Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premii de 50.000 de euro pentru elevi și studenți antreprenori în competiții Junior Achievement (JA)

Competiția JA Business Plan Challenge

Premii de 50.000 de euro pentru elevi și studenți antreprenori în competiții Junior Achievement (JA)

50 de echipe de elevi și studenți vor concura la București în etapa națională a JA Company of the Year 2018, cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru tineri.
Junior Achievement aduce în școli și competiția JA Business Plan Challenge 2018. Câștigătorii merg la Next Generation Leaders Forum 2018, Canada.

Junior Achievement (JA) România invită elevii și studenții din România să-și dezvolte competențe antreprenoriale și să-și testeze ideile de business în două competiții europene: JA Business Plan Challenge 2018 și JA Company of the Year 2018.
Aceste competiții de antreprenoriat sunt deschise tuturor elevilor și studenților din România.
La competiția JA Business Plan Challenge 2018 pot participa tineri care doresc să dezvolte un concept de business  pe care ulterior să îl testeze pe piață prin lansarea și conducerea unei afaceri pilot sau a unui start-up. Dintre planurile de business înscrise în JA Business Plan Challenge vor fi selectate 50 pentru a se dezvolta în incubatorul de afaceri și a participa la etapa națională a competiției europene JA Company of the Year.
Ediția a XVIII-a a competiției europene JA Company of the Year în România
De-a lungul edițiilor, tinerii au impresionat cu start-up-uri inovatoare dintr-o gamă largă de domenii, de la agribusiness și industrii creative, la inginerie și științe aplicate. Anul trecut, peste 150 de start-up-uri create de elevi și studenți au fost selectate pentru a intra în etapa intermediară a competiției, incubatorul educațional de afaceri JA BizzFactoryTM.
La secțiunea elevi, șase tinere de la Liceul Teoretic ,,O.C Tăslăuanu" din Toplița au câștigat finala națională și au reprezentat România la finala europeană a competiției JA European Company of the Year 2017, desfășurată la Bruxelles, Belgia. Elevele au creat un „plasture GPS" multifuncțional, eficient în găsirea obiectelor ușor de pierdut sau în monitorizarea copiilor sau a persoanelor cu afecțiuni precum Alzheimer. Dispozitivul poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații și este ideal în viața oricui.
„Am învățat foarte multe pe parcursul acestei competiții și am devenit mai motivată în a-mi continua mini-compania și a studia business. Consider că aceste programe sunt foarte importante pentru dezvoltarea personală, deoarece îți conferă o imagine reală a ceea ce înseamnă o afacere, învățându-te cum să lucrezi în echipă și cum să depășești obstacole." - a declarat Edina Bako, câștigătoarea premiului „Alumni Leadership Award" în cadrul JA Europe Company of the Year 2017.
La categoria studenți, echipa InstaHouse de la Academia de Antreprenoriat a dezvoltat o platformă on-line care pune în legătură oamenii care au nevoie de servicii casnice cu agenți locali de încredere. Echipa a reprezentat România la finala europeană JA Europe Enterprise Challenge din Helsinki, Finlanda. Programele JA de educație antreprenorială sunt implementate în acest an în 236 de licee și 26 de universități din România.
În acest an, doar 50 de echipe vor intra în incubatorul educațional de afaceri JA BizzFactoryTM, unde, sub îndrumarea profesorului coordonator și a consultanților voluntari din business, vor trece prin toate etapele pilotării afacerii, de la realizarea unei cercetări de piață și crearea unei versiuni reale a produsului/serviciului oferit sau a unui prototip, până la interacțiunea cu piața și realizarea unei vânzări.
Echipele de elevi și studenți cu cele mai bune rezultate în incubator se vor califica în Finala Națională a competiției JA Company of the Year 2018, care va avea loc pe 22 mai, în București. Aici, tinerii își vor expune produsele sau serviciile și își vor prezenta planurile de afaceri - prin intermediul unui pitch - în fața juriului format din profesioniști din mediul de business pentru a câștiga un loc pe podium.
Participanții cu cele mai bune rezultate vor beneficia de premii în valoare totală de 50.000 de euro
*Burse pentru participarea la Next Generation Leaders Forum 2018, Canada, Ontario, august 2018
*Burse pentru participarea la finala European Company of the Year 2018 - secțiunea elevi - iulie 2018, Belgrad, Serbia
*Burse pentru participarea la finala Europe Enterprise Challenge 2018 - secțiunea studenți - iunie 2018, Riga, Letonia
*Premii speciale: Premiul „Ready for work"; Investiția anului în IT; Investiția anului în Design; Investiția anului în Agricultură.
Elevii și studenții din toată țara se pot înscrie în competiția JA Business Plan Challenge 2018 până pe 26 februarie 2018.
Informații despre procesul de înscriere sunt disponibile la http://jar.ro/bpc18 
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 35 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.400 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.
Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.
Dorin Călin

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:35 Ora standard a Europei de Est