Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O hartă umană în Piața Unirii, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române

Studenții orădeni și-au propus și au și realizat

O hartă umană în Piața Unirii, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române

,,Cu ocazia aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Uniunea Studenților din Oradea (U.S.O.) își dorește aducerea împreună a studenților, elevilor, profesorilor, dar și a tuturor orădenilor.

Astfel, dorim să celebrăm împreună unitatea prin crearea unei hărți umane a României... Uniunea Studenților din Oradea îi va avea alături la acest eveniment și pe membrii Asociației Studenților Ingineri din Oradea (A.S.I.O.), membrii Asociației  Studenților Economiști din Oradea (A.S.E.O.), membrii Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni (A.S.E.B.) și membrii Asociației Studenților la Relații Internaționale și Studii Europene (A.R.I.S.E.). O astfel de manifestare s-a făcut posibilă doar prin susținerea necondiționată a doamnei prorector conf. univ. dr. Ligia Burtă", se spune în comunicatul semnat de președintele U.S.O., Magyar Raluca Loredana.
,,Dorim să îmbrățișăm și să promovăm ideea de unitate"
Întâmplarea (fericită) a făcut ca după realizarea obiectivului propus, să stăm de vorbă cu Diana Maria Borodi, studentă  în anul I la master, Fizică medicală  - Facultatea de Științe (de loc din Sighetu Marmației), unul dintre managerii de proiect, care ne-a dat mai multe detalii.
,,Dorim să îmbrățișăm și să promovăm ideea de unitate, în primul rând pentru că doar uniți vom reuși să facem o țară mai bună".
Au pornit la drum 50 de persoane; după ce li s-au alăturat studenți și din alte asociații, au ajuns la 100, iar în final, în Piața Unirii, estimează Diana că au fost astăzi peste 150 de persoane.
,,Ne-am bucurat de susținere totală atât în promovarea evenimentului, cât și în desfășurare din partea conducerii Universității. Am fost înțeleși și sprijiniți atât de doamna prorector conf. univ. dr. Ligia Burtă, cât și de domnul rector Constantin Bungău. Iar aici, în Piața Unirii, au fost alături de noi la eveniment chiar și domnul ministru Florian Bodog, domnul prefect Ioan Mihaiu și dl viceprimar Florin Birta.
Studentele Roxana Mureșan și Mădălina Ceh, de la Arhitectură și Construcții, ne-au creat harta marcând conturul cu 145 de coli A3. Ca totul să iasă ca la carte, ieri, 23 ianuarie, am avut chiar și o simulare a evenimentului, timp de mai bine de o oră pentru a elimina eventualele sincope sau erori", ne-a mai spus Diana.
Iubire, credință și nădejde
Ca fapt divers, în afara programului, înainte de pozele finale, domnul profesor univ. dr. Vasile Marcu a ținut să ne rețină atenția cu un ,,remember - 24 Ianuarie".
,,Până în 1971, în România nu s-a organizat, nu s-a marcat niciun eveniment pentru sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie. În 1971, un grup de studenți de la Universitatea din Oradea, împreună cu rectorul de atunci, regretatul Alexandru Săndulache și cei doi directori educativi ai căminelor (dintre care unul eram eu), au pornit de la cămine cu Hora Unirii până în fața Teatrului Național. Aici s-a dansat Hora Unirii. Ni s-au alăturat și orchestrele de la cele două restaurante mari din apropiere, de la Restaurantul Oradea și Transilvania... De la Europa liberă s-a aflat că în Oradea au fost manifestații studențești. A doua zi, ministrul Învățământului și primul secretar al C.C. al U.T.C. au venit la Oradea. Ne așteptam la critică și sancțiuni... Primul secretar ne-a zis: ,,Dragi colegi, vă felicit și vă promit că din această zi, în toate centrele universitare din România, ziua de 24 Ianuarie va fi sărbătorită indiferent  în ce zi cade".
,,Eu vă doresc să aveți parte de iubire, credință și nădejde", a conchis dl prof. univ. dr. Vasile Marcu.
Noi vom încheia aceste rânduri felicitându-i pe organizatorii evenimentului pentru Harta umană realizată astăzi în Piața Unirii din Oradea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O hartă umană în Piața Unirii, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:10 Ora standard a Europei de Est