîncăpătoare, Casa de Cultură „Zilahy Lajos" a găzduit vineri, 2 februarie, prin bunăvoința directorului Kovacs Istvan, spectacolul-concurs „Miss & Mister Liceu - Around the World 2018". Evenimentul cultural a fost organizat de elevii dirigintei prof. Adina Sotea, din clasa a XI-a B, de la Colegiul Național „Teodor Neș" Salonta.
Dintre sutele de elevi de liceu minunați și talentați ai colegiului salontan condus de directorul prof. Vasile Trăncău, cinci perechi de adolescenți frumoși și extrem de curajoși au fost selecționați să formeze echipele concurente. Printr-un umor debordant, competitorii și-au dovedit din plin măiestria artistică, abilitățile fizice și, de ce nu, psihice, cunoștințele cultural-geografice, spiritul de echipă. Scânteia de genialitate trăită de majoritatea aspiranților în momentele cheie ale competiției, când improvizația cultă devenea salvarea întregului univers, a oferit spectatorilor o seară de neuitat.
Astfel, scena a fost transformată în carlinga generoasă a celui mai poznaș avion de pasageri, unde organizatorii, elevi ai clasei a XI-a B, trăind din plin emoțiile momentului, și-au dovedit profesionalismul de stewardese și stewarzi, sub atenta coordonare a stewardesei-șef, prof. Adina Sotea. Imaginația publicului și a juriului a primit „botezul unui zbor fantastic", dincolo de orice închipuire. Cei zece pasageri-concurenți au fost răsfățați de echipajul șugubăț cu o minunată croazieră aeriană marcată de momente artistice caracteristice unor țări europene precum România, Austria, Spania.  Planul de zbor a mai cuprins escale artistice în exoticele Insule Hawaii (Statele Unite), în zbuciumata și abracadabranta India.
Juriul a fost prezidat de profesorul de matematică Ioan Lung care, alături de ceilalți patru jurați: prof. Vasile Trăncău, directorul C.N. „Teodor Neș", prof. Nagy Judit Noemi (Educație muzicală), Major Arnold (profesor de dans) și Rozalia Bot Foghiș (designer vestimentar) au avut o misiune complexă, deosebită atât prin cutezanța organizatorilor, cât și datorită performanțelor umoristice remarcabile ale celor cinci perechi competitoare.
Pe podium au strălucit Alexandra Mînz - Miss Liceu 2018 (Locul I), alături de Ionuț Crăciun - Mister Liceu 2018 (Locul I); Paula Malița (Locul II, fete), alături de Kisvardai Attila (Locul II, băieți); Denisa Dale (Locul III, fete) și Patrik Szollosi (Locul III, băieți). Premiile de Popularitate ale spectacolului-concurs „Miss & Mister Liceu - Around the World 2018" i-au încununat pe „Miss Popularitate" - Paula Malița și pe „Mister Popularitate" - Ionuț Crăciun.
Pilotul Remus și copilotul Andreea de la manșa prezentării spectacolului-concurs au survolat cu succes mapamondul printr-un zbor imaginar de peste 180 de minute. Momentele artistice cu sclipiri de originalitate au smuls minute de aplauze și aclamații atât pe parcursul „zborului", al „escalelor", al jurizării și acordării premiilor, dar și la momentul aterizării finale când, pe scena metamorfozată din avion în aeroport de VIP-uri, i-a încântat pe salontani invitatul special Liviu Teodorescu - cântăreț, compozitor și actor român, care a devenit cunoscut după participarea cu succes la emisiunile-concurs „Uite cine dansează!" (2017), „Te cunosc de undeva!" (2016), „Top 5 YouTube" (2015), „Vocea României" (2011-2012).
Remus Petrache
Sorin Petrache

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:13:22 Ora standard a Europei de Est