Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dăruiți o carte!

Ce alegem și cum alegem cadourile? Ce dăruim?

Dăruiți o carte!

Pe parcursul unui an întreg avem parte de evenimente fel de fel. Mereu suntem puși în situația de a dărui ceva cuiva și nu neapărat din familie. Ce alegem și cum alegem?
Să nu coste o avere, să fie memorabile și să placă...
Grea decizie când ai familie mare și prieteni numeroși.

Editura Vremea ne propune să dăruim o carte!
N-ai cum să dai greș - prețuri accesibile, categorii de cărți pe toate gusturile, coperte care iau ochii! Pentru cititorii pasionați, punem la dispoziție cele mai vândute titluri ale Editurii Vremea în cadrul Gaudeamus:
Faptele apostolilor, de Cristian Bădiliță - cea mai nouă carte a acestui autor în continuarea seriei de mare succes a Evangheliilor după Luca, Matei, Marcu și Ioan. Este un titlu mai mult decât în spiritul creștin al Crăciunului, ce explică pe înțelesul tuturor... faptele apostolilor.
Lungul drum al nopții către zi. Memorii 1948-1978, de Dinu Ghika - un jurnal descoperit după dispariția lui Dinu Ghika, descoperit întâmplător de nepoții săi, și lansat la Gaudeamus 2017. Jurnalul descrie cu hazul specific românului necazurile cotidiene din anii de teroare comunistă: nedreptățile profesionale, abuzurile în ce privește proprietatea privată și mai ales modalitățile tragi-comice prin care românul păcălea autoritățile, se descurca adică.
Amintiri din strada Suvenir. Poveștile Doamnei Ioana Crupenschi, de Victoria Dragu Dimitriu - una dintre cele mai așteptate cărți, cea mai nouă din colecția Planeta București. Scrisă sub forma unui interviu antrenant, această carte este despre frumusețea unei familii unite, al cărei destin se împletește cu istoria mai multor case bucureștene și nu numai.
Jurnal de sfârșit de ciclu 1989-1992, de Vintilă Horia - cel mai nou titlu din seria de autor Vintilă Horia. Jurnalul a fost recuperat adunând și ordonând pagini pe care fiica autorului le-a găsit în biroul acestuia. Este o carte ce invită în intimitatea sufletească a lui Vintilă Horia: informații despre geneza și destinul unor cărți ale sale, exasperări în legătură cu soarta României, reintrată în zodia comunismului după Revoluția din 1989, reflecții despre autori, universitari, medii intelectuale și teologice din Occident, portrete ale unor exilați români, scene de familie.
Mintea absorbantă, de Maria Montessori - un titlu foarte așteptat în România. Cartea se adresează tinerelor mămici care doresc să își crească copiii în așa fel încât să le dea toate șansele de a se dezvolta pe măsura potențialului nativ. Iubirea și încrederea în forțele și capacitățile celui mic reprezintă cei doi termeni-cheie în creșterea copiilor de la 0 la 5 ani conform metodei Montessori.
Comandate on-line, toate aceste cărți pot fi achiziționate cu o reducere de 10%. (E.V.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:19:17 Ora standard a Europei de Est