Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Direcția Economică și-a prezentat raportul de activitate și bugetul pe 2018

Vineri,

Direcția Economică și-a prezentat raportul de activitate și bugetul pe 2018

Directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea împreună cu directorii adjuncți Nadia Haș și Sorin Iacob au susținut vineri, 19 ianuarie 2018, o conferință de presă privind bilanțul de activitatea al Direcției Economice pe anul 2017, dar și detalii importante privind bugetul pe acest an.

Planul de buget pentru anul 2018 este de 985.590.480 lei cu o scădere procentuală de 6% față de bugetul anului 2017, scădere datorată în principal faptului că salariile profesorilor nu se mai regăsesc în bugetul municipiului, deoarece nu se mai plătesc din bugetul orașului, dar și datorită reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care face ca bugetul local să piardă o sumă importantă de bani prin reducerea impozitului pe salarii.
Anul 2017 - un an cu multe modificări legislative
În deschiderea conferinței de presă, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea a făcut o scurtă prezentare a anului ce tocmai a trecut: ,,Anul 2017 s-a desfășurat sub impactul modificărilor legislative, predictibilitatea fiscală lipsind de cele mai multe ori în acest an. Cu toate aceste au existat mai multe puncte bune, printre care se numără: modul în care am reușit să închidem execuția fiscală; modul în care gestionăm datoria publică, reușind să reducem soldul cu 20 milioane de euro; încheierea contractului de finanțare cu BEI care are cele mai mici costuri de împrumut pentru autoritățile locale; sprijinul financiar nerambursabil de 15 milioane de lei venit din partea Guvernului, introducerea Direcției Patrimoniu Imobiliar în structura primăriei".
În continuare directorul adjunct Nadia Haș a prezentat în ce a constat activitățile Direcției Economice în anul 2017, dar și sinteza execuției bugetare, bugetul local pe 2017 care a fost de 739.482.220, din care executat 656.847.906 lei, gradul de realizare a veniturilor în 2017 - 88,83%, gradul de realizare a investițiilor în 2017 - 63%,  cheltuielile operaționale în 2017 , situația datoriei publice, dar și cum a fost evaluată Oradea de agenţia internaţională Fitch Rating, ,,care și în anul 2017 își păstrează aceeași viziune față de performanțele financiare robuste ale municipiului Oradea".
Nadia Haș a mai precizat că în 2017 s-au făcut un număr de 16 rectificări ale  bugetului local, rectificări care au fost necesare fie datorită diverselor modificări legislative care au vizat salariile, fie descentralizării cheltuielilor școlilor sau gestionării datorie publice.
Fluctuații ale masei impozabile
Directorul adjunct Sorin Iacob a prezentat modul în care au fost administrate în anul 2017 creanțele fiscale atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice, care au fost facilitățile fiscale acordate investitorilor, situația restanțierilor.
Sorin Iocob a precizat: ,,În ceea ce privește masa impozabilă se observă o creștere a numărului de clădiri, creștere datorată achizițiilor de la dezvoltatorii locali, dar și apariției clădirilor mixte. O creștere fantastică se observă la mijloacele de transport, mai ales a celor second-hand. În ceea ce privește evoluția terenurilor, observăm o creștere a suprafețelor din categoria agricol în detrimentul suprafețelor declarate curți-construcții. În ceea ce privește modul de încasare a impozitelor și taxelor,  ne dorim ca în anul 2018 sumele încasate prin casierie să scadă, iar cele încasate prin celelalte mijloace moderne să crească".
Obiective pentru anul 2018
În finalul conferinței de presă, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea a prezentat principalele obiective pentru anul 2018:
îmbunătățirea relației cu contribuabilii
suplimentarea personalului din ghișee în anumite intervale orare
implementarea unui automat (ATM) de plăți easy/self-pay
implementarea unui sistem de coduri de bare pe facturi și documente  cu informații de plată
promovarea mijloacelor de plată online (Campanie pentru plata online)
acțiuni concentrate în cazul societăților aflate în insolvență și care dețin bunuri imobile
verificări privind corecta declarare a categoriile de teren
semnarea unui nou contract cu BEI pentru 14 milioane euro
selecția noilor membri ai Consiliilor de Administrație la Termoficare Oradea SA și monitorizarea activității membrilor CA prin indicatori de performanță
coordonarea activității ordonatorilor terțiari de credite
Primăria continuă investițiile și în anul 2018
În anul 2018, Primăria Oradea are în vedere continuarea următoarelor investiții: Restaurarea Casei Darvas - La Roche, consolidarea și refacerea versantului în Grădina Publică Dealul Ciuperca, reabilitarea sistemului de termoficare urbană - etapa II, Amenajare Str. Vasile Alecsandri, Programul de reabilitare a fațadelor imobilelor din Centrul Istoric (Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Vulturul Negru, Str. Republicii Nr. 13, Casa Poynar, etc.), construirea podului peste Crișul Repede între Str. Plevnei și Str. Szigligeti Ede, amenajarea Parcului Sportiv  Salca III, reabilitare Str. Barcăului și realizarea girației Str. Oneștilor, introducere utilităților și construcție drumuri Cartierul Ceyrat, plata în rate a sistemului informatic integrat pentru citirea și managementul contoarelor de energie termică, plata în rate a parcajelor supraetajate zona Tribunalului Bihor și decongestionarea traficului rutier în euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar prin realizarea unui drum rapid de legătură. (B.P.)

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:59 Ora de vară a Europei de Est