Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre cartea ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul”

La Grădinița Creștină ,,Emanuel” din Oradea

Despre cartea ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul”

Ajungând în 18 decembrie 2017, la Grădinița Creștină ,,Emanuel" din Oradea, în cadrul proiectului ,,Dăruind vei dobândi", doamna profesor Violeta Moțoc ne-a dăruit cartea sa, intitulată ,,Rugăciunile copiilor ating Cerul".

Absolvind Universitatea Emanuel din Oradea, secția Teologie-Didactică în vara anului 1996, doamna profesor Violeta Moțoc a avut marea șansă, ca din toamnă, să lucreze la Grădinița Creștină ,,Emanuel", proaspăt înființată, în 4 noiembrie 1996, ,,sub cupola Bisericii Emanuel'', după cum aflăm din cuvântul de introducere. ,,Aici am avut oportunitatea să încep să investesc în copii, semănând în ei sămânța adevărurilor biblice, oportunitate pe care nu aș fi avut-o într-o grădiniță de stat, în acea vreme. Grădinița creștină înseamnă pentru mine o instituție în cadrul căreia se poate vorbi despre Dumnezeu, se pot cânta cântece prin care Îl lauzi pe El și există un timp de rugăciune împreună cu copiii", după cum citim tot în Introducere. Așa s-a născut carte domniei sale, care este structurată pe opt capitole, din care șapte cuprind rugăciuni ale copiilor, după cum se spune chiar în titlul volumului... ,,rugăciuni sincere, naturale și spontane ale copiilor care au frecventat Grădinița ,,Emanuel", din Oradea, cu vârsta cuprinsă între 4-7 ani. Aceste rugăciuni au fost gândite și exprimate de către copii. Forma și limbajul rugăciunilor nu au fost modificate în niciun fel, ci păstrate întocmai", după cum precizează autoarea. Adunarea rugăciunilor a început în 1998. În capitolul 1 sunt inserate rugăciuni culese în perioada 1998-2000. Unul din evenimentele triste din acel an a fost cutremurul din Turcia, în urma căruia au murit mulți oameni, iar alții au rămas fără case. În capitolul II, sunt cuprinse rugăciuni din perioada 2001-2004; ca eveniment trist al acelei perioade a fost decesul mamei unui copil din grupă. Capitolul III cuprinde perioada 2004-2007. ,,Anul 2005 poate fi considerat un an al inundațiilor pentru România". Și așa mai departe... fiecare capitol cu perioada sa, cu evenimentele marcante ale perioadei, triste sau fericite și cu rugăciuni, una și una, așa cum au fost ele exprimate de copiii din grupa doamnei profesor Violeta Moțoc, în perioada 1998-2014.
Capitolul VIII este unul special, intitulat ,,Copiii spun lucruri adevărate" (,,trăsnite", cum ar zice unii la TV). În cele peste 20 de pagini de final, ,,replicile, dialogurile, afirmațiile și răspunsurile lor sunt culese din diferite activități desfășurate în grupa de copii și din momentele de joacă din grădiniță din perioada 1999-2014", conchide doamna prof. Violeta Moțoc.
Câteva nestemate din Cap. VIII
1.Draga mea, de ce stai în calea mea? Vrei să cad? 2.Ne jucăm, dar fără morți! 3.Pomii trebuie udați ca să fie viață. 4.Găina ne dă șnițel și zgârci. 5.Am sâcâit-o pe mami aproape două ore. Noroc că mi-a luat tata Norofen și n-am avut febră. 6.Nu striga așa tare că mă doare capul. 7.Eu știu de mult muzica asta e pocăiască. 8.Așa de plin sunt de parcă am mâncat un elefant. 9.Dacă-s răi nu-i muți la alte grădinițe, ci-i trimiți la școala de corecție. 10.Îmi place la grădi de mama focului!
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:30 Ora de vară a Europei de Est