Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

Proiecte scăldate în lumina Crăciunului

Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

Marți, 19 decembrie 2017, în sala festivă a Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, colindătorii, în prezența lui Moș Crăciun, ne-au vestit că s-a născut Pruncul Sfânt, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof. Balota Laura care a subliniat importanţa sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos arătând că iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sărbătorirea Naşterii Domnului.
La români, sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet.
Acest fapt se poate observa şi din entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare, la şcoală sau în familie. Copiii sunt cei care aşteaptă cu nerăbdare şi bucurie venirea lui Moş Crăciun, iar  veselia  lor se exprimă  atât  prin  colindele tradiţionale, cât şi în realizarea unor lucrări literare şi plastice sub formă de desene, colaje, felicitări specifice acestei sfinte sărbători. Acesta este unul  dintre argumentele organizării acestui eveniment, oferind astfel prilejul tuturor copiilor să îşi exprime bucuria sosirii Crăciunului așa cum știu ei mai bine.
Şirul activităţilor a debutatat cu evoluţia pe scenă a corului şcolii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, care a pregătit minuțios momentul împreună cu prof. Șumălan Mihaiela și prof. Lăzău Florin, încântând pe deplin publicul cu două colinde minunate, interpretate pe voci ,,O, ce veste minunată!" și ,,Legănelul lui Iisus".
Pe scenă au urmat două scenete prin care  s-a  reactualizat momentul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și în care actorii principali, care au dat viață personajelor biblice au fost elevi selectați din diferite clase din cadrul liceului nostru care au dat dovadă de adevărate veleități artistice. Prima scenetă s-a intitulat ,,Viflaime,Viflaime" și a fost coordonată de d-nul profesor Simuț Adrian, iar următoarea scenetă s-a intitulat ,,Nașterea Domnului nostru", fiind coordonată de d-nele prof. Bărcăuan Cristina și Nadiș Cristina. Psihologul școlii, d-nul Lăzău Florin, a încântat și dânsul, în acest moment, publicul  cu două colinde vechi tradiționale.
Au urmat cetele de colindători formate din elevii școlii coordonați de d-nii. profesori: Boțiu Viorel, Monica Matiuț, Bobiș Ramona. Corul elevilor interni a fost coordonat de d-nele pedagoge: Floricuța Cătană, Sim Ioana, Elena Rotar și Moț Monica. Toți colindătorii  au sensibilizat publicul cu  buchete de colide diverse.
Un grup de elevi, coordonat de d-na prof. de limba engleză Micula Alexandra, a interpretat cântecul ,,So this is Christmas", moment însoțit de sunetul unei viori la care protagonita a fost eleva Talpaș Claudia din clasa  a IX-a A.
Momentul de dans intitulat sugestiv ,,Vis de iarnă" a fost realizat de câțiva elevi veseli, coordonați de d-nele prof. Susa Adriana și Ciurba Anca.
Activitățile de pe scenă s-au încheiat cu un crâmpei de colinde tradiționale și poezii tematice  care au prins viață prin glasul nevinovat al elevilor care formează corul școlii, coordonat de d-na prof. Șumălan Mihaiela, acompaniați la orgă de elevul Farcas Atilla Carol din clasa a XI-a F.
Ultimul cuvânt l-a avut directorul școlii, dl prof. Sâncelean Tiberiu, care a mulțumit  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului, elevilor, dar și d-nei inspector de specialitate Vese Alina, prezentă la eveniment, alături de directorul adjunct, doamna prof. Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost ,,scăldată" într-un decor specific  sărbătorilor de iarnă, realizat de câțiva elevi sub coordonarea cadrelor didactice (Șumălan Mihaiela,Todică Marcela, Micula Alexadra, Dobai Valentina, Calău Ramona).
,,Bine ai venit, Moș Crăciune!"
În cursul săptămânii  premergătoare evenimentului , în cadrul școlii s-a derulat un proiect sub formă de concurs ,,Bine ai venit, Moș Crăciune!" coordonat de d-na prof. Pop Elena și desfășurat pe trei secțiuni: clasa cea mai frumos împodobită, camera cea mai frumos împodobită, expoziție cu creații  ale  elevilor. În urma jurizării cei implicați au fost premiați și apreciați.Tot în această perioadă s-au mai desfășurat diferite activități prevăzute în cadrul a două proiecte derulate la nivel de școală: ,,Magia sărbătorilor de iarnă", coordonat de d-na prof. Movilă Cornelia, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Remetea și Meziad și în acest sens elevii de la aceste școli au fost prezenți miercuri, 20.XII.2017,  cu cadouri și colinde în unitatea noastră școlară. Un alt proiect intitulat ,,Decembrie de poveste" a avut ca și coordonatori pe prof. Crainic Geanina și Cozma Anca.
Pentru că Sărbătoarea Crăciunului înseamnă și dăruire, dna profesor Fazecaș Manuela, împreună cu prof. Crainic Geanina, Cozma Anca și Lazău Florin, a pregătit cadouri pe care le-a oferit cu multă plăcere tuturor elevilor prezenți la activitate. Acest gest nobil a fost posibil cu sprijinul Asociației Romanian Dirtekt Hilfe din Elveția, reprezentată de dna Claudia Fisher.
S-au împărţit fructe tuturor elevilor de către d-na prof. Bănică Dana, responsabil S.N.A.C. pe şcoală. Fructe care au fost dăruite de către elevii voluntari de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" Oradea coordonaţi de d-nele prof. Krenek Claudia şi Ile Angela.
Prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:19:54 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...