Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premii de 50.000 de euro pentru elevi și studenți antreprenori în competiții Junior Achievement (JA)

Competiția JA Business Plan Challenge

Premii de 50.000 de euro pentru elevi și studenți antreprenori în competiții Junior Achievement (JA)

50 de echipe de elevi și studenți vor concura la București în etapa națională a JA Company of the Year 2018, cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru tineri.
Junior Achievement aduce în școli și competiția JA Business Plan Challenge 2018. Câștigătorii merg la Next Generation Leaders Forum 2018, Canada.

Junior Achievement (JA) România invită elevii și studenții din România să-și dezvolte competențe antreprenoriale și să-și testeze ideile de business în două competiții europene: JA Business Plan Challenge 2018 și JA Company of the Year 2018.
Aceste competiții de antreprenoriat sunt deschise tuturor elevilor și studenților din România.
La competiția JA Business Plan Challenge 2018 pot participa tineri care doresc să dezvolte un concept de business  pe care ulterior să îl testeze pe piață prin lansarea și conducerea unei afaceri pilot sau a unui start-up. Dintre planurile de business înscrise în JA Business Plan Challenge vor fi selectate 50 pentru a se dezvolta în incubatorul de afaceri și a participa la etapa națională a competiției europene JA Company of the Year.
Ediția a XVIII-a a competiției europene JA Company of the Year în România
De-a lungul edițiilor, tinerii au impresionat cu start-up-uri inovatoare dintr-o gamă largă de domenii, de la agribusiness și industrii creative, la inginerie și științe aplicate. Anul trecut, peste 150 de start-up-uri create de elevi și studenți au fost selectate pentru a intra în etapa intermediară a competiției, incubatorul educațional de afaceri JA BizzFactoryTM.
La secțiunea elevi, șase tinere de la Liceul Teoretic ,,O.C Tăslăuanu" din Toplița au câștigat finala națională și au reprezentat România la finala europeană a competiției JA European Company of the Year 2017, desfășurată la Bruxelles, Belgia. Elevele au creat un „plasture GPS" multifuncțional, eficient în găsirea obiectelor ușor de pierdut sau în monitorizarea copiilor sau a persoanelor cu afecțiuni precum Alzheimer. Dispozitivul poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații și este ideal în viața oricui.
„Am învățat foarte multe pe parcursul acestei competiții și am devenit mai motivată în a-mi continua mini-compania și a studia business. Consider că aceste programe sunt foarte importante pentru dezvoltarea personală, deoarece îți conferă o imagine reală a ceea ce înseamnă o afacere, învățându-te cum să lucrezi în echipă și cum să depășești obstacole." - a declarat Edina Bako, câștigătoarea premiului „Alumni Leadership Award" în cadrul JA Europe Company of the Year 2017.
La categoria studenți, echipa InstaHouse de la Academia de Antreprenoriat a dezvoltat o platformă on-line care pune în legătură oamenii care au nevoie de servicii casnice cu agenți locali de încredere. Echipa a reprezentat România la finala europeană JA Europe Enterprise Challenge din Helsinki, Finlanda. Programele JA de educație antreprenorială sunt implementate în acest an în 236 de licee și 26 de universități din România.
În acest an, doar 50 de echipe vor intra în incubatorul educațional de afaceri JA BizzFactoryTM, unde, sub îndrumarea profesorului coordonator și a consultanților voluntari din business, vor trece prin toate etapele pilotării afacerii, de la realizarea unei cercetări de piață și crearea unei versiuni reale a produsului/serviciului oferit sau a unui prototip, până la interacțiunea cu piața și realizarea unei vânzări.
Echipele de elevi și studenți cu cele mai bune rezultate în incubator se vor califica în Finala Națională a competiției JA Company of the Year 2018, care va avea loc pe 22 mai, în București. Aici, tinerii își vor expune produsele sau serviciile și își vor prezenta planurile de afaceri - prin intermediul unui pitch - în fața juriului format din profesioniști din mediul de business pentru a câștiga un loc pe podium.
Participanții cu cele mai bune rezultate vor beneficia de premii în valoare totală de 50.000 de euro
*Burse pentru participarea la Next Generation Leaders Forum 2018, Canada, Ontario, august 2018
*Burse pentru participarea la finala European Company of the Year 2018 - secțiunea elevi - iulie 2018, Belgrad, Serbia
*Burse pentru participarea la finala Europe Enterprise Challenge 2018 - secțiunea studenți - iunie 2018, Riga, Letonia
*Premii speciale: Premiul „Ready for work"; Investiția anului în IT; Investiția anului în Design; Investiția anului în Agricultură.
Elevii și studenții din toată țara se pot înscrie în competiția JA Business Plan Challenge 2018 până pe 26 februarie 2018.
Informații despre procesul de înscriere sunt disponibile la http://jar.ro/bpc18 
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 35 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.400 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.
Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.
Dorin Călin

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:08 Ora de vară a Europei de Est