Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sufocare (Jurnalul unui sinucigaș cronic)

Premieră națională la Teatrul ,,Regina Maria”

Sufocare (Jurnalul unui sinucigaș cronic)

Teatrul ,,Regina Maria" are deosebita plăcere de a anunța premiera națională a spectacolului „Sufocare (Jurnalul unui sinucigaș cronic)", dramatizare de Ovidiu Caița după „Sufocare", de Chuck Palahniuk, regia Ovidiu Caița.

Premiera va avea loc duminică, 21 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Mare, cu publicul pe scenă și se va juca cu casa închisă, numărul de locuri (80) fiind limitat și fără posibilitatea de a se suplimenta. De asemenea, și pentru următoarele două reprezentații, care au fost puse în vânzare odată cu publicarea programului lunii ianuarie, toate locurile sunt rezervate. Cei care doresc să vadă spectacolul și nu au reușit încă să achiziționeze bilete, au posibilitatea să aleagă una dintre reprezentațiile programate în data de 6 și 7 februarie.
Autorul piesei „Sufocare", Chuck Palahniuk, este un jurnalist și romancier american al cărui succes se află în strânsă legătură cu stilul său satiric de a aborda teme tabu. Reușește să creeze opere de tip pamflet, îmbibate în umor negru, pe care le construiește pornind de la câteva dintre cele mai acute disfuncții de ordin spiritual, filosofic sau existențial ale oamenilor din societatea zilelor noastre. Este cunoscut mai ales pentru romanul „Fight Club" cu care a debutat în anul 1996 și a cărui ecranizare a avut un succes răsunător. Fiind specializat în crearea de anti-eroi (schizofrenici, escroci, mizantropi, persoane care suferă de un comportament sexual deviant, dependenți de droguri, cinici etc.), autorul modelează personajul principal al romanului „Sufocare" după același șablon. Îl avem astfel pe Victor Mancini, dependent de sex, care devine un escroc ingenios când se vede nevoit să câștige mai mulți bani pentru a o putea întreține pe mama sa bolnavă care se află într-un sanatoriu.
Textul original este tradus în limba română de Mihai Chirilov, iar dramatizarea este realizată de regizorul Ovidiu Caița. Subtitlul „Jurnalul unui sinucigaș cronic" este inspirat dintr-un editorial scris de Chuck Palahniuk: „Trăiește ca și cum ai muri", care a avut un impact puternic în rândurile cititorilor.
Direcția de scenă a spectacolului îi aparține tot regizorului sătmărean, care nu se află pentru prima oară în orașul nostru, reușind deja să capteze atenția publicului orădean cu cele două spectacole montate pe scena Teatrului ,,Regina Maria": „Biloxi Blues" (2011) și „Seara de ajun" (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO).
Decorul spectacolului este realizat de scenografa orădeancă Oana Cernea, care se întâlnește din nou cu regizorul Ovidiu Caița în această formulă după ce au lucrat împreună la montarea spectacolului „Seara de ajun" și a altor spectacole puse în scenă la alte teatre din țară.
Echipa este completată de Andrei Raicu, căruia îi aparține sound designul și muzica originală și care se află la prima colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria" și de Lucian Moga, căruia îi aprține partea de light design.
Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tămășanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Șerban Borda, Sorin Ionescu, Ciprian Ciuciu.
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00 - 13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Vă aşteptăm la teatru!
Ramona Gabriela Nemeș

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:55 Ora standard a Europei de Est