Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O hartă umană în Piața Unirii, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române

Studenții orădeni și-au propus și au și realizat

O hartă umană în Piața Unirii, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române

,,Cu ocazia aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Uniunea Studenților din Oradea (U.S.O.) își dorește aducerea împreună a studenților, elevilor, profesorilor, dar și a tuturor orădenilor.

Astfel, dorim să celebrăm împreună unitatea prin crearea unei hărți umane a României... Uniunea Studenților din Oradea îi va avea alături la acest eveniment și pe membrii Asociației Studenților Ingineri din Oradea (A.S.I.O.), membrii Asociației  Studenților Economiști din Oradea (A.S.E.O.), membrii Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni (A.S.E.B.) și membrii Asociației Studenților la Relații Internaționale și Studii Europene (A.R.I.S.E.). O astfel de manifestare s-a făcut posibilă doar prin susținerea necondiționată a doamnei prorector conf. univ. dr. Ligia Burtă", se spune în comunicatul semnat de președintele U.S.O., Magyar Raluca Loredana.
,,Dorim să îmbrățișăm și să promovăm ideea de unitate"
Întâmplarea (fericită) a făcut ca după realizarea obiectivului propus, să stăm de vorbă cu Diana Maria Borodi, studentă  în anul I la master, Fizică medicală  - Facultatea de Științe (de loc din Sighetu Marmației), unul dintre managerii de proiect, care ne-a dat mai multe detalii.
,,Dorim să îmbrățișăm și să promovăm ideea de unitate, în primul rând pentru că doar uniți vom reuși să facem o țară mai bună".
Au pornit la drum 50 de persoane; după ce li s-au alăturat studenți și din alte asociații, au ajuns la 100, iar în final, în Piața Unirii, estimează Diana că au fost astăzi peste 150 de persoane.
,,Ne-am bucurat de susținere totală atât în promovarea evenimentului, cât și în desfășurare din partea conducerii Universității. Am fost înțeleși și sprijiniți atât de doamna prorector conf. univ. dr. Ligia Burtă, cât și de domnul rector Constantin Bungău. Iar aici, în Piața Unirii, au fost alături de noi la eveniment chiar și domnul ministru Florian Bodog, domnul prefect Ioan Mihaiu și dl viceprimar Florin Birta.
Studentele Roxana Mureșan și Mădălina Ceh, de la Arhitectură și Construcții, ne-au creat harta marcând conturul cu 145 de coli A3. Ca totul să iasă ca la carte, ieri, 23 ianuarie, am avut chiar și o simulare a evenimentului, timp de mai bine de o oră pentru a elimina eventualele sincope sau erori", ne-a mai spus Diana.
Iubire, credință și nădejde
Ca fapt divers, în afara programului, înainte de pozele finale, domnul profesor univ. dr. Vasile Marcu a ținut să ne rețină atenția cu un ,,remember - 24 Ianuarie".
,,Până în 1971, în România nu s-a organizat, nu s-a marcat niciun eveniment pentru sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie. În 1971, un grup de studenți de la Universitatea din Oradea, împreună cu rectorul de atunci, regretatul Alexandru Săndulache și cei doi directori educativi ai căminelor (dintre care unul eram eu), au pornit de la cămine cu Hora Unirii până în fața Teatrului Național. Aici s-a dansat Hora Unirii. Ni s-au alăturat și orchestrele de la cele două restaurante mari din apropiere, de la Restaurantul Oradea și Transilvania... De la Europa liberă s-a aflat că în Oradea au fost manifestații studențești. A doua zi, ministrul Învățământului și primul secretar al C.C. al U.T.C. au venit la Oradea. Ne așteptam la critică și sancțiuni... Primul secretar ne-a zis: ,,Dragi colegi, vă felicit și vă promit că din această zi, în toate centrele universitare din România, ziua de 24 Ianuarie va fi sărbătorită indiferent  în ce zi cade".
,,Eu vă doresc să aveți parte de iubire, credință și nădejde", a conchis dl prof. univ. dr. Vasile Marcu.
Noi vom încheia aceste rânduri felicitându-i pe organizatorii evenimentului pentru Harta umană realizată astăzi în Piața Unirii din Oradea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O hartă umană în Piața Unirii, astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:09 Ora de vară a Europei de Est