Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În spiritul Crăciunului

Cu daruri la Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități Bratca

În spiritul Crăciunului

„SNAC presupune dezvoltarea activităţii de voluntariat realizată de copii/elevi din învăţământul preuniversitar şi studenţi, care permite acestora să devină cetăţeni informaţi şi devotaţi solidarităţii umane" și are ca scop creșterea interacțiunii și a incluziunii sociale.

Participând și noi la acest program, am încercat să organizăm activități incitante și interesante atât pentru persoanele aflate în dificultate, cât și pentru voluntari.
Una dintre  acestea este și campania națională socială ,,Săptămâna legumelor şi fructelor donate". Deși de obicei o realizăm în noiembrie, anul acesta am realizat-o în decembrie din două motive: datorită distanței la care este situată instituția beneficiară, dar și „tradiției" pe care o avem de câțiva ani de a merge de Crăciun la acest centru (Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități Bratca).
Am putea spune că ștafeta generozității a fost transmisă generaţie după generaţie, astfel că în acest an, implicarea elevilor, părinților și a cadrelor didactice a demonstrat că și-au însușit „lecția bunătății", iar faptul că activitatea s-a desfășurat în preajma Crăciunului putem spune că prin efortul tuturor s-a reușit să dăruim o mică bucurie unor persoane aflate în dificultate.
Importanța unor astfel de acțiuni este redată de prof. Lungu Cosmina, nu doar unul dintre inițiatorii acestei activității, ci și „sufletul" activităților de voluntariat: „Ca-n fiecare an și anul acesta, ne-am pregătit pentru a face o bucurie celor de la Bratca. De ce mergem? Pentru mine personal, voluntariatul e un mod de viață. De fiecare dată când am organizat asemenea activități, am încercat să îi conștientizez pe elevi, să se implice dăruind din toată inima lor și fără a ,,trâmbița" fapta făcută. Anul acesta dăruirea tuturor elevilor și a cadrelor didactice a fost din belșug, astfel încât am putut pregăti cadouri consistente fiecărui copil de acolo, să cumpărăm lenjerie intimă pentru ei, materiale necesare noii săli de kinetoterapie ce s-a deschis, precum și multe alimente. Personal m-am bucurat să văd bucuria cu care fiecare s-a implicat, începând cu cei ce au dăruit, cât și cei ce ne-au ajutat să le transportăm".
În această activitate s-au implicat de 292 de elevi şi preşcolari, alături de părinții lor, precum şi 26 de cadre didactice. Au beneficiat 50 de persoane defavorizate de rezultatele activității care au constat în: cantități însemnate de fructe și legume, conserve din fructe și legume, alimente (făină, ulei, zahăr etc), jucării, pături, precum și donații în bani din care s-au achiziționat pachețele cadou, șosete, lenjerie intimă, patru mingi medicinale, papetărie, echipament sportiv (două mingi de fotbal, una de baschet, coș baschet mobil, cinci seturi mingi „speciale").
Citeam undeva că ,,a primi, a dărui, a mulțumi" îl caracterizează pe OM". Prin modul în care s-au implicat în activitatea caritabilă elevii, părinții și cadrele didactice de la școala noastră au demonstrat că au aceste caracteristici, că sunt generoși și solidari cu cei care au nevoie de ajutorul nostru.
Prof. Maria Ujoc,
Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:36 Ora de vară a Europei de Est