Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

Proiecte scăldate în lumina Crăciunului

Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

Marți, 19 decembrie 2017, în sala festivă a Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, colindătorii, în prezența lui Moș Crăciun, ne-au vestit că s-a născut Pruncul Sfânt, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof. Balota Laura care a subliniat importanţa sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos arătând că iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sărbătorirea Naşterii Domnului.
La români, sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet.
Acest fapt se poate observa şi din entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare, la şcoală sau în familie. Copiii sunt cei care aşteaptă cu nerăbdare şi bucurie venirea lui Moş Crăciun, iar  veselia  lor se exprimă  atât  prin  colindele tradiţionale, cât şi în realizarea unor lucrări literare şi plastice sub formă de desene, colaje, felicitări specifice acestei sfinte sărbători. Acesta este unul  dintre argumentele organizării acestui eveniment, oferind astfel prilejul tuturor copiilor să îşi exprime bucuria sosirii Crăciunului așa cum știu ei mai bine.
Şirul activităţilor a debutatat cu evoluţia pe scenă a corului şcolii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, care a pregătit minuțios momentul împreună cu prof. Șumălan Mihaiela și prof. Lăzău Florin, încântând pe deplin publicul cu două colinde minunate, interpretate pe voci ,,O, ce veste minunată!" și ,,Legănelul lui Iisus".
Pe scenă au urmat două scenete prin care  s-a  reactualizat momentul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și în care actorii principali, care au dat viață personajelor biblice au fost elevi selectați din diferite clase din cadrul liceului nostru care au dat dovadă de adevărate veleități artistice. Prima scenetă s-a intitulat ,,Viflaime,Viflaime" și a fost coordonată de d-nul profesor Simuț Adrian, iar următoarea scenetă s-a intitulat ,,Nașterea Domnului nostru", fiind coordonată de d-nele prof. Bărcăuan Cristina și Nadiș Cristina. Psihologul școlii, d-nul Lăzău Florin, a încântat și dânsul, în acest moment, publicul  cu două colinde vechi tradiționale.
Au urmat cetele de colindători formate din elevii școlii coordonați de d-nii. profesori: Boțiu Viorel, Monica Matiuț, Bobiș Ramona. Corul elevilor interni a fost coordonat de d-nele pedagoge: Floricuța Cătană, Sim Ioana, Elena Rotar și Moț Monica. Toți colindătorii  au sensibilizat publicul cu  buchete de colide diverse.
Un grup de elevi, coordonat de d-na prof. de limba engleză Micula Alexandra, a interpretat cântecul ,,So this is Christmas", moment însoțit de sunetul unei viori la care protagonita a fost eleva Talpaș Claudia din clasa  a IX-a A.
Momentul de dans intitulat sugestiv ,,Vis de iarnă" a fost realizat de câțiva elevi veseli, coordonați de d-nele prof. Susa Adriana și Ciurba Anca.
Activitățile de pe scenă s-au încheiat cu un crâmpei de colinde tradiționale și poezii tematice  care au prins viață prin glasul nevinovat al elevilor care formează corul școlii, coordonat de d-na prof. Șumălan Mihaiela, acompaniați la orgă de elevul Farcas Atilla Carol din clasa a XI-a F.
Ultimul cuvânt l-a avut directorul școlii, dl prof. Sâncelean Tiberiu, care a mulțumit  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului, elevilor, dar și d-nei inspector de specialitate Vese Alina, prezentă la eveniment, alături de directorul adjunct, doamna prof. Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost ,,scăldată" într-un decor specific  sărbătorilor de iarnă, realizat de câțiva elevi sub coordonarea cadrelor didactice (Șumălan Mihaiela,Todică Marcela, Micula Alexadra, Dobai Valentina, Calău Ramona).
,,Bine ai venit, Moș Crăciune!"
În cursul săptămânii  premergătoare evenimentului , în cadrul școlii s-a derulat un proiect sub formă de concurs ,,Bine ai venit, Moș Crăciune!" coordonat de d-na prof. Pop Elena și desfășurat pe trei secțiuni: clasa cea mai frumos împodobită, camera cea mai frumos împodobită, expoziție cu creații  ale  elevilor. În urma jurizării cei implicați au fost premiați și apreciați.Tot în această perioadă s-au mai desfășurat diferite activități prevăzute în cadrul a două proiecte derulate la nivel de școală: ,,Magia sărbătorilor de iarnă", coordonat de d-na prof. Movilă Cornelia, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Remetea și Meziad și în acest sens elevii de la aceste școli au fost prezenți miercuri, 20.XII.2017,  cu cadouri și colinde în unitatea noastră școlară. Un alt proiect intitulat ,,Decembrie de poveste" a avut ca și coordonatori pe prof. Crainic Geanina și Cozma Anca.
Pentru că Sărbătoarea Crăciunului înseamnă și dăruire, dna profesor Fazecaș Manuela, împreună cu prof. Crainic Geanina, Cozma Anca și Lazău Florin, a pregătit cadouri pe care le-a oferit cu multă plăcere tuturor elevilor prezenți la activitate. Acest gest nobil a fost posibil cu sprijinul Asociației Romanian Dirtekt Hilfe din Elveția, reprezentată de dna Claudia Fisher.
S-au împărţit fructe tuturor elevilor de către d-na prof. Bănică Dana, responsabil S.N.A.C. pe şcoală. Fructe care au fost dăruite de către elevii voluntari de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" Oradea coordonaţi de d-nele prof. Krenek Claudia şi Ile Angela.
Prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:34 Ora de vară a Europei de Est