Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre rețeaua școlară, cu planul de școlarizare (2018 - 2019) și Bacalaureat 2018

Noutăți de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor

Despre rețeaua școlară, cu planul de școlarizare (2018 - 2019) și Bacalaureat 2018

Domnul inspector școlar general Alin-Florin Novac-Iuhas a prezentat ieri (marți, 30 ianuarie 2018) în cadrul unei conferințe de presă două teme de actualitate: rețeaua școlară, cu planul de școlarizare pe anul școlar 2018 - 2019, respectiv Examenul de Bacalaureat - prima sesiune (la care înscrierile au și început în 29 ianuarie și țin până în 2 februarie).

Vorbind despre rețeaua școlară a unităților cu personalitate juridică, începând din 2012, au fost reamintite comasările, fuziunile importante care au avut loc în municipiul nostru: fostul C.T. ,,Andrei Șaguna" care a dispărut în urma fuzionării cu C.T. ,,Traian Vuia", iar din fuzionarea liceelor tehnologice ,,Ioan Bococi" și ,,George Barițiu" a rezultat un liceu nou: Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea. Și în județ, s-au întâmplat comasări și dispariții ale unor unități cu personalitate juridică, dar mai puțin spectaculoase (Școala din Șerani a ajuns la Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" din Borod, iar CSEI din Tileagd a fost ,,înghițit" de CSEI ,,Orizont" Oradea).
C.T. ,,Transilvania" dispare, dar rămâne în loc ,,C.T. ,,Constantin Brâncuși"
Prin comasarea C.T. ,,Transilvania" cu C.T. ,,Constantin Brâncuși", prima dispare, clasele de alimentație publică și turism ajung la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", cu profesori cu tot, iar celelalte se comasează cu cele de la ,,Constantin Brâncuși". C.T ,,Constantin Brâncuși" își mută sediul la C.T. Transilvania, iar în fostul sediu al brâncușienilor se mută clase de artiști, de la Liceul de Arte. Posibil ca și prin județ să se producă permutări, dar nu spectaculoase, în măsura în care în unele unități școlare scade (mult) numărul de copii, iar pentru eficientizare se va proceda la comasări (fuzionări). Ca tendință general valabilă, la grădinițe, lumea se orientează tot mai mult spre grădinițele cu program prelungit, iar cererea se manifestă tot mai mult chiar și în mediul rural. De la 499 de grupe cu program normal se va ajunge în toamnă la 490, iar de la 327 grupe cu program prelungit se va ajunge la 334. La învățământul primar (dar și la cel gimnazial), se caută reducerea numărului de clase în regim simultan. În prezent sunt 1.061 de clase independente și 358 în regim simultan, iar din toamnă, vom vorbi, probabil, despre 1.070 de clase independente și 333 în regim simultan. În ciclul liceal, ,,politica" educațională merge pe reducerea numărului de clase la profilul teoretic (mai cu seamă acolo unde se doreau câte două clase la același profil), ținându-se cont și de mediile mici ale candidaților. În schimb, se vrea creșterea numărului de clase la profilul tehnologic și vocațional și la învățământul profesional pentru a se ajunge treptat la ,,țintă": 60 la sută învățământ profesional și 40 la sută învățământ teoretic. De la 86 de clase cu profil teoretic, în toamnă se vor doar 83, de la 49 de clase cu profil tehnologic, la 55, de la 14 vocațional, la 16, iar de la 38 de clase șc. profesională la 40 (cu sistem dual în creștere, de la 7 clase la 16).
Indiferent de comasări și de reducerile de clase, cadrele didactice nu vor ajunge pe drumuri (fără loc de muncă), după cum le asigură generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. ,,Asigur cadrele didactice care sunt vizate de reorganizare că niciunul nu va rămâne pe dinafară", a precizat dl inspector școlar general Alin Novac-Iuhas.
Înscrierile la Bacalaureat au început luni
Noutățile legate de BAC țin de perioada de susținere a competențelor lingvistice și digitale, care încep în 12 februarie.
Înscrierile au început luni, 29 ianuarie și țin până în 2 februarie.
Deci în 12-13 februarie - proba A (evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română); 14-15 febr. - proba B (limba maternă), 16, 19-20 febr. - proba D (competențe digitale), 21-22 febr.  - proba C (competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională). La nivelul județului Bihor vor funcționa 47 de centre de susținere a examenului de Bacalaureat.
În 25 mai se vor închei cursurile pentru absolvenții de-a XII-a și a XIII-a, iar din 25 iunie vor susține probele scrise; în 25 iunie - proba Ea (limba și literatura română), în 26 - proba Eb (lb. maternă), 27 iunie - proba Ec (proba obligatorie a profilului), în 28 iunie - proba Ed (la alegere a profilului și specializării); în 4 iulie - afișarea rezultatelor, 5-8 iulie - contestațiile, iar în 9 iulie -  afișarea rezultatelor finale.
,,Nu am competențe să dau sarcini primarilor"
În afara celor două subiecte, dl inspector școlar general s-a referit și la un subiect apărut în presă, la clădirile școlare care au încă toaletele în curte, precizând că din cele 850 de clădiri, doar în 76 de clădiri avem această situație, iar cele 76 de clădiri deservesc doar 45 de unități școlare la nivelul județului Bihor.
,,Nu am competențe să trasez sarcini unuia sau altuia dintre primarii pe care îi avem, dar îi felicit, până la urmă, pe cei care reușesc să acceseze fonduri pentru tot ceea ce înseamnă reabilitarea întregii rețele școlare", a conchis dl inspector școlar general Alin Novac-Iuhas.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:20 Ora de vară a Europei de Est