Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne unesc și nu asupra celor care ne dezbină”

La 24 Ianuarie, mesajul domnului prefect Ioan Mihaiu a sunat așa:

,,Să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne unesc și nu asupra celor care ne dezbină”

,,Este datoria noastră să consolidăm ceea ce am moștenit, să readucem țării noastre curajul și respectul de altădată".

Unii doresc să facă ,,politică" (de prost gust) din orice, indiferent de ocazie, să jignească, să blameze, să judece, să provoace scandal și să dezbine, la TV, pe stradă, oriunde și prin orice mijloace. Vorba aceea: Scopul scuză mijloacele.
Ei, bine, ieri (24 Ianuarie 2018), prefectul nostru, domnul Ioan Mihaiu, în alocuțiunea rostită în Piața Unirii din Oradea, la sărbătorirea Unirii Principatelor Române, cu un calm englezesc, ne-a îndemnat la cumpătare, la a cântări lucrurile și a acționa în armonie cu aproapele nostru. Așa cum ne îndemnă, de altfel, și Biserica, prin vocea cea mai autorizată, Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.
,,Vă îndemn pe toți, cu mic, cu mare, pe toți cei cu inima română, să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne unesc și nu asupra celor care ne dezbină. Să căutăm în fiecare dintre noi un partener și nu un adversar; să ne câștigăm acel mod curat și corect de a ne raporta unii la alții (...). Este datoria noastră să consolidăm ceea ce am moștenit, să readucem țării noastre curajul și respectul de altădată", a concluzionat domnul prefect Ioan Mihaiu.
,,Datoria istoricului este nu să transmită surogate, ci valori unice de cultură și civilizație"
Vorbind despre cele două semnificații majore ale actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, doamna conferențiar univ. dr. Alina Stoica a arătat că ,,datoria istoricului este nu să transmită surogate, ci valori unice de cultură și civilizație"; cu atât mai mult cu cât ,,ne lăsăm atrași adesea de modele decadente, de nonvalori, care ne duc uneori nicăieri (și aceasta pentru că) uneori căutăm soluții efemere...".
După momentul artistic și depunerile de flori la statuia ecvestră a voievodului celei dintâi Uniri, orădenii, cu mic cu mare, s-au prins în Hora Unirii, în magnifica Piață a Unirii din Oradea.
Despre evenimentul de ieri, din Piața Unirii din municipiul de pe Crișul (cel) Repede, vă vor spune mai multe pozele, cu zecile...
Încă o apreciere, totuși: Ne bucură numărul mare de școli care și-au delegat reprezentanții în Piața Unirii, fiind într-o zi liberă (fără școală). Doamna inspector școlar Daniela Sopota vorbea de cel puțin 15 școli. Dacă aflăm, vă comunică chiar și numele lor (al școlilor).
***
Cele 15 (de pe Facebook) s-au făcut 19 (la statuie): colegiile naționale ,,Mihai Eminescu", ,,Emanuil Gojdu" și ,,Iosif Vulcan", colegiile tehnice ,,Traian Vuia", ,,Mihai Viteazul", ,,Constantin Brâncuși" și ,,Transilvania", liceele teoretice ,,Aurel Lazăr", ,,Lucian Blaga" și ,,Onisifor Ghibu", Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu", Liceul Teologic Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", Liceul de Arte, Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu", școlile gimnaziale Nr. 11, ,,Oltea Doamna", ,,Dacia", ,,Avram Iancu" și ,,Octavian Goga"...
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe, accesați Galeria foto: ,,Să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne unesc și nu asupra celor care ne dezbină”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:48 Ora de vară a Europei de Est