Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică”

Luni, eminescienii și-au sărbătorit, iar și iară, patronul spiritual

,,Educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică”

,,De câțiva ani, 15 ianuarie este și sărbătoarea Colegiului Național ,,Mihai Eminescu". Ea coincide, deloc întâmplător, cu ziua nașterii poetului al cărui nume îl poartă, cu Ziua Culturii Naționale, pentru că educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică.

Ne sunt alături oameni dragi, legați într-un fel sau altul de  școală, fie pentru că s-au format aici, fie că, prin responsabilitățile pe care le au azi, susțin și coordonează activitățile complexe care se desfășoară într-o instituție de învățământ".
Am citat-o pe doamna director, profesor dr. Livia Cătălina Muntean.
La ceas aniversar, doamna director și directorii adjuncți (prof. Ioan Cadar și prof. Hochausser Eniko) au avut alături, în prezidiu, dar și sală, invitați de seamă, pe domnul viceprimar Mircea Mălan, pe domnul inspector școlar general Alin Florin Novac-Iuhas, împreună cu ,,jumătate" din I.S.J. Bihor, oaspeți dragi și personalități marcante, cadre universitare din Cluj-Napoca, unii chiar foști absolvenți ai instituției de învățământ, precum distinsul rector Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu"; alături de domnia a onorat un alt cadru universitar clujean, dl prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, director al Institutului Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca, pe care premierul Dacian Cioloș l-a propus drept ministru al Sănătății.
Trei dintre redactorii revistei școlii, ,,Ritmuri eminesciene", prof. Monica Dumitraș, Laura-Teodora Ardelean și Dorotea Ianc, au prezentat cel de-al V-lea număr, iar directorii adjuncți, doamna profesor Hochausser Eniko și domnul profesor Ioan Cadar, au înmânat diplome cadrelor didactice și elevilor care au obținut rezultate deosebite la învățătură și la concursurile și olimpiadele școlare în anul școlar 2016 - 2017; ca să dăm un exemplu, din ceea ce s-a afișat pe ecran, numai la Bacalaureatul din vară, eminescienii au strălucit prin notele de 10 obținute: 53 la Istorie, 17 la Mate, 11 la Anatomie, 10 la Limba română, șase la Logică, două la Info și o notă de 10 la Fizică.
Pe scenă au urcat apoi artiștii, elevii talentați, care și-au prezentat mesajul lor de Ziua Colegiului și a patronului spiritual.
Zilele eminescienilor nu s-au încheiat luni, odată cu lăsarea cortinei. Așa după cum am mai scris, activitățile omagiale continuă și în următoarele trei zile (marți de la ora 13.00; miercuri între 10 și 12, dar și de la 12, de la 13 și de la 13.30, iar joi, cu trei activități, de la 11, de la 12 și de la ora 13.00.
Felicitări elevilor și dascălilor eminescieni pentru statutul și imaginea de lideri pe care și le-au câștigat și apărat în decursul istoriei învățământului bihorean!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: ,,Educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:40:05 Ora standard a Europei de Est